-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 02 /16:09

Naujausios ES „Big Tech“ antimonopolinės bylos taikiniu tapo „Apple Pay“

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį atvėrė naują mūšio tarp „Apple“ ir Briuselio lauką, apkaltinusi JAV technologijų milžinę piktnaudžiaujant savo dominuojančia padėtimi ir ribojant konkurentams prieigą prie savo populiarios mobiliųjų mokėjimų sistemos „Apple Pay“.
„Apple“
„Apple“ / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 „Apple“ Verslas

Europos Komisija, kuri Europos bloke yra atsakinga, be kita ko, už konkurencijos priežiūrą, tyrimus dėl JAV technologijų bendrovės vykdo nuo 2020 metų.

Šįkart Komisija pareiškė, kad, jos išankstiniu vertinimu, išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintoja riboja konkurenciją trukdydama konkurentams – mobiliųjų piniginių programėlių kūrėjams – „naudotis“ bekontakčiams mokėjimams „reikalinga technine ir programine įranga, siekdama naudos savo sprendimui „Apple Pay“, rašoma Komisijos paskelbtame pranešime.

Pasak Komisijos, dėl tokios praktikos „konkurentai gali būti išstumiami iš rinkos, kuriama mažiau inovacijų, o vartotojai turi mažesnį mobiliųjų piniginių telefonuose „iPhone“ pasirinkimą“.

„Išankstinė išvada, kurią padarėme šiandien, yra susijusi su mobiliaisiais mokėjimais parduotuvėse, išstumiant kitus iš žaidimo“, – pareiškė už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager.

„Apple“ nesąžiningai apsaugojo savo „Apple Pay“ pinigines nuo konkurencijos. Toks elgesys, jeigu tai bus įrodyta, prilygtų piktnaudžiavimui dominuojančia padėtimi, o tai pagal mūsų taisykles yra neteisėta“, – pareiškė ji žurnalistams.

Komisija pranešė dėl šios praktikos bendrovei „Apple“ nusiuntusi prieštaravimo pareiškimą – tai yra formalus žingsnis Komisijos atliekamų tyrimų dėl įtariamų ES konkurencijos taisyklių pažeidimų procese.

Naujasis frontas „Apple“ ir Briuselio kovoje atsiranda tuo metu, kai technologijų milžinai ieško būdų užsidirbti asmeninių finansų srityje – kaip pakeisti kredito korteles ar būtinybę nešiotis piniginę, taip pat svarsto „Google“, „Amazon“ ir „Facebook“ savininkė „Meta“.

2014 metais rinkoje pristatyta paslauga „Apple Pay“ išmaniųjų telefonų „iPhone“ arba išmaniųjų laikrodžių „Apple Watch“ naudotojams leidžia atlikti mokėjimus parduotuvėse savo prietaisu priliečiant mokėjimo terminalus, kurie šiuo metu naudojami kredito ir debito kortelėms.

„Apple“ pareiškė, kad jos pagrindinis prioritetas yra saugumas, ir pažymėjo, kad „Apple Pay“ sistema visiems, kas naudojasi jos produktais, užtikrina vienodas sąlygas.

„Apple Pay“ yra tik viena iš daugelio mokėjimų vykdymo galimybių, kurios yra prieinamos Europos vartotojams, ir ji yra užtikrinusi vienodą prieigą prie keitimosi duomenimis trumpu atstumu technologijos (NFC), kartu nustatydama pirmaujančius sektoriuje privatumo bei saugumo standartus“, – rašoma bendrovės paskelbtame pranešime.

„Ir toliau bendradarbiausime su Komisija siekdami užtikrinti, kad Europos vartotojai turėtų prieigą prie pasirinktos mokėjimo galimybės saugioje aplinkoje“, – pridūrė „Apple“.

Šio Komisijos tęsiamo tyrimo galutinis terminas nėra nustatytas. Jeigu bus pripažinta kalta, „Apple“ turės atitinkamai pakoreguoti savo praktiką, antraip bendrovei grės baudos, kurios gali sudaryti iki 10 proc. jos metinių pardavimų.

Dėl „Apple“ Komisija yra pradėjusi ir kitų tyrimų.

ES reguliuotojai, be kita ko, nagrinėja, ar bendrovė pažeidžia Europos bloko konkurencijos taisykles ir iškraipo konkurenciją muzikos transliavimo rinkoje, savo programėlių parduotuvėje „App Store“ taikydama nesąžiningas sąlygas konkuruojantiems muzikos srautinio transliavimo paslaugų teikėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius