Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakilusios kainos regionų verslus verčia taupyti: vieni išjungia šviesas, kiti atleidžia darbuotojus

Išaugusios elektros kainos skaudžiai kerta ir regiono verslininkams – dalis priversti mažinti etatus bei darbuotojų atlyginimus, kiti ieško būdų, kaip pigiau apšildyti patalpas. O dar kiti neatmeta galimybės, kad gali tekti užsidaryti.
Elektros kainos
Elektros kainos / 123RF.com nuotr.

Gastrobaro „Pievos“ Birštone savininkė Kristina Kasikauskienė 15min pasakojo, kad sąskaitos už elektrą išaugo keturis kartus. Be to, verslininkė vos ne kasdien sulaukia laiškų iš tiekėjų dėl kylančių maisto produktų kainų.

O „Tango pizza“ Prienuose vadovas Jaunius Mališauskas neslėpė, kad energijos krizė kelia abejonių, ar verslą pavyks išlaikyti.

Įmonės nuotr./Tango pizza
Įmonės nuotr./Tango pizza

Anot jo, vien išlaidos komunalinėms paslaugoms augo tris kartus. Seniau už komunalines paslaugas įmonė mokėdavo iki 2500 Eur, o dabar – kone 7500 Eur per mėnesį.

„Žiemą padidėja dujų suvartojimas, tad nežinau, kaip bus žiemą. Aišku, aš matau, kad dujos rinkoje pabrangusios tris kartus, tai atitinkamai turbūt ir kils išlaidos“, – prognozuoja Jaunius Mališauskas.

Trijų parduotuvių savininkas Gintaris Stoškus iš Jurbarko antrina, kad išlaidos už energiją gerokai didesnės negu iki šiol.

„2020 metais rugpjūtį suvartojome daugiau kaip 2200 kilovatvalandžių elektros energijos, tai buvo karštas mėnuo – sumokėjome 112 eurų. 2021 m. už tą patį mėnesį, kai suvartojome virš 1500 kilovatvalandžių, sumokėjome 187 eurus, o šiais metais rugpjūtį suvartojome 1340 kilovatvalandžių ir sumokėjome 797,5 euro“, – lygina verslininkas.

Tą pačią problemą – išaugusias sąskaitas už elektrą – pabrėžia ir kavinės „Pakalnutė“ Salantuose vadovė Sigutė Valančienė.

„Nebeliko klientų, nebeliko nieko – žmonės pradėjo taupyti“, – sako ji.

Galvoja mažinti atlyginimus, uždaryti vieną iš parduotuvių

Išaugus energijos bei žaliavų kaštams, verslai pradeda taupyti. Kavinės „Pakalnutė“ vadovė sako, kad stengiasi sutaupyti išjungiant nenaudojamas šviesas, tačiau, pasak jos, vėliau gali tekti imtis ir kitų taupymo priemonių.

„Ir atlyginimai mažės, ir darbo laikas trumpės“, – 15min sakė Sigutė Valančienė.

„Pasižiūrėjome ir įsivertinome, ar tikrai darbuotojų skaičius yra toks, tokio reikia. Daug mažiau stengiamės švaistyt ir taupyti pačią elektrą, kur nereikia jos nedegint. Kas susiję su virtuve, darbo prietaisų mažiau sujungiame“, – taupymo būdus vardijo ir gastrobaro „Pievos“ vadovė K.Kasikauskienė.

Nebeliko klientų, nebeliko nieko – žmonės pradėjo taupyti.

O parduotuvių Jurbarke savininkas G.Stoškus sako, kad dalį etatų jau sumažino – šiuo metu svarsto ir apie vienos parduotuvės uždarymą.

„Paskaičiavome, kad liksime su minimaliu skaičiumi žmonių. Laukiame sąskaitos už rugsėjo mėnesį, galbūt stabdysime vienos parduotuvės veiklą, o jei reikės – ir dviejų. Verslas nerimauja“, – 15min sakė G.Stoškus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuva
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuva

Taupyti stengiasi ir „Tango Pizza“ vadovas, tačiau pripažįsta, kad tai pavyksta minimaliai.

„Iš asmeninių lėšų statėme saulės elektrinę, bet ji bus naudinga tiktai vasarą. Statomės papildomai krosnis, kūrensim briketais. Kiek įmanoma taupom sąnaudas. Bet aš negaliu salėje, kur žmonės sėdi, užgesinti visų šviesų ar nešildyti salės“, – priduria Jaunius Mališauskas.

Įmonės vadovas sako, kad kainų lankytojams kol kas nekėlė, tačiau neatmeta, kad tai daryti teks.

Baiminasi PVM lengvatų nutraukimo

Anot maitinimo įstaigų regionuose vadovų, vienas didžiausių iššūkių verslui – šių metų pabaigoje baigiasi pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata, kuri buvo priimta laikinai, siekiant padėti maitinimo verslams atsigauti po pandemijos. Maitinimo verslams PVM buvo sumažintas nuo 21 proc. iki 9 proc. – kavinių ir restoranų atstovai prašo šią lengvatą pratęsti, tačiau Vyriausybė užsiminė, kad to neketinama daryti.

Gastrobaro „Pievos“ direktorė sako, kad tai yra didžiausias smūgis jos verslui. Moteris teigia nežinanti, kaip reikės išlaikyti verslą, jeigu lengvata nebus pratęsta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./PVM lengvata
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./PVM lengvata

J.Mališauskas žiemos taip pat laukia su nerimu – anot jo, jei lengvata nebus pratęsta, įmonė gali neatlaikyti finansinės naštos.

„Bandom dar laikytis, dar laukiam. Realiai tai situacija prasta“, – sako J.Mališauskas.

Tiesa, ne visi verslai gyvena išlikimo nuotaikomis. Štai restorano „Pupelė“ Rokiškyje savininkė Laura Viduolytė-Pupelienė tvirtino, kad PVM lengvata stipriai padėjo jos verslui, ir tikisi, jog lengvata bus pratęsta – tačiau net jeigu Vyriausybė nuspręstų kitaip, restoranas pasiruošęs prisitaikyti.

Pasak savininkės, verslas infliacijos pasekmių nepajuto, lankytojų skaičius taip pat nėra mažesnis negu įprastą rudenį.

„Viskas kaip ir kiekvienais metais. Vasaros sezonas buvo įtemptas. Kai ateina rugsėjis, viskas nurimsta, bet taip būna kiekvienais metais“, – sako L.Viduolytė-Pupelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius