-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimą organizacijos „Lašišos dienoraštis“ finansavimą rusiškais pinigais prašoma ištirti Seimo komitete

Daug aistrų ne tik tarp žvejų sukėlęs Žuvininkystės įstatymo pakeitimas, drausiantis verslinę žūklę vidaus vandenyse bei Kuršių mariose, atkreipė dėmesį į vieną aršiausiai draudimus palaikančių organizacijų – „Lašišos dienoraštį“. Pataisa grąžinta į Teisės ir teisėtvarkos komitetą ir ketvirtadienį Seime nebus svarstoma. Tuo pat metu prašoma Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išsiaiškinti, ar „Lašišos dienoraščio“ finansavimas iš nedraugiškos Lietuvai valstybės nekelia pavojaus.
Lašišų nerštas Vilnelėje
Lašišų nerštas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Seimo narė, klaipėdietė, kelerius metus aktyviai kovojusi už švarią aplinką, Ligita Girskienė teigė, kad žinia, apie galimas nevyriausybinės organizacijos „Lašišos dienoraštis“ sąsajas su Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ projekto „Nord Stream“ pinigais, suglumino.

Paviešinta, kad organizacija, atkakliai siekiant išsaugoti žuvis, o ypač lašišas, Lietuvoje, vykdė aplinkosauginį projektą, kuriam beveik 150 tūkst. eurų skyrė su „Nord Stream“ siejamas fondas. Projektas, numatyta, tęsis kelerius metus ir už gautą finansavimą bus perkama įvairi įranga, kaip vaizdo kameros, termovizoriai ir pan.

„Kovoje draugų nesusirasi“

„Lašišos dienoraščio“ atstovai viešai pasidalijo informacija, kad pildydami paraišką dalyvauti minėtame projekte jie gavo Aplinkos ministerijos pritarimą ir palaikymą. „Dabar žinosime, jog svarbu ne tik suprasti, kam priklauso fondas, bet ir kas yra jo dalininkai, nes vykdomų idėjų priešininkai gali nežinojimą išnaudoti skleisdami nepagrįstą ir vienašališką informaciją“, – oficialiai pranešė organizacijos vadovai.

Pačiai organizacijai dalyvavimas projekte atsieis apie 25 tūkst. eurų. „Kovoje su brakonieriais, hidroelektrinėmis, užtvankomis ir žvejais verslininkais draugų nesusirasi“, – pabrėžė.

Tačiau žinia, kad aktyvią ir gerai Lietuvoje žinomą organizaciją, vis pasisakiusią prieš verslinę žūklę Kuršių mariose, finansavo „Gazprom“ pinigai, suglumino Seimo narę „valstietę“ L.Girskienę.

„Turėjau kiek kitokią nuomonę apie šią organizaciją, tačiau šis faktas kelia nerimą. Todėl jau šiandien registravau prašymą atlikti tyrimą Nacionaliniame saugumo ir gynybos komitete, koks pavojus galėtų kilti šalies saugumui“, – 15min teigė L.Girskienė.

Ji tikino, kad ne kartą yra bendravusi su „Lašišos dienoraščio“ vadovu Kęstučiu Klimavičiumi, jis jos vis klausė, ar palaikytų įstatymo pakeitimus. „Tačiau dabar nebežinau, kaip daryti“, – neslėpė Seimo narė.

Paklausta, koks gi galėtų būti Rusijos interesas, Seimo narė susimąstė: „Galbūt nelikus verslinės žūklės Lietuvos dalyje daugiau žuvies liktų Kaliningrado žvejams“.

L.Jonauskas: „Dirbtinis skandalas“

Seimo narys, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos atstovas Linas Jonauskas, vienas iš aktyviausiai už verslinės žūklės draudimą pasisakantis politikas, teigė, kad istorija apie „Lašišos dienoraštį“ kaip tik šiuo metu, kai pradėta ruošti pataisą, yra tik bandymas kurti skandalą.

„Nesigilinau į visas subtilybes, tačiau pasakysiu, kad „Lašišos dienoraštis“ yra visuomeninė organizacija, kuri aiškiai deklaruoja savo tikslus ir to siekia“, – teigė L.Jonauskas.

Pasak jo, jau kelerius metus Lietuvos vandens telkiniai yra apverktinos būklės. Prieš kelerius metus pats prisidėjo prie to, kad būtų draudžiama verslinė žūklė Kauno mariose, ežeruose. Dabar atliekami tyrimai rodo, kad žuvų ištekliai augo.

„Niekas nekalba apie tai, kad tie žmonės, kurie užsiima versline žūkle, bus išvaryti į gatvę. Pataisos numatytų jiems išėjimo kompensacijas“, – kalbėjo pašnekovas.

Planuota, kad ketvirtadienį Seimas balsuotų už numatytas Žuvininkystės įstatymo pataisas. Tačiau dienotvarkėje klausimo neliko – pataisos grąžintos į Teisės ir teisėtvarkos komitetą, bus dar peržiūrimos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius