Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 14 /15:28

Nauju viruso židiniu tapusios Nemenčinės įmonės vadovas: „Mūsų niekas netiria, patys nusprendėme uždaryti gamyklą“

Naujuoju COVID-19 plitimo židiniu savaitgalį tapo Nemenčinė, įmonėje „Vilnika“ nustačius beveik 20 naujų atvejų. Jų gali daugėti, nes įmonės darbuotojai nebuvo tikrinami. Čiužinius ir pagalves gaminančios įmonės vadovas Rolandas Jackevičius, kalbėdamas su 15min, negailėjo kritikos tiek Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, tiek žmonių testavimo tvarkai. O patys įmonės darbuotojai, kurių yra per tris šimtus, dabar patys ieško galimybių išsitirti.
UAB „Vilnika“
UAB „Vilnika“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Didžiausias šiuo metu ne sveikatos priežiūros įstaigoje esantis COVID-19 židinys – Nemenčinės siuvimo įmonėje.

Penktadienį čia nustatytas vienas, šeštadienį dar keturi atvejai, o sekmadienį jau iš viso yra trylika įmonės darbuotojų, kuriems patvirtintas koronavirusas ir tas skaičius dar didės. Labai plinta ir tai labai mus neramina“, – BNS sekmadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Pasak jos, žmonės vaikščiojo į darbą sirgdami arba nejausdami simptomų, arba įmonėje nebuvo laikomasi tam tikrų saugos reikalavimų.

„Vilnikos“ vadovas R.Jackevičius neigia, kad įmonėje nebuvo laikomasi saugos reikalavimų, ir tikina, kad dėl viruso išplitimo kaltas ir valdžios sprendimas tirti tik tuos, kurie turi akivaizdžių simptomų. „Žmonės sukarščiuodavo, kosėdavo, tada išeidavo į nedarbingumą. Iš jo grįždavo be akivaizdžių simptomų ir, žinoma, jų niekas netirdavo“, – 15min teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

Be to, pasak jo, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, išplitus virusui, net nerekomendavo uždaryti įmonės, tačiau įmonės vadovybė esą savarankiškai nusprendė laikinai sustabdyti gamybą.

– Kaip nutiko, kad COVID-19 taip išplito jūsų įmonėje?

Vilnika nuotr. /Rolandas Jackevičius
Vilnika nuotr. /Rolandas Jackevičius

– Sunku pasakyti, kas tas pirmasis buvo užsikrėtęs – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dabar tai bando atsekti. Bet aš turiu nuojautą, kodėl virusas taip greitai išplito mūsų įmonėje, kur dirba per tris šimtus žmonių. Manau, čia kalta testavimo politika – dėl viruso tirti tik tie asmenys, kurie turėjo kontaktą su sergančiais ar požymiai buvo akivaizdūs.

Mūsų kolektyvas yra gana didelis, žmonės sukarščiuodavo, kosėdavo, tada išeidavo į nedarbingumą. Iš jo grįždavo be akivaizdžių simptomų ir, žinoma, jų niekas netirdavo.

Kol nebuvo pirmo atvejo, žinoma. Kai tai paaiškėjo, mes patys bandėme nustatyti darbuotojus, kurie kontaktavo. Dabar tokių karantinuotų – jau per šimtą ir tas sąrašas vis keičiasi. Juos visus reiktų ištirti, bet jų niekas netiria. O infekuotų jau turime 16.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

– Tai kodėl niekas jų netiria, jei jie turėjo kontaktą su apsikrėtusiais?

– Sunku pasakyti, su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru sunkokai sekasi bendrauti – jie net mūsų telefonų neturi, kas yra keista. Ieško mūsų per firminę parduotuvę, nes jos telefonai internete. Bet juk mūsų telefonus turi Darbo inspekcija, kitos tarnybos. Mūsų žmonės patys nori išsitirti, bandome ieškoti privačios klinikos, kad visus ištirtume, bet valstybė jų netiria, nors jie turėjo kontaktus su apsikrėtusiais. Man tai labai keista.

– Kaip manote, kokiu būdu išplito virusas jūsų įmonėje?

– Kaip jau ir sakiau, tie žmonės, kurie karščiuodavo, buvo išleidžiami namo, jie kontaktuodavo su šeimos nariais. O darbuotojai tarpusavyje kontaktuoja dažnai, nes kartu vyksta į darbą mašinomis, bendrauja. Tai čia neįmanoma išvengti kontakto.

Noriu pasakyti, kad mes padarėme viską, kas mūsų valioje – tikrindavome visų darbuotojų temperatūrą, sukarščiavę asmenys tuoj pat būdavo išleidžiami namo. Bet jei būtų buvusi kitokia testavimo politika, neabejoju, šį išplitimą mūsų įmonėje buvo galima sukontroliuoti. O dabar turime, ką turime. Tikimės, kad virusas taip greitai neišplito, bet man sunku kažką prognozuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

– Savaitgalį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS iš esmės apkaltino jūsų įmonę, kad viruso nepavyksta sustabdyti ir dėl galimų saviizoliacijos pažeidimų jūsų bendrovėje, kad žmonės verčiami vėl dirbti, informuota apie tai ir policija. Kaip tai paaiškintumėte?

– Tai kažkokie gandai, kuriais remiasi centras. Pridursiu, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras net nerekomendavo uždaryti įmonės, o tik karantinuoti kontaktavusius asmenis. Kai išplito virusas įmonėje, mes patys nusprendėme ją uždaryti, nepaisant centro rekomendacijų to nedaryti.

Patys uždarėme, nors tai neša mums nuostolius. Užsakymus turėjome atiduoti kitoms įmonėms, o patys save karantinavome dviem savaitėms. Tad negali būti jokių kalbų apie grįžimą į darbą, nežinau, iš kur jie gavo tokią informaciją.

Kaip jau minėjau, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, panašu, net neturi prieigos prie oficialių mūsų duomenų, tad signalus iš jų gauname aplinkiniais keliais – iš firminės parduotuvės pardavėjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

– Kaip užtikrinote darbuotojų apsaugą?

– Ji buvo didesnė nei kitose įmonėse ir griežtesnė, nei reikalauta. Kaip jau sakiau, darbuotojų temperatūrą tikrinome, o esant bent mažiausiai temperatūrai – siųsdavome namo. Mes patys matėme, kas vyksta aplinkui, bendrovėje dirba per tris šimtus žmonių.

Be to, mes klausėme Sveikatos centro – tai ką mums daryti, gavome informaciją, kad pakanka tik izoliuoti kontaktavusius žmones ir viskas. Dabar visi nori išsitirti, bet valstybė jų nenori tirti. Bandoma kažką patys daryti, ieškoti, kad darbuotojai bent jau žinotų. Dauguma neturi akivaizdžių simptomų, bet kas gali užtikrinti, kad jie tikrai neapsikrėtę? Belieka tik toliau stebėti padėtį ir ieškoti galimybės masiniam ištyrimui.

R.Lingienė: įmonei nurodyta nedelsiant nutraukti veiklą

Kaip rašo BNS, R.Lingienė tvirtina, kad įmonei dar penktadienį buvo nurodyta nedelsiant nutraukti veiklą.

„Mes davėme terminą iki šiandien imtinai“, – kalbėjo NVSC atstovė.

„Vakar paprašėme visų siuvimo įmonės darbuotojų sąrašo, kad galėtume su kiekvienu iš jų pasikalbėti. Tai tų žmonių juk šeimos nariai gali dirbti socialinės globos įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigose. (...) Reikia išnarplioti tą voratinklį. Jis tiesiog parašė: „Kai turėsiu laiko, tada pateiksiu“, – pridūrė ji.

Nemenčinei tapus koronaviruso židiniu, Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė L.Kotlovska sako, kad dėl šios priežasties mieste ir apylinkėse nuo penktadienio dezinfekuojamos gatvės, daugiabučių namų laiptinės.

„Dezinfekuoti pradėjome penktadienį, tą darome toliau ir šiandien“, – kalbėjo ji.

Ministras: situacija Nemenčinėje grėsminga

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį spaudos konferencijoje situaciją Nemenčinėje pavadino keliančia nerimą.

„Situacija tikrai yra kelianti nerimą, nes panašu, kad užsikrėtę asmenys tikrai galėjo turėti daug kontaktų ir panašu, kad nemažai žmonių gali tekti izoliuotis“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė A.Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras tikino, kad įmonės darbuotojus galima tirti, niekas to neriboja.

„Tyrimai, jų galimybės yra neribojamos. Galima ištirti ir daugiau darbuotojų, net ir tų, kurie yra besimptomiai, jeigu matomos rizikos ir ten matoma daugiau užsikrėtusių darbuotojų“, – teigė A.Veryga.

„Įmonių vadovai tikrai gali imtis priemonių, kurie leistų rizikas valdyti ir be tyrimų. Jeigu kalbame apie darbuotojus, kurie turi bet kokių peršalimo simptomų, jie tikrai neturėtų jokiomis aplinkybėmis sugrįžti į darbą“, – pridūrė jis.

A.Veryga teigė, kad šiuo metu NVSC siuvykloje atlieka epidemiologinį vertinimą ir po jo bus pateikiamos detalesnės rekomendacijos įmonei, kaip užtikrinti, kad koronavirusas neplistų tarp darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius