-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Tauragės ligoninės vadovas prašo didesnio atlyginimo

Vos kojas naujoje darbovietėje apšilti spėjęs Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška rajono vadovybės prašo pakelti jam atlyginimą. Ir ne bent kaip – atgaline data. 40 procentų priedą prie algos L.Indriuška reikalauja mokėti jam nuo pirmosios jo darbo dienos – rugsėjo 4-osios. Už kokius nuopelnus ligoninės vadovas nusipelnė didesnės algos? Savivaldybės vadovai jo nuveiktų darbų neįvardija, kaip ir šiuo metu mokamo atlyginimo dydžio, pats medicinos įstaigos direktorius tikina per keletą vadovavimo mėnesių sumažinęs ligoninės nuostolius. 
Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška žada, kad jam pavyks pasiekti pelningo ligoninės veikimo
Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška žada, kad jam pavyks pasiekti pelningo ligoninės veikimo / www.kurjeris.lt nuotr.

Mano esąs vertas maksimalaus priedo

Dar spalio 31-ąją Tauragės rajono savivaldybės merą Sigitą Mičiulį ir kai kuriuos tarybos narius pasiekė Tauragės ligoninės direktoriaus Liutauro Indriuškos prašymas nuo 2017 m. rugsėjo 4 d. (nuo tada L.Indriuška pradėjo eiti ligoninės direktoriaus pareigas) skirti jam 40 proc. mėnesinės algos kintamosios dalies dydį prie pastoviosios darbo užmokesčio dalies. Prašyme merui ir savivaldybės tarybos nariams L.Indriuška rašo: „Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo 15.1 straipsnio 6 dalis numato galimybę skirti iki 40 proc. dydžio priedą įstaigos vadovui“. Nors įstatymas leidžia medicinos įstaigos vadovams priedą prie atlyginimo skirti iki 40 proc., Tauragės ligoninės vadovas nesikuklina ir mano esąs vertas maksimalaus priedo.

Koks atlyginimas šiuo metu mokamas L.Indriuškai, neatskleidžiama. Tauragės ligoninės interneto svetainėje, skiltyje apie darbo užmokestį, nurodomi tik vidutiniai kitų įstaigos darbuotojų atlyginimai už šių metų I–III ketvirčius. Skelbiama, kad ligoninės gydytojai vidutiniškai uždirba apie 1200 Eur iki mokesčių, kiti specialistai su aukštuoju išsilavinimu – apie 1100 Eur, slaugytojai – apie 700 Eur, kiti specialistai su aukštesniuoju išsilavinimu – apie 750 Eur, kitas personalas – kiek daugiau nei 400 Eur neatskaičiavus mokesčių.

Atlyginimo dydis – paslaptis?

Kodėl Tauragės ligoninė neatskleidžia vadovybės atlyginimų dydžio? Paprašytas informuoti, koks atlyginimas skaičiuojamas ligoninės direktoriaus pareigybei, Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius, ligoninės stebėtojų tarybos pirmininkas Modestas Petraitis buvo lakoniškas – redakcijai atsiuntė tik nuorodą į Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo papildymo 15.1 straipsniu įstatymą. Jame rašoma, kad medicinos įstaigų vadovaujančiųjų darbuotojų mėnesinė alga susideda iš pastoviosios ir kintamosios algos dalių, ir nurodomi koeficientų dydžiai, priklausomai nuo įstaigos profilio ir kitų sąlygų. Kokie konkrečiai atlyginimai mokami Tauragės ligoninės vadovybei, savivaldybės administracijos direktorius nekonkretizavo ir to paprašytas antrą kartą. Maždaug, jei reikia, apsiskaičiuokite patys.

Vadovybės atlyginimų dydžių neskelbia ir kita savivaldybės medicinos įstaiga – Tauragės pirminės sveikatos priežiūros centras. Viešai skelbiamos tik gydytojų ir kito personalo algos, nors savivaldybės valdomų uždarųjų akcinių bendrovių direktorių darbo užmokesčiai vieši. Kodėl?

Savivaldybių veiklą stebinti Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje Irena Ričkuvienė sako, kad visuomenei turėtų būti pateikta kuo aiškesnė informacija, o kai kurios valdiškos įstaigos to nedarydamos kartais bando gudrauti.

"Jeigu institucijoje yra vienintelė pareigybė, asmuo, kuris eina tas vieninteles pareigas, turi teisę nesutikti, kad jo atlyginimo dydis būtų skelbiamas, tačiau ši priežastis turi būti nurodyta viešai", – sakė Vyriausybės atstovė.

Tačiau logiška – bet kuri įstaiga turi vieną direktorių. Ar tai reiškia, kad direktorių atlyginimai, mokami mokesčių mokėtojų, visuomenei – paslaptis?

"Kai kurios įstaigos gudrauja ir vadovų atlyginimų dydžius surašo bendrai, prie administracijos darbuotojų atlyginimų. Tai nėra gerai, taip neturėtų būti. Vyriausybės atstovo tarnyba visiškai neseniai rašė visoms savivaldybėms, kad jos susitvarkytų interneto svetainėse dalį, kur skelbiamas darbo užmokestis", – sakė Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje.

„Tai nėra asmeninė privilegija“

Už kokius nuopelnus L.Indriuškai gali būti skirtas maksimalus priedas prie atlyginimo, savivaldybės administracija neinformavo. Savo nuopelnus išvardijo pats L.Indriuška. Paklaustas, ar nemano, kad vos po kelių vadovavimo mėnesių prašyti maksimalaus priedo prie atlyginimo, juolab, kad ligoninė išgyvena ne pačius lengviausius laikus ir kitiems darbuotojams priedai naikinami, yra neetiška, atsakė:

„Tarybos sprendimų teisėtumo klausimus kontroliuoja savivaldybės Juridinis ir personalo skyrius, Vyriausybės atstovas. Jei pastarieji subjektai nereiškia pastabų dėl tokio sprendimo projekto teisėtumo – manau, kad teisės aktų reikalavimams toks sprendimo projektas neprieštarauja ir yra teisėtas. Asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų darbo užmokestis, remiantis teisės aktais, susideda iš kintamosios ir pastoviosios dalies. Kintamoji dalis skiriama ne išimtinai tik VšĮ „Tauragės ligoninės“ direktoriui, tačiau iš esmės daugumai Lietuvos Respublikos asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų. Kintamoji dalis, arba Jūsų nurodytas priedas, buvo skirta ir ankstesniajam vadovui, tai nėra asmeninė privilegija, taikoma išimtinai tik man asmeniškai. Kalbant apie įstaigos skolas norėčiau pažymėti, kad man pradėjus eiti ligoninės vadovo pareigas buvo imtasi vadybinių, organizacinių priemonių, kurių visuma ne tik sustabdė finansinio nuostolio didėjimą, tačiau ir leidžia siekti teigiamų finansinių rezultatų. Vien nuo 2017 m. rugsėjo mėn. įstaigos skola sumažėjo apie 50 000 Eur. Tokios tendencijos leidžia teigti, kad ilgainiui pavyks padengti visus kreditorinius įsipareigojimus ir pasiekti pelningo įstaigos veikimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius