Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Motociklininko Gintauto Igario žvakių fabrikėlis Kartenoje Vėlinėms rengiasi visus metus

Vėlinėms ir Visų šventųjų dienoms žvakių gamintojai ruošiasi visus metus. Didžiausią šalies žvakių rinkos dalį užimanti Kartenos bendrovė „Geralda“ sėkmingai konkuruoja su gausiais gamintojais iš kaimyninės Lenkijos ir dairosi naujų rinkų Europoje.
Žvakes gaminantys verslininkai Vėlinėms ruošiasi nuo pavasario
Žvakes gaminantys verslininkai Vėlinėms ruošiasi nuo pavasario / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Žvakes gaminantis „Geraldos“ fabrikas – didžiausias Kartenos miestelio, kuriame gyvena per du tūkstančius žmonių, darbdavys. Žvakių įmonėje dirba apie penkiasdešimt žmonių. Dalis kasdien į darbą važiuoja iš Kretingos, Plungės regiono, net Klaipėdos. 

Minijos slėnyje esančioje Kartenoje gimęs ir augęs „Geraldos“ įkūrėjas ir direktorius Gintautas Igaris – ne tik Kartenos įžymybė. Jis dukart dalyvavo Dakaro ralyje. Motociklininkas jau išsigydė patirtą traumą ir galvoja apie naujus iššūkius: „Hobis yra hobis, jei jam nelieka laiko, reikia peržiūrėti prioritetus savo gyvenime.“

Pradėjo nuo baldų

Klaipėdos konservatoriją baigęs G.Igaris ilgai nemuzikavo – fortepijoną ir bosinę gitarą jis iškeitė į verslą ir ėmė prekiauti baldais. 

„Keliaudami pastebėjome, kad mūsų kapinės gerokai skiriasi nuo kaimynų lenkų. Nors abu kraštai – katalikiški, jie tuo metu buvo labiau pažengę, lankydami artimųjų kapus nevargdavo degindami žvakes taip, kaip lietuviai. Dauguma puikiai prisimena, kaip sunku būdavo uždegti žvakes, kai lydavo, pūsdavo vėjas. Ko tik nedarydavo – ir plastikinių butelių gaubtus, sieneles iš stiklo ir popieriaus. O ten, kur žmonės susiduria su problemomis, verslui atsiranda galimybė“, – pasakoja G.Igaris.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Bendrovės vadovas Gintautas Igaris
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Bendrovės vadovas G.Igaris

1995-aisiais G.Igaris su pagalbininkais garaže, neturėdami net visų įrengimų, pabandė pagaminti pirmąsias žvakes indeliuose. Pirkėjai jas įvertino. Taip atsirado „Geralda“. 

„Tuo metu kaip tik ėmė kurtis prekybos tinklai. Įžvalga ir vėl padėjo nesuklysti, kad jie plėsis, noras patekti į lentynas padėjo augti ir mums“, – aiškina G.Igaris. 

Dabar „Geralda“ – viena sėkmingiausių žvakių gamintojų Lietuvoje, sėkmingai konkuruojanti su lenkų gamintojais. 

Vėlinėms ruošiasi nuo pavasario

„Geralda“ gamybos apimtis padidina pavasarį – jau tuomet pradedama ruoštis Vėlinėms. „Galima sakyti, kad gamybos tempai tolygūs, tačiau dėl šios priežasties susiduriame su kita problema – stinga sandėlyje vietos“, – aiškina verslininkas. 

Žvakių bendrovės vadovas planuoja plėtrą – buvusio Kartenos kolchozo teritorijoje įsikūrusiai įmonei reikia naujų patalpų įrengimams ir sandėlių. 

Didžioji dalis „Geraldos“ produkcijos lieka Lietuvoje. Tik nedidelę dalį kapinių žvakių prekybos tinklų tiekėjai išgabena į savo parduotuves Latvijoje, Estijoje ir Rusijoje. „Dabar pagrindinis mūsų darbas – eksporto galimybių paieškos“, – apie ateities planus kalba G.Igaris. 

Kiekvienoje šalyje žmonės renkasi kitokios formos ir spalvų žvakes. Vilniuje, kur gyvena daugiau lenkų, mėgstamos raudonos žvakės, įmantresnių formų. Kitų miestų gyventojai labiau perka baltas žvakes paprastuose indeliuose.

„Jei vertintume žvakių spalvas ir formas, mes esame artimesni skandinavams, bet jei dar labiau pasigilintume, pamatytume, kad švedai skiriasi nuo norvegų. Tuos niuansus būtina žinoti“, – teigė pašnekovas. 

Verslas – kaip kūryba

„Geralda“ gamina 100 skirtingų žvakių indeliuose. Prie kapinių žvakių serijos prisidėjo vadinamosios lauko žvakės, padedančios nuvaikyti uodus. Neseniai asortimentą papildė  aromaterapinės sojų vaško žvakės, skleidžiančios tuopų, kadagių, liepų žiedų ir kitus malonius kvapus.

Šių gaminių įsigyti kol kas galima tik specializuotose parduotuvėse. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Žvakes gaminantys verslininkai Vėlinėms ruošiasi nuo pavasario
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Žvakes gaminantys verslininkai Vėlinėms ruošiasi nuo pavasario

„Kol kas nebraidytos pievos – Kalėdų žvakės. Apie tai jau mąstome, juolab kad turime porą mėnesių, kai po Vėlinių būtų galima gaminti žvakes didžiausioms šventėms“, – dalijasi planais G.Igaris. 

Anot verslininko, žvakių verslas – ne mažesnė kūryba nei primiršta muzika: „Kūrybos čia galima rasti kone kiekviename žingsnyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius