Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus: auksinius kiaušinius dedančios vištelės skriausti nevalia

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija oficialiai turi naują vadovą. Antrą dieną jam vadovauja ne vienerius metus Susisiekimo ministerijos sekretoriumi, o pastaruoju metu koncerne „Achema“ dirbęs socialdemokratas Arvydas Vaitkus. Naujasis vadovas teigia neketinantis užsiiminėti kritika ir pasiryžęs imtis darbų. Jo nuomone, svarbiausia, kad uosto direkcijos finansiniai pajėgumai būtų kuo didesni, tuomet ši galės lanksčiai investuoti ir gauti greitą grąža. Anot A.Vaitkaus, nė viena šalies įmonė taip greit nesulaukia grąžos ir pelno, kaip Klaipėdos uostas.
Klaipėdos uostas nuo laivo denio
Klaipėdos uostas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Mano moralė neleidžia kritikuoti buvusio vadovo arba tų veiksmų, kurie čia vyko, – paklaustas, kokių trūkumų mato direkcijoje atsakė A.Vaitkus, – Manau, kad koncentruosiu savo veiksmus į tuos darbus, kuriuos reikia daryti, o ne į kritikos paiešką. Pabrėžiu tai, ką sakiau dar dirbant Sigitui Dobilinskui (buvęs direkcijos generalinis direktorius, red.past.): uosto direkcija gali džiaugtis rezultatais, kai ji investuoja, padarius bendrą investiciją atsiranda grąža, nepadarius, grąžos tikėtis neverta“.  

Kad uostas galėtų investuoti kuo daugiau, A.Vaitkus ketina tęsti iš direkcijos vadovo posto į Seimą išvykusio Eugenijaus Gentvilo pradėtas derybas, kad visas uosto pelnas liktų įmonei. 

Mano moralė neleidžia kritikuoti buvusio vadovo arba tų veiksmų, kurie čia vyko“, - paklaustas apie matomus trūkumus

„Mano požiūriu, kai dalis pelno buvo pervesta į biudžetą, tai padarė žalą valstybei. Tokia mano asmeninė nuomonė, nekritikuoju nieko asmeniškai. Kai investicijų atsipirkimas vyksta per du su puse metų, norėčiau Lietuvos mastu išgirsti, kur kituose projektuose yra toks geras atsipirkimas“, – sakė A.Vaitkus. Jo teigimu, uostas yra struktūra, tranzitinis mazgas, kuris kaip auksinė vištelė duoda auksinius kiaušinius. „Tos auksinės vištelės skriausti nevalia“, – įsitikinęs naujasis vadovas. 

Jis ketina šalies vadovams pateikti siūlymus ir argumentus, kuriais remiantis uosto direkcija neturėtų mokėti šio mokesčio. Keičiantis vadovybei uosto direkcija pernai į šalies biudžetą pervedė 32 mln. Lt., nors A.Vaitkus mano, kad to galėjo ir nedaryti. Taip pasielgta vadovaujantis įstatymu, kuriame numatyta, jog valstybės ir savivaldybių įmonės į bendrą iždą turi pervesti pusę pelno.

„Šie pinigai galėjo pasitarnauti vykdant darbus, kad ir pastatant valčių prieplauką, kuri naudinga ir uostui, ir gyventojams. Tikimės palaikymo iš vyriausybės“, – kalbėjo generalinis direktorius. 

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arvydas Vaitkus
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arvydas Vaitkus

Paklaustas, ar uosto direkcijos personalas gali tikėtis permainų, jis teigė neturintis jokių išankstinių nusistatymų. „Kad peržiūrėsime struktūrą – tikrai taip, reikėtų stiprinti infrastruktūrinį padalinį. Manęs netenkina, kaip 2009 ir 2010 metais vyko darbų eiga. Pabrėžiu, kad protingas investavimas davė didelę naudą ne tik uostui, bet ir valstybei. Yra eilė darbų, kurie, mano požiūriu, pradėti prasmingai, reikia imtis priemonių juos užbaigti“, – dėstė A.Vaitkus.

Artimiausiu metu naujasis vadovas ketina aplankyti didžiausias uosto bendroves ir išsiaiškinti pagrindines jų matomas uosto problemas. A.Vaitkus pabrėžė, kad mažesnių bendrovių nenuvertina ir jo kabineto durys bus atviros visoms. 

Naujasis generalinis direktorius daugiausiai dėmesio ketina sutelkti šalies prioritetiniam objektui – Suskystintų gamtinių dujų terminalui. „Tai pagrindinis objektas, be jokių išlygų“, – sakė A.Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius