Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo „PepsiCo“ iki „Oriflame“ – ryšių su karą sukėlusia Rusija vis dar nenutraukė šimtai įmonių

Nuo karo Ukrainoje pradžios praėjus beveik dviem mėnesiams, kai kurių tarptautinių įmonių gamyklos vis dar veikia Rusijoje, o parduotuvių lentynose rusai gali rasti vakarietiškų produktų. Ekspertai sako, kad šios įmonės veikia ciniškai ir jų negąsdina nei kritika, nei grasinimai boikotuoti jų produkciją, nes jos supranta, kad ilgalaikių pasekmių dėl savo sprendimų nepatirs.
Su Rusija ryšių nenutraukusios įmonės.
Su Rusija ryšių nenutraukusios įmonės. / „Scanpix“/AP nuotr.

Kai kurios įmonės sprendimus išeiti iš Rusijos priėmė pirmosiomis karo savaitėmis, tarp jų – technologijų milžinė „Apple“, švedų baldų prekybos įmonė „Ikea“, srautinių transliacijų platforma „Netflix“, taip pat „Disney“, „Visa“, „Mastercard“ ir kitos.

Kita dalis kompanijų nusprendė iš Rusijos pasitraukti tik pastarosiomis dienomis – pavyzdžiui, Prancūzijos kosmetikos gamintoja „L‘Occitane“ praėjusį ketvirtadienį pareiškė, kad jos parduotuvės Rusijoje ir toliau veiks, tačiau sulaukusi kritikos bangos iš visuomenės jau po kelių dienų apsigalvojo ir pranešė, kad parduotuves Rusijoje visgi uždarys.

123RF.com nuotr./L'Occitane parduotuvė
123RF.com nuotr./L'Occitane parduotuvė

Pasipiktinimo dėl savo pozicijos sulaukė ir Vokietijos įmonė „Henkel“, valdanti prekės ženklus „Persil“, „Perwoll“, „Bref“, „Somat“. Kompanija skelbė, kad Rusijoje sustabdys tik dalį veiklos – investicijas į objektų plėtrą bei reklamą žiniasklaidoje, tačiau pirmadienį nurodė, kad visiškai pasitrauks iš karą Ukrainoje sukėlusios šalies.

Kai kurių verslų ryžtis palikti Rusiją neskatina nei vis didesni šios šalies kariuomenės vykdomi žiaurumai prieš ukrainiečius, nei visuomenės pyktis ar kylantys protestai. Kokios tos įmonės? 15min pateikia jų sąrašą.

„Mondelēz“ Rusijoje reklamuoja „Batman“ sausainius

Dalis gerai žinomų įmonių paskelbė sustabdančios investicijas Rusijoje, tačiau ir toliau aptarnauja šią rinką. Pavyzdžiui, „Oreo“, „Milka“, „Belvita“, „Toblerone“, „Tuc“ ir kitus plačiai žinomus produktus gaminanti Jungtinių Amerikos Valstijų „Mondelēz“ nurodė, kad sustabdys „nebūtinąsias operacijas“, bet ir toliau Rusijoje gamins bei parduos tam tikrus maisto produktus.

„Nutrauksime visas naujas kapitalo investicijas ir sustabdysime reklamos išlaidas. Tai labai dinamiška ir didelį susirūpinimą kelianti situacija, kurią toliau vertinsime, ir prireikus sprendimus koreguosime“, – kovo pradžioje komentavo „Mondelēz.“

123RF.com nuotr./„Mondelēz“ produkcija
123RF.com nuotr./„Mondelēz“ produkcija

Kaip rašo puslapis „Just Food“, „Mondelēz“ Rusijoje turi kramtomosios gumos gamyklą, įsikūrusią Didžiajame Novgorode, Pokrove gamina šokoladą, o Sobinkoje – sausainius. Vasarį bendrovė Rusijoje pradėjo gaminti riešutų sviestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius