Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

​Netekę norvegiškos žuvies Maskvos restoranai priversti atsisakyti sušių meniu

Vladimiro Putino pirmasis dešimtmetis valdžioje Maskvoje vadinamas sušių metais. Žalia žuvis sostinėje tapo pagrindiniu augančios vartotojų klasės patiekalu. Dabar sušių verslo burbulas pamažu leidžia orą dėl smunkančio rublio ir ekonominio karo, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.
Renginio akimirka
Sušiai / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

„Mūsų pramonei juodoji gulbė yra konfrontacija su Vakarais, – sakė didžiausio Rusijos restoranų tinklo „Rosinter“ įkūrėjas ir vadovas Rostislavas Ordovskis-Tanajevskis. – Tai paveikė iš JAV ir Europos Sąjungos importuojamo maisto kainas, ir tikrosios pasekmės mūsų dar tik laukia.“

Maskvos vartotojai dėl V.Putino gali prarasti daug. Sostinės gyventojo vidutinės mėnesinės pajamos nuo V.Putino tapimo prezidentu 2000 iki 2014 metų antrojo ketvirčio augo 440 proc. – iki 58,8 tūkst. rublių. Augo ne tik pajamos, bet ir apetitas. Ypač pasiturintys maskviečiai pamėgo sušius.

Tačiau dabar žalios žuvies geismą patenkinti tapo sunkiau. Reaguodamas į Vakarų sankcijas, V.Putinas atsakė embargu maisto produktams. Nuo jo įvedimo rublis smuko 5,3 proc., palyginti su JAV doleriu, o per metus Rusijos valiutos vertė krito 16 proc. 

Sušiai Rusijoje yra tokie populiarūs, kaip mėsainiai JAV.

Grynosios gyventojų pajamos smuko labiausiai nuo 2009 metų kovo. Kapitalo bėgimas iš Rusijos nuo Krymo aneksijos nusmukdė rublį, infliaciją užkėlė į 2011 metų aukštumas. Šiemet Rusijos BVP greičiausiai teaugs 0,5 proc. – lėčiausiai nuo 2009 metų nuosmukio.

Dėl augančių pajamų gyventojai valgė vis daugiau žalios žuvies.

Maskva, kuriai artimiausia yra net už 800 kilometrų esanti Baltijos jūra, siūlė įvairiausias jūros gėrybes. 12 mln. gyventojų turinčiame mieste yra 949 japoniškos virtuvės restoranai. Tuo metu, pavyzdžiui, Niujorkas, kur gyvena 8,4 mln. gyventojų, turi tik 462 tokius restoranus.

„Rosinter“ vadovas sakė, kad sušiai Rusijoje yra tokie populiarūs, kaip mėsainiai JAV. Dabar uždraustas lašišos iš Norvegijos importas, o pakaitinė žuvis iš Čilės ar Farerų salų dėl smukusio rublio kainuoja brangiau.

„Dabar mes net negalime gauti sušiams tinkamos žuvies“, – sakė „Dve Paločki“ restorano vyriausiasis virėjas. Šiais metais jo restoranuose buvo pristatytas amerikietiškas barbekiu meniu.

„Dabar mes net negalime gauti sušiams tinkamos žuvies“, – sakė „Dve Paločki“ restorano vyriausiasis virėjas.

Tuo metu „Rosinter“ savo 60 restoranų Maskvoje pervadina iš „Planeta Sushi“ į „Planeta“. Dabar restoranai pristatomi kaip tarptautinės virtuvės tinklas, kur tik šeštadalis valgiaraščio yra sušiai.

„Yevraziya“ sušių tinklas uždarė 15 restoranų Maskvoje, kad galėtų susitelkti ties 126 restoranais Sankt Peterburge. Įmonei iššūkis yra vis didėjančios žuvies kainos ir lėtėjanti ekonomika. Pastarąjį mėnesį žuvis Maskvoje pabrango apie 30 procentų.

Dėl to restoranams dabar yra būtina sugalvoti naujų patiekalų. Į Rusiją per metus iki birželio buvo importuota 140 tūkst. tonų lašišos. 100 tūkst. tonų buvo iš Norvegijos, iš kurios importas dabar yra draudžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius