-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatsilikti nuo ekologinių tendencijų įmonei padėjo ES investicijos

Pastariaisiais metais vis populiarėja aplinką tausojančios idėjos – pasaulį sudrebinęs judėjimas prieš plastikinius šiaudelius atnešė realių pasėkmių – pagal Europos Sąjunga patvirtintą direktyvą iki 2021 m. visose valstybėse narėse bus uždrausti vienkartiniai plastikiniai gaminiai, tuo tarpu Lietuvoje, per pastaruosius penkerius metus rūšiuojamų atliekų kiekis išaugo dvigubai. Lietuvos verslas šiandien taip pat stengiasi atsižvelgti į ekologines tendencijas, nes būti „žaliais“ dažnai reikalauja ir jų klientai.
Neatsilikti nuo ekologinių tendencijų įmonei padėjo ES investicijos
Neatsilikti nuo ekologinių tendencijų įmonei padėjo ES investicijos / Partnerio nuotr.

Viena tokių Lietuvos įmonių – UAB „Liningas“, jau 18 metų gaminanti pamušalinius audinius, kurie naudojami siuvant rūbus ir galanterijos gaminius. Bendrovė – viena didžiausių tuo užsiimančių įmonių Europoje, praėjusiais metais sugeneravo beveik 18 mln. eurų pajamų

Įmonės direktorius dr. Raimundas Abramavičius teigia, kad įmonė sunaudodavo itin daug energijos, tad sužinojus apie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamą Europos Sąjungos investicijų priemonę „Auditas pramonei LT“, buvo nuspręsta audito metu identifikuoti įmonėje esančias problemas.

Auditas – būdas sutaupyti

Bendrovės direktorius pasakoja, kad audito įmonei reikėjo norint sužinoti, kuriose vietose gali sutaupyti energijos.

„Auditą nusprendėme padaryti siekdami išsiaiškinti, kuriose vietose sunaudojame daugiausiai energijos ir kur galėtume sutaupyti, pavyzdžiui sumažinant vandens, elektros ar dujų sąnaudas“, – teigia pašnekovas.

Audito metu, įmonė sužinojo, kad patiria daug nuostolių vandens ir elektros sektoriuje, tad tarp rekomenduojamų įsidiegti priemonių buvo vamzdynų ir kabelių diametrų padidinimas bei saulės jėgainės įsirengimas.

Buvimas draugišku aplinkai – privalumas

Tarp įmonės klientų tokie prekiniai rūbų gamintojų ženklai kaip „Pierre Cardin“, „S‘Oliver“, „Mont Blanc“, „H&M“ ar „Zara“. Pastaroji, dar prieš trejus metus paskelbė rūbų liniją, pagamintą iš tokių aplinkai draugiškų žaliavų kaip perdirbta vilna ar organinė medvilnė. Tuo tarpu prieš kelias savaites UAB „Liningas“ klientai pranešė, kad iki 2025 metų visi jų rūbai bus gaminami iš aplinkai draugiškų medžiagų.

R. Abromavičius teigia, kad aplinką tausojančios idėjos versle šiuo metu yra itin populiarios ir vis daugiau klientų reikalauja būti „žaliais“.

„Kaip konkretų pavyzdį galėčiau pateikti Austrijos įmonę „AG Lenzing“, gaminančią dirbtinį pluoštą be atliekų ir iš griežtai kontroliuojamų žaliavų tiekėjų. Klientai kartais prašo, kad mūsų produkcijoje būtų naudojamos būtent šios įmonės medžiagos.

Spaudimas iš rinkos tikrai didėja. Pastebime, kad klientai reikalauja daugiau ekologiškų produktų, o aplinkai draugiškos idėjos šiuo metu yra „ant bangos“ ir žinomi rūbų gamintojai tuo labai rūpinasi“, – pasakoja UAB „Liningas“ vadovas.

Partnerio nuotr./Neatsilikti nuo ekologinių tendencijų įmonei padėjo ES investicijos
Partnerio nuotr./Neatsilikti nuo ekologinių tendencijų įmonei padėjo ES investicijos

Ateityje investuos į saulės jėgainę

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasirašė sutartis su 65 Lietuvos įmonėmis, kurioms buvo skirta virš 500 tūkst. eurų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų pagal priemonę „Auditas pramonei LT“.

R. Abromavičius teigia, kad įmonė jau baigia įdiegti beveik visus po audito pasiūlytus energijos taupymo būdus, bet saulės jėgainės šiuo metu pastatyti neišgali. Vis dėlto, UAB „Liningas“ į ją investuoti žada ateityje.

„Netolimoje ateityje tikrai žadame įsirengti saulės jėgainę – į šią idėją žiūrime itin pozityviai. Nors dabar tam negalime skirti pakankamai lėšų, tačiau žinome, kad investuoti tikrai verta“, – sako pašnekovas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

ES investicijos – tvariai Lietuvai

Verslo atstovai kviečiami teikti paraiškas gauti finansavimą pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamą jungtinę dalinio palūkanų kompensavimo priemonę, taikomą tik investicinėms paskoloms ir finansinės nuomos (lizingo) sandoriams:

Dalinis palūkanų kompensavimas pramonės įmonėms efektyvumui didinti“ – priemonė skirta energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimui pramonės įmonėse.

Dalinis palūkanų kompensavimas mažųjų ir vidutinių įmonių (MVĮ) subjektų produktyvumui didinti“ – priemonė skirta MVĮ produktyvumo didinimui naudojant naujausias gamybos technologines linijas ar modernizuojant esamas.

Daugiau informacijos apie ES priemones galima rasti interneto svetainėse www.eimin.lrv.lt ir www.esinvesticijos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius