Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nepatenkintos klientės skundžia „Boutique guru“: kodėl grąžinus prekę pinigų tenka laukti mėnesius?

Drabužių parduotuvė „Boutique Guru“, anksčiau savo klientų kaltinta pigių kiniškų prekių perpardavinėjimu, dabar sulaukė priekaištų dėl to, kad neva neatiduoda pinigų už klientų grąžintas prekes. Pati įmonė ginasi – viena klientė neva grąžino suplėšytą suknelę, o kitą kaltina nesąžiningumu.
Mergina drabužių parduotuvėje
Mergina drabužių parduotuvėje / 123RF nuotr.

Apie „Boutique guru“, prekiaujančią drabužiais internetu ir sostinėje esančioje parduotuvėje, kurioje parduodamų prekių analogų nesunku rasti ir kitose elektroninėse parduotuvėse, pavyzdžiui, Kinijos elektroninėje parduotuvėje „AliExpress“, 15min jau rašė anksčiau: Kokybės paieškos: kodėl lietuviško „butiko“ striukė kinų „AliExpress“ kainuoja kone perpus pigiau?

Dabar įmonę pasivijo klientų kaltinimai, neva už sugrąžintas prekes ji neatiduoda pinigų.

Violeta 15min pasakojo, kad niekaip negali atgauti 125 eurų už suknelę, kurią teko grąžinti. O Ieva savo 250 eurų už netikusį paltą laukė pusantro mėnesio. Nepatenkintų klientų yra ir daugiau.

Tuo metu įmonė klientes kaltina nesąžiningumu, tikina jas rašius grasinančius laiškus.

Prekę grąžino, pinigų dar laukia

Vilnietė Violeta 15min pasakojo, kad internetu dukrai užsakė suknelę, tačiau netikus dydžiui, ją grąžino.

„Kovo mėnesį dukros mokyklos išleistuvėms iš internetinės „Boutique Guru“ parduotuvės užsakiau suknelę už 125 eurus. Siuntinys atėjo balandžio pradžioje. Dukra pasimatavo suknelę ir nusprendė, kad jai netinka dydis – ji jautėsi nesmagiai. Suknelę dukra pasimatavo vieną kartą – net etikečių nenuėmėm, ir ji iš karto buvo supakuota į tą patį maišelį ir balandžio 11-ą dieną išsiųsta vienu iš internetiniame puslapyje nurodytų būdų – per „Omniva“ paštomatą“, – pasakojimą pradėjo Violeta.

Violetos pirkta suknelė iš „Boutique guru“ dabar kainuoja 149 eurus.
Violetos pirkta suknelė iš „Boutique guru“ dabar kainuoja 149 eurus.

Toliau pašnekovė aiškino, kad pagal parduotuvės internetiniame puslapyje nurodytą tvarką pinigai turėjo būti grąžinti per dvi savaites, tačiau Violeta pinigų neatgavo iki šiol.

Bendrovė tikino, kad moteris prekę grąžino per vėlai, nors Violeta su tuo nesutinka – prekę išsiuntė laiku, paprasčiausiai įmonė siuntą iš paštomato atsiėmė gerokai vėliau, nei kad ji ten pateko.

Negana to, „Boutique Guru“ apkaltino klientę, kad ji grąžino suplėšytą suknelę.

„Pagaliau gavau laišką, kuriame buvo rašoma, kad mano suknelė yra atiduota ekspertams, nes aš ją grąžinau su skylutėms, kurios galėjo atsirasti nuo papuošalų. Nežinau, apie kokias skylutes nuo papuošalų jie kalba, nes mano dukra jų nenešioja. (...) Gegužės viduryje gavau pranešimą, kad grąžinimas pagaliau užregistruotas, bet pinigų niekas negrąžino. Tada į skambučius nebeatsiliepdavo, į elektroninius laiškus ateidavo automatinis atsakymas, kad su manimi susisieks“, – teigė pašnekovė. Nesulaukusi pinigų, ji kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT).

„Greičiausiai dabar suplėšė ir imituoja nuskriaustus“, – mano ji.

„Boutique Guru“ 15min žurnalistę informavo, kad pinigai Violetai jau yra grąžinti. Įmonė pabrėžė, kad ji suknelę grąžino su skylutėmis.

„Boutique Guru“ gauto vartotojos prašymo per VVTAT dėl puošnios suknelės, kuri buvo grąžinta su skylutėmis ant tiulio ties pažastimis, nagrinėjimas yra nutrauktas. Visa medžiaga, įskaitant vaizdinę, buvo pateikta VVTAT peržiūrai, kol laukėme atsakymo sutvarkėme prekę savo lėšomis ir grąžinome pinigus už prekę klientei, nors ji ir nepripažino prekės pažeidimų. Vartotoja dar prieš kreipiantis į VVTAT buvo informuota, jog lėšas grąžinsime, kai prekė atgaus prieš tai turėtą prekinę išvaizdą, t. y. mechaniniai audinio plyšimai bus sutvarkyti. Kadangi klausimas išspręstas klientui palankiu būdu, laukiame kol prašymas bus uždarytas“, – rašoma laiške 15min.

Pusantro mėnesio gaišaties

Kita „Boutique Guru“ klientė vilnietė Ieva pasakojo, kad internetu pirko žieminį paltą, tačiau atėjus siuntiniui jis buvo visiškai kitoks nei tikėjosi.

„Užsisakiau žieminį paltą už 250 eurų. „Boutique Guru“ puslapyje buvo nurodyta, kad prekę atsiunčia per 12 dienų, tačiau galiausiai jį gavau praėjus daugiau nei mėnesiui nuo užsakymo. Paltas buvo ne tos spalvos, dydžio ir modelio, kurį užsakiau, todėl nusprendžiau, kad jeigu lauksiu, kol atsiųs reikiamą, ateis pavasaris ir man jo nebereikės, dėl to bandžiau jį grąžinti“, – dėstė vilnietė.

Ievos pirktas paltas iš „Boutique guru“ dabar kainuoja 129 eurus.
Ievos pirktas paltas iš „Boutique guru“ dabar kainuoja 129 eurus.

Norėdama susigrąžinti pinigus už netikusį paltą, Ieva tai bandė padaryti pusantro mėnesio.

„Paltą pristačiau į jų parduotuvę, man pranešė, kad pinigai bus grąžinti į mano sąskaitą per kelias dienas, tačiau praėjo savaitė – nieko negavau. Skambinau kasdien, bet niekas nekėlė ragelio. Praėjus dar savaitei, taigi 14 dienų nuo grąžinimo, parašiau laišką, kad jeigu negrąžins pinigų kreipsiuosi į VVTAT, tačiau vėl jokio atsakymo negavau. Tuomet surinkau visas laiškų kopijas, užpildžiau dokumentus ir viską pateikiau VVTAT. Praėjus porai dienų, pinigai įkrito į sąskaitą. Nežinau, ar tarnyba spėjo į juos kreiptis, ar „Boutique Guru“ pinigus tiesiog grąžino. Pusantro mėnesio gaišaties dėl nieko“, – tikino Ieva.

Akivaizdu, kad ieško tinginių bylinėtis ir taip uždarbiauja, – teigė Ieva.

Kalbėdama apie nemalonią patirtį pašnekovė prisiminė, kai grąžindama paltą į parduotuvę, sutiko kitą pirkėją, taip pat grąžinusį netikusią prekę.

„Grąžindama paltą į parduotuvę sutikau pirkėją, kuris grąžino suknelę dėl tos pačios priežasties kaip aš – ji buvo ne to modelio, dydžio ir spalvos. Akivaizdu, kad ieško tinginių bylinėtis ir taip uždarbiauja”, – teigė Ieva.

Tuo tarpu parduotuvė teigė, kad tokios situacijos apskritai nėra buvę.

„Nesame turėję tokio vartotojo prašymo per VVTAT dėl prekės grąžinimo esant kitokiam modeliui, dydžiui ar spalvai. Galbūt čia galėtų būti klientė, kuri grąžino prekę be etikečių, pati raštu ir gyvai prie kitų klienčių informavusi, jog dėvėjo ją, o persigalvojusi norėjo grąžinti dėl to, jog nebepatinka, kaip atrodo modelis ir atspalvis. Šiuo atveju po visų gautų piktų laiškų ir grasinimų reikalaujant priimti dėvėtą prekę lėšos klientui buvo grąžintos mūsų pačių iniciatyva be jokio VVTAT įsikišimo, o kelis kartus jau keitusi prekes dėl to, jog drabužis neatrodo kaip ant modelio, klientė „atsidėkodama” visur paliko blogus atsiliepimus“,– teigiama laiške „Boutique Guru“ atstovas/atstovė.

VVTAT pataria, kaip elgtis

VVTAT 15min informavo, kad šiemet gavo 5 vartotojų skundus dėl „Garderobo guru“, valdančio prekės ženklą „Boutique Guru“.

„Informuojame, kad VVTAT šiemet gauti 5 vartotojų prašymai dėl įmonės „Garderobo guru“ įsigytų prekių. Vartotojai skundžiasi dėl prekių kokybės, dėl asortimento neatitikimo bei dėl negaunamų internetu įsigytų prekių, už kurias vartotojai iš anksto sumokėjo“, – laiške 15min rašė VVTAT Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė.

Ji pridūrė, kad keturi ginčai buvo išspręsti taikiai, vartotojams grąžinus iš anksto sumokėtus pinigus, tačiau vienas ginčas dar nebaigtas nagrinėti.

VVTAT informavo, kad jeigu pardavėjas per nustatytą terminą nepristato prekės ar vartotojas yra nepatenkintas pristatytos prekės kokybe, pirmiausia vartotojui reikėtų raštu kreiptis į pardavėją ir išdėstyti savo konkretų reikalavimą.

Jei per 14 kalendorinių dienų nuo vartotojo raštiško kreipimosi gavimo dienos pardavėjas nepateikia vartotojui motyvuoto atsakymo arba atsisako vykdyti vartotojo reikalavimą, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT.

Vartotojų atstovė: žmonės nesikreipia į tarnybas

Nevyriausybinės vartotojų konfederacijos prezidentė Alvita Armanavičienė pažymėjo, kodėl nuo įmonių nukentėję klientai ne visada pagalbos kreipiasi į institucijas.

Alvita Armanavičienė
Alvita Armanavičienė

„Ne visi žmonės kreipiasi pagalbos į VVTAT ar kitur, nes apie tokias galimybes nežino arba jomis nepasitiki. (...) VVTAT atstovas viešai pasakė, kad gina verslo interesus. O ši tarnyba pirmiausia turėtų ginti vartotojų interesus. Todėl gauname nesubalansuotą visuomenę, kai valstybinės įstaigos daugiau rūpinasi verslo interesų gynimu nei vartotojo“, – dėstė A.Armanavičienė ir pridūrė, kad vartotojų skundu portale per mėnesį gauna apie 50 įvairiausių skundų dėl skirtingų priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius