Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norvegijos ir Vokietijos įmonės pranešė apie bendrą CO2 saugyklų projektą

Dvi Norvegijos ir Vokietijos energetikos įmonės antradienį paskelbė apie projektą, kurį įgyvendinus Vokietijoje surinktas anglies dioksidas dujotiekiu bus gabenamos į jūroje esančią saugyklą Norvegijoje.
Anglies dioksidas CO2
Anglies dioksidas CO2 / 123rf.com nuotr.

Norvegijos naftos ir dujų milžinės „Equinor“ ir Vokietijos „Wintershall Dea“ partnerystė apims 900 kilometrų ilgio dujotiekį, kuris sujungs anglies dioksido surinkimo terminalą Šiaurės Vokietijoje ir saugyklas Norvegijoje.

Dujotiekis bus pastatytas iki 2032 metų, o jo pajėgumas sieks nuo 20 mln. iki 40 mln. tonų anglies dioksido per metus.

Tai prilygs maždaug 20 proc. visų metinių Vokietijos pramonės išmetamųjų teršalų, sakoma įmonių pranešime.

„Tai yra stipri energetikos partnerystė, remianti Europos pramonės grupių poreikį dekarbonizuoti savo veiklą“, – pažymėjio „Equinor“ generalinis direktorius Andersas Opedalis.

O kol bus statomas dujotiekis, bus svarstoma galimybė gabenti dujas laivais.

Pranešimas paskelbtas praėjus dienai po to, kai „Equinor“, Prancūzijos „TotalEnergies“ ir anglų–olandų milžinė „Shell“ pranešė, kad jų valdoma anglies dioksido saugyklų operatorė „Northern Lights“ užsitikrino savo pirmąjį komercinį susitarimą dėl šių dujų gabenimo ir saugojimo.

Savo naujausioje klimato kaitos ataskaitoje Jungtinės Tautos teigia, kad pasaulis privalės rinkti anglies dioksidą iš oro ir vandenynų ir jį saugoti, nepaisant to, kaip šalims pavyks sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Visgi kai kurie aplinkosaugininkai mano, kad anglies dioksido surinkimas ir saugojimas yra „klaidingas sprendimas“, kuris pateisintų nešvarios gamybos palaikymą. Be to, nerimaujama, kad gali įvykti anglies dioksido nuotėkių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius