Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neregėta paklausa Kaune: norintieji išsinuomoti darbo erdvę rikiuojami eilėse

Visame pasaulyje ir Lietuvoje smarkiai augant individualių nedidelių biurų poreikiui, prieš metus, balandžio pradžioje, Kaune duris atvėrė itin moderni bendradarbystės ir nedidelių biurų erdvė „Arka“. Tai buvo trečiasis per trumpą laiką ir didžiausias Kaune „Happspace“ projektas, pasiūlęs per 150 darbo vietų erdvę.
„Happspace“ gimtadienis
„Happspace“ gimtadienis / Happspace

Praėjo metai nuo iškilmingo bendradarbystės erdvės atidarymo ir šiandien „Happspace“ džiaugiasi sudarinėdami laukiančiųjų išsinuomoti darbo vietą sąrašus, mat laisvų vietų čia jau seniai nebėra.

Sudarinėja norinčiųjų sąrašus

Prieš metus, balandį, kai pirmajame laikinojoje sostinėje aukščiausios energinio naudingumo klasės A+ verslo centre, „Happspace“ erdvėse, dar tik kūrėsi nauji darbuotojai ir įmonės, projekto plėtotojai buvo atskleidę, kad išnuomota trečdalis vietų. Tuomet NT valdytojų tikslas buvo išnuomoti visas vietas. Jų prognozės skambėjo optimistiškai: likusių laisvų vietų nebeliks labai greitai. Paaiškėjo, jog tokios prognozės turėjo pagrindą, mat neilgai trukus laisvų vietų neliko. Šiandien norintieji įsikurti bendradarbystės erdvėse rikiuojami į eilę.

Šiandien norintieji įsikurti bendradarbystės erdvėse rikiuojami į eilę.

„Labai džiaugiamės, kad tiek daug žmonių nori įsikurti „Happspace“. Sudarinėjame jų sąrašus, nes pokyčiai mums tapo kasdieniu reiškiniu. Nors laisvų vietų ir nėra, tačiau tai nereiškia, kad jų neatsiras. Kaita vyksta nuolat, mūsų nariai kartais išvyksta atostogų į kitą šalį ar nusprendžia pakeisti aplinką“, – pasakoja „Happspace“ direktorė Asta Barišauskaitė.

Renkasi dėl įvairių priežasčių

#happspace_arka erdvėse nuo atidarymo dirba apie 15 įmonių ir pavienių laisvai samdomų darbuotojų. Anot projekto valdytojų, toks skaičius liudija, kad žmonėms dirbti čia iš tiesų patinka.

„Džiugina, kad turim nemažą ratą lojalių žmonių, kuriems ši aplinka patinka. Su dirbančiaisiais nemažai bendraujame, įsiklausome į jų poreikius“, – atskleidžia direktorė Asta Barišauskaitė.

Plėtotojų duomenimis, darbuotojai tokią erdvę renkasi dėl čia dirbančių žmonių įvairovės ir pačios bendruomenės, kuriai čia skiriama itin daug dėmesio.

„Darbuotojai, klausiami apie pasirinkimus, mums taip pat dažnai įvardija ieškoję komfortiškos erdvės produktyviam darbui. Daugeliui jų svarbu, kad galėtų dirbti netrukdomi, o, panorėję pabendrauti su kitų sričių specialistais, galėtų pasikonsultuoti įvairiais klausimais. Dirbantiesiems labai svarbi ir aplinka, ramybė, galimybė susikaupti, kai dėmesio neblaško vaikai ar namų ruošos darbai“, – pasakojo direktorė Asta Barišauskaitė.

Laisvai samdomų darbuotojų – daugiausia

#happspace_arka valdytojai atskleidžia, kad iš visų dirbančiųjų bendradarbystės erdvėse net 41 proc. jų sudaro laisvai samdomi darbuotojai, 40 proc. vietų nuomojasi mažos įmonės, kuriose dirba nuo vieno iki dešimties darbuotojų. 10 proc. vietų #happspace_arka išsinuomojusios vidutinio dydžio įmonės, kuriose sėkmingai darbuojasi nuo dešimties iki 50-ies darbuotojų, 9 proc. vietų čia tenka didesnėms įmonėms, kuriose dirba daugiau nei 50 darbuotojų.

Net trečdalį dirbančiųjų čia sudaro IT specialistai, šešis proc. – viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistai.

Paprašyta atskleisti darbuotojų darbo pobūdį, Asta Barišauskaitė neslėpė, kad net trečdalį dirbančiųjų čia sudaro IT specialistai, šešis proc. – viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistai. Bendradarbystės erdvėse konsultavimo kabinetus yra įkūrę per 4 proc. psichologų. Mažiausiai čia vietų nuomojosi architektai ar menininkai – tiek vieni, tiek kiti sudaro vos vieną proc. dirbančiųjų minėtose bendradarbystės erdvėse. #happspace_arka taip pat dirba dizaineriai, nekilnojamojo turto specialistai, tyrėjai, teisininkai, konstruktoriai, energetikos specialistai ir net juvelyrai, tačiau kiekvienos šių specialybių darbuotojai čia sudaro po vieną ar du procentus dirbančiųjų.

Bendradarbystės erdvėse daugiausiai dirbančiųjų – net 53 proc. – 30-ies–50-ies metų amžiaus, jaunesni nei 30-ies sudaro 46 proc. dirbančiųjų.

Kainos ir kilo, ir mažėjo

Tiesa, itin didelė bendradarbystės erdvių paklausa daugelyje pasaulio regionų diktuoja ir kainų kitimus. Jos pastaruoju metu kinta nevienodai. Europoje bendradarbystės erdvių nuomos kainos kilo, tačiau Azijoje krito beveik trečdaliu.

„Europoje per pastaruosius metus darbo vietos kaina bendradarbystės erdvėse kilo per dešimt proc., tuo metu Jungtinėse valstijose dėl itin didelės plėtotojų konkurencijos darbo vietos nuomos kaina sumažėjo 9,3 proc. Besivystančiuose regionuose, pavyzdžiui, Azijoje, darbo vietos nuomos kaina sumažėjo net 28,4 proc., o tuo metu Afrikoje pabrango tik šiek tiek, susumavus rezultatus visame pasaulyje, paaiškėjo tendencija, kad per pastaruosius 12 mėnesių bendradarbystės erdvėse esančios darbo vietos atpigo devyniais proc.“, – pasakoja bendraturtis Algirdas Pukis.

Pasiteiravus, kokia kainų dinamika Kaune prieš metus įkurtoje #happspace_arka, Asta Barišauskaitė atskleidė, kad kainos išliko daugmaž panašios, kokios buvo ir prieš metus, kai kurios narystės ar biurai šiek tiek pabrango dėl infliacijos ir rinkos poreikio.

Žengs į Vilnių ir užsienio rinkas

Per metus pasiekę savo tikslus Kaune, jau kuris laikas NT valdytojai intensyviai galvoja apie plėtrą ir galimas partnerystes. Pirmiausia plėtros poreikį jie įžvelgia Vilniuje ir sostinėje žvalgosi patalpų jau kuris laikas.

„Taip pat domimės ir kaimyninių valstybių rinkomis: Latvija, Estija, Lenkija. Vietoje stovėti tikrai neketiname – tai nebūtų mūsų stilius. Turime kelias plėtros kryptis, dėl kurių jau kuris laikas intensyviai deramės. Kai tik bus sukirsta rankomis, pranešime“, – teigia bendraturtis Algirdas Pukis.

Įkūrė masažo kabinetą ir poilsio kambarį

Pasiteiravus, ką per pastaruosius metus tobulino #happspace_arka, A.Pukis minėjo labiausiai besidžiaugiantis bendruomene, kurią pavyko suburti.

Bendruomenės nariai savo patarimais, idėjomis ir įsitraukimu padėjo augti kartu.

„Bendruomenės nariai savo patarimais, idėjomis ir įsitraukimu padėjo augti kartu. Nors žinojom, kad mūsų pagrindinis tikslas ir darbas yra suformuoti bendruomenę, netikėjome, kad ji gali būti tokia svarbi ir stipri! Tai tikrai yra vienas didžiausių bendradarbystės erdvės privalumų. Pas mus grįžta net ir senieji nariai, kurie keliavo po kitas šalis ar bandė kitus darbus – tai mums svarbu, nes parodo, kad einame gera kryptimi ir sukurta aplinka „Happspace“ pritraukia narių“, – pasakojo A.Pukis.

Pašnekovai taip pat paminėjo, kad per pastaruosius metus išgrynino jau tradicinius „Happspace“ bendruomenės renginius, įtraukdavo vis naujų formų veiklas.

#happspace_arka erdvėse įkūrėme „Massage room“, kuriame holistinio masažo terapeutė Gintarė Šimkevičiūtė atlieka reabilitacinius, atpalaiduojančius ir energizuojančius masažus. Nariai dievina tokią paslaugą. 25 nariai lankosi pas masažistę nuolat ir dalijasi nuostabiomis akimirkomis po masažo. „Power Nap Room“ yra mūsų kita labai pamėgta naujiena – erdvė, kurioje nariai bet kuriuo metu gali pailsėti ar pamedituoti. Visai netikėtai ir natūraliai vienu didesniu traukos objektu tapo balansinė lenta ir sukurtas „HappIššūkis“ – kas ilgiau išstovės ir padarys įdomesnių triukų ant šios lentos“, – pasakojo A.Barišauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius