Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 08 /15:26

NŽT vadovybė prabilo apie susidorojimą – minimos įtakingos verslo grupės ir STT

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė Daiva Gineikaitė ir tarnybos Vilniaus skyriaus vadovas Arvydas Juška spaudos konferencijoje ketvirtadienį pareiškė, kad jaučia ne tik verslo grupių, bet ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) spaudimą. Tokių kaltinimų sulaukusi STT juos paneigė.
Daiva Gineikaitė
Daiva Gineikaitė / NŽT nuotr.

Pasak A.Juškos, STT jį bandė verbuoti ir spaudė pakišti tarnybos vadovybę. Jis pats užsiminė, kad spaudimas padidėjo pradėjus tikrinti stambias verslo grupes: „Hanner“, „MG Valda“, TEO. Tarnybos vadovybė pranešė apie vidinius tikrinimus, po kurių iš pareigų pasiūlyta trauktis Palangos, Šilutės ir Utenos skyrių vadovams.

Pažeidimų jūra

Jau aplankyti 23 skyriai. 3 įvertinti neigiamai – Palanga, Šilutė ir Utena. Jų vadovams pasiūlyta trauktis.

„Jau dešimt mėnesių dirbu tarnybos vadove. Prieš tai dirbau Kauno miesto skyriaus vadove. Buvo daromi struktūriniai pakeitimai. Buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su STT. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad NŽT klesti kyšininkavimas. Sutarties tikslas buvo šią nuomonę keisti.

Buvo gauta labai daug anoniminių skundų, kad pokyčiai daromi nepagrįstai. Iš Valstybės tarnybos departamento prieš savaitę gavome išvadas, kad jokių pažeidimų atlikto tikrinimo metu mūsų tarnyboje nenustatyta“, – teigė D.Gineikaitė.

NŽT nuotr./NŽT vadovė Daiva Gineikaitė dar neseniai manė kad drauge su STT vadovu Sauliu Urbanavičiumi kovoja su korupcija, bet dabar jau tikina, kad tapo STT auka
NŽT nuotr./NŽT vadovė Daiva Gineikaitė dar neseniai manė kad drauge su STT vadovu Sauliu Urbanavičiumi kovoja su korupcija, bet dabar jau tikina, kad tapo STT auka

Pasak jos, yra daug nepatenkintų darbuotojų, kurių sprendimai vertinami iš naujo: „Pradėjome lankyti teritorinius skyrius. Atliekamas visų sprendimų patikrinimas. Jau aplankyti 23 skyriai. 3 įvertinti neigiamai – Palanga, Šilutė ir Utena. Jų vadovams pasiūlyta trauktis.

Palangos skyriaus vadovė pradėjus tikrinimus susirgo, todėl ji tokio pasiūlymo sulauks grįžusi į darbą. Palangoje yra daug neteisėtų sklypų suformavimų, neteisėti laikini nameliai Šventojoje, šalia kurių formuojami sklypai. Visose srityse nustatyta aibė pažeidimų. Gyventojų skundai taip pat pasitvirtino.“

Tarnybos vadovė pabrėžė, kad Vilniuje žemė brangiausia ir čia interesų daugiausia.

„Pirmą kartą šią savaitę sklypą centre atidavėme išdalinti žmonėms. Tai patiko ne visiems. Tas žemės sklypas yra Konstitucijos pr. 14 a. Žemės grąžinimą tvarko NŽT, o ne savivaldybė, todėl mes viską padarėme teisėtai. Gali būti grąžinami ir komercinės paskirties sklypai. Bendrovė, kuri turi statinio likučius pašalinti, jau kreipėsi į teismą, kad viską sustabdytų“, – kilusį triukšmą ir neigiamą Vilniaus savivaldybės nuomonę apie NŽT sprendimą komentavo D.Gineikaitė.

Interesų mazgas

„Atlikome didelių finansinių grupių tikrinimus, kaip jos naudoja sklypus. Tikrinau tikrai reikšmingas bendroves – TEO, „Hanner“ ir „MG valdos“ dukterines įmones“, – teigė A.Juška.

NŽT Vilniaus miesto skyriaus vedėjas A.Juška žurnalistams teigė, kad šias pareigas eina daugiau nei pusmetį.

„Vilniuje interesų labai daug ir jie tarpusavyje susipynę. Verslo grupės konkuruoja tarpusavyje ir bando daryti įtaką tarnybai.

Iki mano atėjimo santykiai buvo nusistovėję ir interesantai, matyt, gaudavo, kas jiems priklauso. Atlikome didelių finansinių grupių tikrinimus, kaip jos naudoja sklypus. Tikrinau tikrai reikšmingas bendroves – TEO, „Hanner“ ir „MG valdos“ dukterines įmones.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sklypas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./TEO dukterinei įmonei priklausantis sklypas

Sutapimas, kad TEO (bendrovę valdo Švedijos kompanija „TeliaSonera“, – red. past.) sklypo tikrinimas yra tomis pačiomis dienomis, kaip ir Švedijos karalienės vizitas. Šiuo metu tikrinimą atšaukėme. Tai nėra visiškai teisinga, nes vienas tikriname visada, o kitas tik tada, kai galim“, – kalbėjo tarnybos atstovas.

Pasak jo, yra problema su savivaldybės įmone „START Vilnius“, kuri renka visus miesto sandėliukus, o vėliau nuomoja juos su sklypais. Vienas toks pavyzdys yra Vismaliukų poligonas.

Jautėsi verbuojamas

„Man tokie kagėbistiniai metodai nepatinka. Pasakiau, kad pats galiu išeiti iš darbo, bet man pasakė, kad nespėsiu“, – pasakojo A.Juška.

A.Juška prisiminė ir trečiadienį įvykusį savo vizitą į STT: „Tai buvo ne apklausa, o kompiuterio apžiūra, kurį aš esu perėmęs iš buvusios vedėjos. Buvo fiksuotas poėmis, bet kompiuterio apžiūra buvo tik pretekstas.

Tris valandas pareigūnas bandė mane verbuoti, kad vykdyčiau jiems palankią veiklą. Tai paviešinau. Oficialiai galiu teikti visus duomenis, bet supratau, kad jie nori, jog kažką pakiščiau. Gal taip gerėtų STT rodikliai. Kaip supratau, tai aktualu aukštesnei vadovybei.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Susirinkę žiniasklaidos atstovai paplojo STT pareigūnams už „gerą darbą“.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./STT būstinė

Nuo dvylikos metų dalyvavau pogrindinėje veikloje. Buvau daug kartų apklausinėjamas, šantažuojamas, spaudžiamas. Man tokie kagėbistiniai metodai nepatinka. Pasakiau, kad pats galiu išeiti iš darbo, bet man pasakė, kad nespėsiu.“

Vilniaus skyriaus vadovas patikino, kad tikrina laukiančių žemės eiles ir pavardes mato. „Žinau, kad ten yra grupuotės. Savo interesų neturiu visiškai. Su NŽT darbuotojais gali būti visaip. Ten jų irgi gali būti“, – teigė tarnybos atstovas.

D.Gineikaitė teigė pasitikinti A.Juška: „Po vakar įvykio akivaizdu, kad kartais STT perlenkia lazdą. Kiekvieną kartą pasirašomi šimtai dokumentų ir dauguma klausimų gali kelti teisines diskusijas. Jei būtų noras pakišti žmogų, šį žmogų pakišti būtų labai lengva.“

Nuo 2014 m. gruodžio 27 NŽT darbuotojams skirta 30 nuobaudų. Atleista buvo tik viena darbuotoja – Vilniaus miesto skyriaus vedėja.

STT: tai gynybinė taktika

Visa tai, ką mes šiandien pamatėme spaudoje, yra visiška netiesa, – teigė R.Golubovas.

STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas A.Juškos kaltinimus pavadino melu. „Galiu atsakingai pareikšti, kad tai yra visiška netiesa. Mes atliekame ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtos vieno sklypo nuomos ir turime duomenų, kad NŽT darbuotojai klastodami dokumentus ir piktnaudžiaudami tarnyba padėjo vienai bendrovei išsinuomoti šitą sklypą.

Pasikvietėme vieną iš darbuotojų, kad būtų apžiūrėtas jo kompiuteris. Jis privalėjo dalyvauti savo kompiuterio apžiūroje, kad būtų užtikrintas šio procesinio veiksmo teisėtumas. Duomenų kopijavimas užtruko apie tris valandas. Natūralu, kad vyko žmogiškas bendravimas. Visa tai, ką mes šiandien pamatėme spaudoje, yra visiška netiesa.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ruslanas Golubovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ruslanas Golubovas

Manau, kad, kaip ir beveik kiekviename mūsų ikiteisminiame tyrime, taip kuriamos gynybinės versijos juodinant ar šmeižikiškai kalbant apie STT“, – teigė jis.

Paklaustas, ar STT atlieka kokius nors tyrimus, susijusius su dabartine NŽT vadovybe, R.Golubovas atsakė: „Tikrai ne.“

„MG Valda“ nustebo dėl tokių NŽT pareiškimų

Bendrovės minėjimas šių įvykių kontekste mums yra netikėtas, – teigė S.Lyvas.

„Šių metų rugsėjo mėnesį Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) tikrino bendrovei priklausantį žemės sklypą adresu Tujų g. 2, Vilnius. Pranešimą apie planuojamus NŽT procedūrinius veiksmus gavome iš karto po sklypo įsigijimo. Specialistai apžiūrėjo minėtą sklypą, padarė nuotraukų. Jokios papildomos informacijos ar klausimų apie tai nesame gavę, su mumis nebuvo susisiekta, taip pat bendrovė klausimų NŽT dėl patikrinimo neturėjo.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kylantys verslo centrai Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Statybos Vilniuje

Minėtą sklypą įsigijome viešai skelbto aukciono būdu, dalyvaujant didžiausioms NT vystymo bendrovėms. Vykdant pardavimo konkursą buvo parengta NEWSEC analizė apie galimybes sklype vystyti NT objektus. UAB „MG Valda“ pasiūlyta kaina buvo didžiausia.

Bendrovės minėjimas šių įvykių kontekste mums yra netikėtas, nes nesame susiję su minima situacija. Jokių pretenzijų ar lūkesčių Nacionalinei žemės tarnybai neturime. Jų ir negali būti, nes dar prieš sklypo pardavimą buvo gautas NŽT sutikimas dėl žemės sklypo dalies nuomos perleidimo. Šiuo sutikimu rūpinosi pats „Telecentras“ (pardavėjas).“, – 15min.lt paaiškino „MG Valda“ komunikacijos vadovas Simonas Lyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius