Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padidėjus įtampai Artimuosiuose Rytuose, pinga „Saudi Aramco“ akcijos

Padidėjus įtampai Artimuosiuose Rytuose, Saudo Arabijos naftos milžinės „Saudi Aramco“ akcijų kursas daugiau kaip 10 proc. nutolo nuo gruodį pasiekto aukščiausio lygio.
„Saudi Aramco“
„Saudi Aramco“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusios savaitės pabaigoje, pasklidus žiniai apie tai, jog per JAV raketų smūgį Bagdado tarptautiniame oro uoste žuvo Irano sukarintų pajėgų vadas Qasemas Soleimani, smarkiai padidėjo įtampa JAV ir Irano santykiuose.

Savaitgalį Iranas ir JAV apsikeitė grasinimais, o sekmadienį D.Trumpas pažadėjo „didelį kerštą“, jei Teheranas imtųsi atakų keršydamas už Q.Soleimani nužudymą.

Savo ruožtu Iranas sekmadienio vakare pranešė, jog nebesilaikys jokių 2015 metų branduolinio susitarimo ribojimų.

„Saudi Aramco“ akcijų kursas iki pirmadienio prekybos sesijos pabaigos, palyginti su diena anksčiau, smuktelėjo 0,14 proc. iki 34,5 rialo. Bendrovės akcijos vienu metu pirmadienį buvo atpigusios 1 proc. ir pasiekusios 34,2 rialo lygį – žemiausią nuo pradinio viešo akcijų platinimo (IPO) dienos.

Nors „Saudi Aramco“ akcijų kursas ir toliau viršija IPO kainą, kuri sudarė 32 rialus, jis yra 12 proc. mažesnis, palyginti su gruodžio viduryje pasiektu aukščiausiu lygiu. Be to, bendrovės rinkos kapitalizacija sumažėjo iki 1,8 trln. JAV dolerių.

Gruodžio 12-ąją, tai yra antrą dieną po IPO, „Saudi Aramco“ akcijų kursas pašoko 10 proc. iki 38,7 rialo, o bendrovės rinkos vertė padidėjo iki 2,06 trln. JAV dolerių.

„Saudi Aramco“ per IPO, kuris įvyko gruodžio pradžioje, buvo įvertinta 1,7 trln. JAV dolerių. Bendrovės akcijos buvo išplatintos po 32 rialus, arba 8,53 JAV dolerio, už vienetą, o akcijas pardavusi vyriausybė pritraukė 25,6 mlrd. JAV dolerių.

„Saudi Aramco“ IPO tapo didžiausiu istorijoje, viršijęs Kinijos interneto milžinės „Alibaba“ 2014 metais pasiekta IPO rekordą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius