Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nauja tvarka nuvylė tatuiruočių meistrus: reikalauja įrodymų ir baugina juodąja rinka

Tatuiruočių kūrėjai sako, kad Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojusi nauja spalvotų cheminių junginių, naudojamų kūno menui, tvarka gali paveikti visą sektorių. Kaip rašo BBC, apribojimai įvesti medžiagoms, kurios gali sukelti vėžinius susirgimus ar iššaukti kitus sveikatos sutrikimus.
Tatuiruotė
Tatuiruotė / 123RF.com nuotr.

Kaip skelbia BBC, nauja tvarka Bendrijoje įsigaliojo antradienį. Tatuiruočių meistrai jau dabar įspėja, kad pakaitinių dažų, skirtų tatuiruotėms, rinkoje nėra lengva įsigyti. Be to, šie kūno dažai nėra tokie ryškūs, kokių pageidauja klientai.

„Koronavirusas, kuris vertė keliems mėnesiams užsidaryti, stipriai paveikė. Tuomet užgriuvo šis dalykas“, – įsigaliojusią tvarką komentuoja Hamburgo tatuiruočių meistras Sebastianas Makowskis.

Jis sako, kad nauja įsigaliojusi tvarka iš esmės lemia dalinį jo vykdomos veiklos uždarymą.

4 000 medžiagų

ES skaičiuoja, kad tatuiruotes turi 12 proc. žemyno gyventojų, o jaunų suaugusiųjų amžiaus segmente šis skaičius gali būti dvigubai didesnis.

Pavyzdžiui, spėjama, kad Vokietijoje bent vieną tatuiruotę turi kas penktas šalies gyventojas, o Belgijoje kasmet padaroma per pusė milijono naujų tatuiruočių.

BBC rašo, kad dėl įsigaliojusių cheminių medžiagų reglamento ES narės susitarė dar 2020 metais. Susitarimas apima 4 000 cheminių medžiagų, įskaitant ir izopropanolio alkoholį, kuris įprastai įeina į tatuiruotėms skirtų dažų sudėtį.

Europos cheminių medžiagų agentūra, kuri rengė naujus teisės aktus, teigia, kad tam tikros uždraustos medžiagos gali būti pavojingos – sukelti odos alergijas, genetines mutacijas arba vėžį.

123RF.com nuotr./Tatuiruotės
123RF.com nuotr./Tatuiruotės

Agentūra akcentuoja, kad naujos taisyklės nesiekia uždrausti tatuiruočių, o tik siekia šį sektorių padaryti dar saugesniu žmonėms.

Reikalauja įrodymų

Visgi tatuiruočių meistrai prašo daugiau atsakymų. Vienas tokių – tatuiruočių meistras iš Belgijos Filippo Di Caprio.

„Nesu matęs, kad padarius tatuiruotę kam nors ant odos atsirastų rimta alerginė reakcija“, – sako jis ir priduria, kad norėtų išgirsti daugiau įrodymų, kad dabartiniai tatuiruotėms naudojami dažai yra pavojingi.

BBC rašo, kad tatuiruočių pramonės atstovai tvirtina, kad nėra pakankamai pagrįstų įrodymų, kad būtų galima tatuiruotes tiesiogiai sieti su vėžiu. Be to, kūrėjai baiminasi, kad nauji apribojimai gali paskatinti tatuiruočių darymąsi juodojoje rinkoje.

Kol kas nauji apribojimai nepalietė tik mėlynos ir žalios spalvų medžiagų, naudojamų tatuiruotėms – ES suteikė metų laiko pereinamąjį laikotarpį, per kurį būtų galima rasti šiems dažams gaminamų medžiagų alternatyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje