Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokyklos bendruomenė žino, kaip reikia mylėti gamtą

Kasdien mesdami šiukšles į konteinerius dažnai net nesusimąstome, kad daugelis jų gali būti perdirbamos. Norėdami gyventi kuo švaresnėje aplinkoje, kiekvienas turėtume nors maža dalimi prisidėti prie jos išsaugojimo, t. y. atsakingai rūšiuoti atliekas, kad jos kuo greičiau būtų prikeltos naujam gyvenimui.
Akimirkos iš dalyvavimo Žaliajame koncerte. Kuršėnų Pavenčių mokyklos nuotr.
Akimirkos iš dalyvavimo Žaliajame koncerte. Kuršėnų Pavenčių mokyklos nuotr.

Sąmoningas ir atsakingas atliekų rūšiavimas turi būti ugdomas jau nuo mažų dienų – darželiuose ir mokyklose. Tokios švietimo iniciatyvos ėmėsi VšĮ „DVI Darnaus vystymo iniciatyvos“ ir jos partneris Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, Šiaulių regione įgyvendinę projektą „Kur keliauja atliekos? Sužinok ir papasakok!“.

Projektas ugdantis sąmoningumą

Pasak projekto organizatorių, šio projekto tikslas - ugdyti visos mokyklos bendruomenės – tiek mokytojų, tiek mokinių sąmoningumą ir skatinti juos aktyviai ir kūrybingai rūpintis aplinka. „Esame tikri, kad projekto metu įgytos žinios pravers ne tik aplinkai neabejingiems akcijų ir seminarų dalyviams. Visas įgytas žinias ir patirtį bus galima pritaikyti pamokų metu, užklasinėje veikloje ar net savo namuose“, - teigia VšĮ „DVI Darnaus vystymo iniciatyvos“ direktorė Inga Ringailaitė.

Projekto metu organizuotose akcijose dalyvavo 21 regiono mokykla ir net 20 iš jų varžėsi aplinkosauginiame konkurse: aktyviai teikė paraiškas, siuntė jų įgyvendinto aplinkosauginio projekto fiksuotą medžiagą: nuotraukas, filmukus, prezentacijas.

Akimirkos iš dalyvavimo Žaliajame koncerte. Kuršėnų Pavenčių mokyklos nuotr.
Akimirkos iš dalyvavimo Žaliajame koncerte. Kuršėnų Pavenčių mokyklos nuotr.

Į gamtos saugojimo iniciatyvas įsitraukė visa mokyklos bendruomenė

Kuršėnų Pavenčių mokyklos pradinio ugdymo mokytoja Renata Glodenienė, atsakinga už gamtosauginę veiklą mokykloje sako, kad į šį projektą jų mokykla įsijungė visiškai neplanuotai. „Prieš metus dalyvavau seminare pedagogams, kurį organizavo DVI Darnaus vystymo iniciatyvos kartu su Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centru. Pakalbėjau su organizatoriais ir išsiaiškinau, kad gamtosauginės paskaitos organizuojamos ir mokiniams. Taip mokykla įsijungė į šį prasmingą ir naudingą konkursą, kurį mums pavyko ir laimėti. Mokyklos projektas iš 20 Šiaulių apskrities mokyklų pateiktų darbų buvo pripažintas geriausiu ir laimėjo šio konkurso pagrindinį prizą – grupės „Biplan” koncertą“, - džiaugsmo neslepia mokytoja Renata.

R. Glodenienė teigia, kad į projektą aktyviai įsitraukė visa mokyklos bendruomenė. Dalyvavo   mokytojai, mokiniai ir jų tėveliai, kiti darbuotojai. Mokiniai su mokytojais, tvarkė mokyklos aplinką, darbuotojai įrengė kompostinę. Mokinių šeimos padėjo kuriant kūrybinius darbus: rinko antrines žaliavas, padėjo gaminti, dalyvavo Žaliajame koncerte ir džiaugėsi turimais rezultatais. „Prie mūsų iniciatyvos prisidėjo net mokyklos bendrabučio auklėtoja Rasa Poškienė su savo auklėtiniais paruošusi lėlių teatro spektaklį „Mes už švarią aplinką“, kurio herojai – parke gyvenantys gyvūnėliai prašo mokinių pagalbos renkant šiukšles. Spektaklis taip pat skatino moksleivius saugoti gamtą“, - tvirtina mokytoja R. Glodenienė.

Šis projektas, kurio metu bendradarbiaujant su mokyklų bendruomenėmis ir moksleivių tėvais sukurtos originalios akcijos ir įgyvendintos įvairios aplinkosauginės iniciatyvos, finansuotas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Jis kartu su dar 47 aplinkosauginio švietimo projektais buvo atrinktas ir finansavimą gavo pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius