-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 19

Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtukas – milijardo kartelę peržengė jau daugiau nei dešimt

Nei kalbos apie recesiją, nei nematyti elektros kainų šuoliai, nei karas, vykstantis netoliese – niekas nesustabdo Lietuvos verslo flagmanių augimo. Šių metų portalo 15min sudarytame šimto vertingiausių Lietuvos įmonių sąraše – net dvi geros žinios.
Vertingiausios Lietuvos bendrovės 2023
Vertingiausios Lietuvos bendrovės 2023 / 15min iliustracija

Pirmoji, bendra vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuko vertė ir toliau auga: per metus ji pakilo 6,7 mlrd. eurų ir pasiekė beveik 37,9 mlrd. eurų – tiek, kiek valstybė tikėtųsi surinkti biudžeto pajamų per dvejus metus.

Žymiai ūgtelėjo ir kartelė, kurią peržengusios įmonės patenka į sąrašą – pernai paskutinė į šimtuką įšokusi bendrovė buvo verta 59 mln. eurų, o šiemet – jau 84 mln. eurų.

Antroji gera naujiena – Lietuvoje daugėja milijardo eurų vertės bendrovių. Uoliai lipusios į viršų milijardo eurų vertės kartelę šiemet sąraše peržengė jau 12 įmonių. Pirmajame, 2020 m. pavasarį sudarytame, 15min „Vertingiausių Lietuvos įmonių 100-tuke“, tokių įmonių buvo vos keturios, 2021 metais – septynios, o praėjusiais metais – aštuonios.

Pernai paskutinė į šimtuką įšokusi bendrovė buvo verta 59 mln. eurų, o šiemet – jau 84 mln. eurų.

„Įmonės, kurios atsiduria viršuje, yra iš labai skirtingų sektorių – nėra vieno sektoriaus, kuris temptų šitą reitingą į viršų. Kuo labiau diversifikuota ekonomika, tuo geriau valstybei. Jei pakris vienas sektorius, kaip šiemet medienos ir baldų pramonė Lietuvoje, jis nepaveiks fundamentaliai darbo rinkos, bendrojo vidaus produkto (BVP) ir kitų rodiklių, nes važiuoja kiti sektoriai“, – sąrašą apžvelgia „Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Nendrės Žilinskaitės nuotr./Aleksandras Izgorodinas
Nendrės Žilinskaitės nuotr./Aleksandras Izgorodinas

Jis lygina, kad Airijos ekonomika yra stipriai priklausoma nuo informacinių technologijų (IT) sektoriaus. Tai buvo privalumas per koronavirusą, tačiau prasta naujiena dabar, kylant palūkanų normoms. IT sektorius labai imli investicijoms šaka – kad sektorius augtų, jam reikia daug pinigų, sako A.Izgorodinas.

„Vertingiausių Lietuvos įmonių 100-tuko“ sąrašą 15min sudarė kartu su partneriais – įmones įvertino Verslo angelų fondų valdytoja Daiva Rakauskaitė, o finansinius įmonių duomenis analizavo ir pateikė atvirų duomenų platformos „Okredo“ analitikai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Rakauskaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Rakauskaitė

Toliau skaitykite:

  • Visas „Vertingiausių Lietuvos įmonių 100-tuko“ sąrašas;
  • Kaip sekėsi lyderiams, taip pat didžiausi šuoliai ir kas tai lėmė;
  • Kas praėjusiais metais taip išpūtė įmonių vertes;
  • Kodėl į sąrašą nepateko vienaragiai;
  • Kaip skaičiavome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius