TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauji mokesčiai gazuotiems gėrimams – karti žinia „Pepsi“ ir „Coca – Cola“

Lapkričio pradžioje virtinė JAV miestų palaimino didesnį daug cukraus turinčių gazuotų gėrimų apmokestinimą. Tai tapo didžiule kovotojų su saldžiaisiais gėrimais pergale, kuriai koją pakišti bandė didieji gazuotų gėrimų gamintojai „Pepsi“ ir „Coca – Cola“, rašo „Business Insider“.
„Coca – Cola“ ir „Pepsi Cola“ gėrimų automatai
„Coca – Cola“ ir „Pepsi Cola“ gėrimų automatai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Lapkričio 8 d. Boulderyje (Koloradas) ir trijuose Kalifornijos miestuose – San Franciske, Oklande ir Albanyje gyventojai pritarė mokesčių daug cukraus turintiems gėrimams įvedimui.

Kalifornijos miestuose už tokių gėrimų unciją (apie 30 mililitrų) mokestis sieks vieną amerikietišką centą, o Boulderyje – du centus.

Primti nutarimai dėl papildomų mokesčių, kurie bus įgyvendinti per ateinančius kelerius metus, gali tapti judėjimo, kovojančio prieš gazuotų gėrimų sukeliamą viršsvorį ir diabetą, lūžio tašku.

Sveiką mitybą propaguojantys aktyvistai teigia, kad mokesčiai gazuotiems gėrimams gali ženkliai pagerinti amerikiečių sveikatą. Kai kuriais skaičiavimais, naujasis apmokestinimas San Franciske ir aplinkiniuose miestuose galėtų lemti gazuotų gėrimų vartojimo sumažėjimą beveik 20 proc. ir jau 2018 m. sumažinti sergamumą diabetu 4 proc.

Tiesa, tiksliai apskaičiuoti kiek procentų sumažės gazuotų gėrimų vartojimas yra sunku, nes tokius mokesčius JAV kol kas yra įsivedę nedaug miestų.

Štai Kalifornijos Berklio mieste gazuoti gėrimai buvo apmokestinti 2014 m. ir dėl to, skaičiuojama, žemas pajamas gaunančiuose miesto rajonuose vaisvandenių suvartojimas krito 22 proc.

Patys gazuotų gėrimų gamintojai „Coca – Cola“ ir „Pepsi“ tikina, kad tokių mokesčių įvedimo poveikis sveikatos būklei yra itin menkas ir su tokiomis iniciatyvomis smarkiai kovoja. Vien tik Kalifornijoje prieš jas buvo mesti 40 mln. dolerių, iš kurių 20 mln. skyrė Amerikos gėrimų asociacija, vienijanti gazuotų gėrimų gamintojus.

„Gazuotų gėrimų mokesčiai čia skirti subalansuoti biudžetams, tai neturi nieko bendro su visuomenės sveikata“, – jau po balsavimų pareiškė „PepsiCo“ vykdomoji direktorė Indra Nooyi.

„Coca – Cola“ Šiaurės Amerikos padalinio prezidentas Sandys Douglasas pareiškė esą egzistuoja geresnės alternatyvos skatinant saikingą cukraus vartojimą nei aukštesni mokesčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius