-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Numavičiaus kontroliuojama „Bertona Holdings Limited“ baigė sandorį su Ž.Marcinkevičiumi

Didžiausios Lietuvoje verslo grupės „Vilniaus prekyba“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojama bendrovė „Bertona Holdings Limited“ iš smulkiojo akcininko Žilvino Marcinkevičiaus įsigijo maždaug 15 proc. jo valdomų grupės įmonių akcijų paketus.
Žilvinas Marcinkevičius, pasitraukdamas iš „VP grupės“, veikiausiai įžiebė plačią šypseną Nerijaus Numavičiaus veide
Žilvinas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius / „VP grupės“, Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Dviem etapais buvo įsigytos Ž.Marcinkevičiui priklausiusios akcijos Lietuvos įmonėse „Entaras“, „Patria holdings“, „NVP projektai“, „Leksita“, „NDX energija“, „Stetas“, „Solinera“, „M.M.M. projektai“, „Akso“ ir „Sandėlių sistemos“, taip pat Maltos „Relvit“, Estijos „Klarus Group Holdings“, Kipro įmonėse „Equipark“, ir „Franpark“ bei Liuksemburge registruotoje „Agile finance“, pranešė „Bertona Holdings Limited“.

„Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovė Diana Dominienė BNS patvirtino, kad bendrovė jau pervedė lėšas už įsigytas akcijas.

„Už akcijas atsiskaityta pinigais, kurie buvo pervesti į sąskaitą. Sandoris vyko dviem etapais: viename iš jų buvo nupirktos Ž.Marcinkevičiui priklausančios Lietuvos bendrovių, antrame – užsienio įmonių akcijos“, – BNS sakė D.Dominienė.

Pasak jos, sandorio vertė neatskleidžiama, nes tai yra konfidenciali informacija.

Ž.Marcinkevičius teigė sandorio ir savo ateities planų komentuoti neketinantis.

„Po ilgą laiką trukusių derybų mūsų sumokėtą kainą lėmė ne tik įmonių vertė: atsižvelgėme ir į nedidelį akcijų paketo dydį, jo suteikiamas teises – apie 15 proc. – bei ribotą akcijų likvidumą“, – pranešime spaudai teigė D.Dominienė.

Ž.Marcinkevičius teigė sandorio ir savo ateities planų komentuoti neketinantis.

„Nekomentuosiu aš apskritai nieko. Tai, ką maniau reikalinga pasakyti, aš pasakiau, kai pasirašiau sandorį. Daugiau tikrai jokių komentarų nedarysiu“, – BNS sakė Ž.Marcinkevičius.

Nors bendra sandorio vertė neskelbiama, tačiau Ž.Marcinkevičiaus parduodamų 13-os įmonių akcijų, kurias pirmumo teise galėjo įsigyti ir kiti akcininkai, kaina yra 141,9 mln. eurų – tai rodo BNS turimų pasiūlymų pasinaudoti pirmumo teise, kurie pateikti kitiems įmonių akcininkams, kopijos. Maltos „Relvit“ bei Estijos „Klarus Group Holding“ akcijų pardavimo kaina nežinoma, nes kiti jų akcininkai negalėjo pasinaudoti pirmumo teise įsigyti akcijas.

Bendrovės nuotr./Žilvinas Marcinkevičius, Diana Dominienė ir Nerijus Numavičius
Bendrovės nuotr./Žilvinas Marcinkevičius, Diana Dominienė ir Nerijus Numavičius

Brangiausiai įvertintos Ž.Marcinkevičiaus valdomų holdinginių bendrovių „Patria Holdings“, „NVP projektai“ ir „Entaras“ akcijos – po 29,2 mln. eurų. „Patria Holdings“, „NVP projektai“ ir „Entaras“ valdo po 33,3 proc. bendrovės „Vilniaus prekyba“ akcijų, kuri savo ruožtu Baltijos šalyse valdo mažmeninės prekybos tinklą „Maxima“ bei vaistinių tinklų įmonę „Euroapotheca“. Ž.Marcinkevičiaus turimas bendrovės „Leksita“, kuri 2014 metais buvo sukaupusi daugiau kaip 500 mln. eurų finansinio turto, akcijų paketas įvertintas 24,6 mln. eurų, o Kipro bendrovės „Equipark Limited“, kuri yra vienintelė „Bertona Holdings Limited“ akcininkė, – 10,3 mln. eurų.

D.Dominienė pažymėjo, kad Ž.Marcinkevičiaus akcijas už jo pasiūlytą kainą galėjo įsigyti visi akcininkai, tačiau iki nustatyto termino nė vienas jų tokio pageidavimo nepareiškė.

Ž.Marcinkevičiaus ir „Bertona Holdings Limited“ sandorį siekė sustabdyti JAV gyvenantis buvęs „Vilniaus prekybos“ akcininkas Julius Numavičius, tačiau Vilniaus apygardos teismas (VAT) antradienį atmetė jo prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždrausti sudaryti akcijų pirkimo-pardavimo sandorį, kol teisme bus išnagrinėtas kito „Vilniaus prekybos“ smulkiojo akcininko Mindaugo Marcinkevičiaus ieškinys dėl sandorių, kuriais N.Numavičius perėmė savo brolių Juliaus ir Vlado Numavičių akcijas ir taip įgijo grupės kontrolę, anuliavimo ir restitucijos.

Prašymą dėl sandorio stabdymo teisme palaikė M.Marcinkevičius, Gintaras Marcinkevičius ir Juliaus bei Nerijaus Numavičių tėvas Vladislovas Numavičius, tuo tarpu N.Numavičius ir Ž.Marcinkevičius prašė teismo prašymo netenkinti.

Investuotojais liko 6 asmenys

Apie planuojamą Ž.Marcinkevičiaus ir „Bertona Holdings Limited“ sandorį paskelbta kovo pradžioje. Ž.Marcinkevičiui pardavus turimas akcijas, „Vilniaus prekybos“ ir su ja susijusių įmonių grupės investuotojais lieka 6 fiziniai asmenys: N.Numavičius, Vladas Numavičius (apie 2-3 proc. akcijų) , I.Staškevičius, M.Marcinkevičius (7-8 proc.), Mindaugas Bagdonavičius ir Gintaras Marcinkevičius (maždaug po 2 proc.).

Nuo 7 iki 8 proc. akcijų įvairiose „Vilniaus prekybos“ grupės įmonėse turintis M.Marcinkevičiaus pastaruoju metu konfliktuoja su pagrindiniu grupės akcininku N.Numavičiumi. Pernai vasarą M.Marcinkevičius pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai – pradėjo kurtis dešimtys holdingų, skirtų atriboti veikiančias bendroves nuo grupės akcininkų. M. Marcinkevičius tikino, kad „Vilniaus prekybos“ grupėje buvo taikoma „ypač agresyvi“ mokesčių planavimo sistema.

„Vilniaus prekyba“ kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M. Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius