-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 09 23 /16:24

„Nota Bene“ įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba penktadienį įtraukė įmonę „Nota Bene“ į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Tai reiškia, kad bendrovė trejus metus galės būti eliminuojama iš visų valstybės institucijų organizuojamų viešųjų pirkimų.
Andrius Jazgevičius
„Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Jie nepateikė laiku pasiūlytų prekių, atitinkančių techninę specifikaciją. Mes sutartį nutraukėme, nes jie neįvykdė sutarties ir pagal Viešųjų pirkimų įstatymą įtraukėme juos į nepatikimų tiekėjų sąrašą“, – BNS sakė tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) BNS informavo, kad valstybės institucijos nuo šiol trejus metus galės neleisti „Nota Bene“ dalyvauti jų organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose.

„Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius sakė nesąs susipažinęs su sprendimu. Jis pripažino, kad bendrovei greičiausiai pakenks jos įtraukimas į juodąjį sąrašą.

„Turbūt turėtų pakenkti. Šiaip iš tikrųjų sudėtinga man komentuoti, nes man tai nauja žinia“, – BNS teigė A.Jazgevičius.

Pasak jo, įmonės pajamos iš valstybės užsakymų sudaro 20–30 proc. visų pajamų. 2015 metų „Nota Bene“ apyvarta, anot jos vadovo, siekė apie 7 mln.eurų.

Saugomų teritorijų tarnyba „Nota Bene“ į „juodąjį tiekėjų sąrašą“ įtraukė dėl to, kad bendrovė nesugebėjo įvykdyti šių metų pradžioje sudarytos sutarties dėl turizmo prekių įsigijimo.

Šios sutarties, kuri buvo nutraukta rugsėjo pradžioje, vertė siekė apie 35 tūkst. eurų, nurodė tarnybos direktorius A.Stanislovaitis.

„Jie pristatė pavyzdžius, pavyzdžiai neatitiko sutartyje numatytų sąlygų. Tada pareikalavome, kad atitiktų, o jie taip ir nesugebėjo pristatyti. Kadangi nesugebėjo pristatyti, taip ir baigėsi“, – teigė jis.

Naujienų portalas delfi.lt rašė, kad tąkart Saugumų teritorijų tarnyba pirko karabinus, žibintuvėlius, sulankstomus stalus, palapines ir kitokią turistinę įrangą.

Bendrovė – po padidinamuoju stiklu

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė BNS sakė, kad tarnyba nuo šiol atidžiau stebės viešuosius pirkimus, jeigu perkančiosios organizacijos juose leis dalyvauti „Nota Bene“.

„Jeigu matysis tendencija, kad yra perkančiųjų organizacijų, kurios nepriklausomai nuo to, kad tiekėjas yra nepatikimų sąraše, leidžia jam dalyvauti, tai bus padidintos rizikos pirkimai ir tai reikš didesnę jų kontrolę“, – kalbėjo D.Vilytė.

Visgi ji teigė, kad kol kas sunku nustatyti, ar perkančiosios organizacijos riboja nepatikimų tiekėjų galimybes dalyvauti konkursuose.

„Nepatikimų tiekėjų sąrašas sudaromas nuo šių metų sausio 1 dienos, todėl dar neaišku, kaip į nepatikimus tiekėjus reaguoja rinka“, – sakė Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė.

Apie tai, kad „Nota Bene“ gali būti traukiama į nepatikimų tiekėjų sąrašus anksčiau buvo pranešę ir Lietuvos kariuomenės atstovai.

Kariuomenė reikalauja grąžinti pinigus

„Nota Bene“ visuomenei tapo žinoma Viešųjų pirkimų tarnybai rugpjūčio pabaigoje paskelbus, kad įvairius virtuvės įrankius iš šios įmonės Lietuvos kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Šie įrankiai iš bendrovės įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

Kariuomenė šiuo metu siekia nutraukti šią sutartį su „Nota Bene“, tačiau bendrovė su tuo nesutinka ir sako galinti grąžinti tik ginčą sukėlusius „auksinius šaukštus“.

„Atsižvelgiant į „Nota Bene“ siūlymą susitikti ir siekti išspręsti tarp šalių kilusius ginčus ne teismo tvarka, rugsėjo 20 dieną (...) buvo surengtas susitikimas, kuriame dalyvavo Lietuvos kariuomenės, Krašto apsaugos ministerijos ir minėtos bendrovės atstovai. Susitikimo metu atstovai apsikeitė argumentais dėl šalių pozicijos“, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) BNS pateiktame atsakyme.

Ministerija teigė, kad bendro sprendimo šalims kol kas pasiekti nepavyko, tačiau „Nota Bene“ savo galutinę poziciją dėl ginčo sprendimo tvarkos kariuomenei žada pateikti ne vėliau kaip ateinantį pirmadienį.

„Nota Bene“ direktorius A.Jazgevičius BNS kartojo, kad įmonė susidariusią situaciją siekia spręsti „dialogo keliu“.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Teisėsauga vykdo ikiteisminį tyrimą įtariant, kad bendrovė galėjo klijuoti vokiečių bendrovės „Karcher – Futuretech“ lipdukus ant parduotos produkcijos ir siekė tai nuslėpti nuo Lietuvos kariuomenės. Taip pat vykdomas atskiras tyrimas dėl piktnaudžiavimo, siekiant dėl brangus įsigijimo išaiškinti atsakingus asmenis krašto apsaugos sistemoje.

Pagal 2016 metais įsigaliojusias Viešųjų pirkimų įstatymų pataisas, į viešai skelbiamą nepatikimų tiekėjų sąrašą įmonės įtraukiamos dėl esminio sutarties pažeidimo arba teismo sprendimu.

Perkančiosios organizacijos pirkimuose gali numatyti, kad į nepatikimų tiekėjų sąrašą įtraukti tiekėjai bus pašalinami iš viešojo pirkimo procedūrų.

VPT puslapyje skelbiamame nepatikimų tiekėjų sąraše šiuo metu yra paskelbtos 8 bendrovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius