Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nulaužė „Citybee“ vadovo feisbuko paskyrą: įsilaužėlis iš Vilniaus paleido melagieną apie A.Sabonį, K.Kaikaris nenaudojo 2FA

Po duomenų nutekinimo skandalo „Citybee“ vadovas pateko į dar vieną nemalonią padėtį – pirmadienio rytą jo vardu buvo pasidalyta melagiena apie Arvydą Sabonį. Paaiškėjo, kad buvo įsilaužta į Kristijono Kaikario feisbuko anketą. Jis 15min patikslino, kad iki šiol feisbuko paskyrai apsaugoti nenaudojo 2 žingsnių autentifikacijos (2FA), nors tą daryti „Citybee“ bendrovė rekomendavo visiems nukentėjusiems po duomenų atskleidimo.

Iš pat ryto 95 K.Kaikario draugai feisbuko sulaukė pranešimo, kad yra pažymėti prie įrašo kaip neva Arvydas Sabonis visiems lietuviams dovanoja finansinę sėkmę. Po juo dar pridėtas komentaras, esą K.Kaikaris per penkias dienas tris kartus padidino savo piniginį įnašą.

Akylesniems socialinio tinklo naudotojams tapo aišku, kad bendrovės vadovas tapo sukčių auka. Sulaukęs daugybė pranešimų apie paties skleidžiamą klastą, K.Kaikaris įrašą pašalino ir atsiprašė savo kontaktų sąrašo.

15min nuotr./Kristijono Kaikario įrašas feisbuke pirmadienio rytą
15min nuotr./Kristijono Kaikario įrašas feisbuke pirmadienio rytą

Prisijungė iš Vilniaus

Interviu 15min bendrovės direktorius teigia, kad, tikėtina, buvo įsilaužta iš Vilniaus, naudojant „Android“ operacinės sistemos įrenginį.

„Tą postinau ne aš. Bet puoliau iškart per feisbuką tvarkytis, (…) radau Vilniuje „Androido“ prietaisą, iš kurio ir buvo, matyt, įdėti tie pranešimai“, – tikino jis.

Pasak K.Kaikario, prisijungimo prie socialinės paskyros slaptažodį jis pasikeitęs vos po vasario viduryje nuskambėjusio „Citybee“ bendrovės klientų duomenų nutekinimo. Tad, darytina prielaida, kad įsilaužėlis į feisbuką pateko jau žinodamas naują slaptažodį. Kaip tai pavyko, K.Kaikaris plačiau pakomentuoti negalėjo.

Užteko tik slaptažodžio

Jis taip pat pažymėjo, kad iki šiol nebuvo aktyvavęs dvigubą paskyrų apsaugą sukuriančio 2FA metodo, nors tą padaryti rekomendavo paties vadovaujama įmonė.

15min nuotr./„Citybee“ rekomendacija naudoti 2FA
15min nuotr./„Citybee“ rekomendacija naudoti 2FA

„Ne. Kadangi feisbuką retai naudoju… Šiaip pasikeičiau slaptažodį prieš kokias tris savaites, po to pradėjau naudoti slaptažodžių tvarkymo programėle. Kai kur, gal ne visur, susidėjau 2FA. Svarbu tuo pasirūpinti, nes akivaizdu, kad piktavaliai gali įlįsti į paskyras ir siuntinėti tokias žinutes“, – tikina jis.

Kas yra 2FA metodas? Jis uždeda papildomą sluoksnį apsaugai prie jūsų paskyros. Jeigu be to patekti į vidų užtenka tik įvedus slaptažodį, su dviejų žingsnių autentifikacija asmuo bus priverstas papildomai patvirtinti savo tapatybę arba SMS žinute, arba specialiomis aplikacijomis. 2FA būda leidžia naudoti internetines paslaugas teikiančios kompanijos kaip „Google“, „Facebook“, „Amazon“, „Zoho“ ir kt.

K.Kaikaris neatmeta galimybės, kad ši ataka prieš jį galėjo būti susijusi su duomenų nutekinimo skandalu. Į policiją kreiptis „Citybee“ vadovas kol kas neketina.

Kaip jau buvo skelbta, Vasario 16-osios ankstyvą rytą pasklido informacija apie „Citybee“ vartotojų nutekėjusią informaciją. Bendrovės duomenis pasisavinę programišiai viename iš forumų paskelbė turintys trejų metu senumo duomenis – klientų vardus, pavardes, asmens kodus, el.pašto adresus, gyvenamosios vietos adresus, vairuotojų pažymėjimo numerius, taip pat ir užšifruotus slaptažodžius, kuriuos iškoduoti, kaip teigė saugumo ekspertai, nėra sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius