-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 11

„Norfa“, „Eika“, SBA, „Teltonika“ – 10 žinomų Lietuvos įmonių įkūrėjai atskleidžia, ką reiškia šie pavadinimai

Didžiųjų Lietuvos įmonių įkūrėjai 15min papasakojo, kaip Nepriklausomybės pradžioje pradėjo kurti verslus ir kaip gimė jų įmonių pavadinimai – į vienus sugulė vaikų ar jų pačių vardų skiemenys, į kitus – lotyniškų frazių trumpiniai, o treti susikūrė atsitiktinai, pavadinimą registruojančiai įmonei nubraukus vieną raidę.
Arūnas Martinkevičius, Dainius Dundulis, Arvydas Paukštys, Robertas Dargis, Darius Zubas
Arūnas Martinkevičius, Dainius Dundulis, Arvydas Paukštys, Robertas Dargis, Darius Zubas / BNS ir 123RF nuotr.

„Eika“: skolintas pavadinimas ir trijų kėdžių kabineto kampelis

Nekilnojamojo turto įmonių grupės „Eika“ valdybos pirmininkas Robertas Dargis verslą, kaip pats sako, pradėjo „nuo nulio ir trijų kėdžių“.

Įmonės kūrimosi pradžioje jis savo patalpų neturėjo, todėl prisiglaudė klasės draugės biuro kampelyje, kur gavo nedidelį stalą ir tris kėdes. Pradėjęs rašyti kompanijos įstatus R.Dargis svarstė, kad užsiims statybos paslaugomis – tuo, ką geriausiai išmanė.

O kad greičiau galėtų pradėti veiklą, jau minėta klasės draugė pasiūlė R.Dargiui perimti veiklos dar nepradėjusią kompaniją, pavadinimu „Eika“ – įstatuose tereikėjo pridėti statybos darbus, nes pagal pradinį sumanymą įmonė turėjo užsiimti knygų rišimu ir plakatų piešimu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./UAB „Eika“ įkūrėjas Robertas Dargis su sūnumi Domu Dargiu
Luko Balandžio / 15min nuotr./UAB „Eika“ įkūrėjas Robertas Dargis su sūnumi Domu Dargiu

Taip prieš 30 metų, 1993 metų kovo mėnesį, veiklą pradėjo „Eika“, kurios pavadinimas buvo, kaip tais laikais įprasta, sudurtinis dviejų pavardžių žodis.

„Tuo metu niekas galvos dėl pavadinimo nesukdavome ir dėmesio tam neskirdavome. Eika buvo sudaryta iš pavardžių Eičienė (minėta klasės draugė) ir Kalinauskas, – 15min atskleidė R.Dargis. – Mums patiko, kad pavadinimą sudaro keturios raidės, kad gerai įsimenamas, patrauklus.“

Savo įmonių pavadinimų istorijomis pasidalijo dar 9 žinomi verslininkai – nuo „Norfos“, gimusios, kai įmonė, registravusi pavadinimą, nubraukė vieną raidę, iki savininkų ar jų vaikų vardus sujungusių „Mantinga“ ir „Arginta“. Verslo pradžios ir įmonės pavadinimo atsiradimo istorijas taip pat papasakojo ir „Linas Agro“, „Eksma Optics“, „ACME grupė“, „SBA grupė“, „Teltonika“, „Lytagra“ įkūrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius