Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panaudojant struktūrinę paramą bus ieškoma tinkamiausio Lietuvai valstybės tarnautojų atrankos modelio

Viena iš itin svarbių bet kokios valstybės egzistavimo sąlygų – motyvuota, kvalifikuota, kompetentinga valstybės tarnyba. Pirmasis žingsnis šio tikslo link yra skaidri ir efektyvi atranka į valstybės tarnybą.
Pavadinimas
Panaudojant struktūrinę paramą bus ieškoma tinkamiausio Lietuvai valstybės tarnautojų atrankos modelio.

Siekdamas tobulinti Lietuvos valstybės tarnybos sistemą, Valstybės tarnybos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos įgyvendina bendrai finansuojamą Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis projektą Nr. VP1-4.1-VRM-01-V-01-002 „Valstybės tarnautojų atrankos sistemos tobulinimas“ (projekto įgyvendinimo laikotarpis nuo 2009 m. liepos 30 d. iki 2012 m. liepos 30 d.).

Šiuo metu atliekama viena iš projekto veiklų, t.y. valstybės tarnautojų atrankos sistemų tinkamumo ir efektyvumo tyrimas, kurį vykdo UAB „Ernst & Young Baltic“. Tyrimo tikslas – nustatyti Lietuvos valstybės tarnautojų atrankos sistemos tobulinimo, efektyvumo didinimo kryptis, priemones ir būdus.

Europos Sąjungos lėšos padės tobulinti atrankos sistemą

Tikriausiai nėra tokios šalies, kurios valstybės tarnyba nebūtų visuomenės atidžiai sekama ir nuolat kritikuojama. Ne išimtis ir Lietuva. Nors per keletą pastarųjų metų nemažai padaryta modernizuojant valstybės tarnybos sistemą, tačiau tobulintinų dalykų dar yra.

Poreikis keisti valstybės tarnautojų atrankos sistemą yra vienas aktualiausių pastarųjų metų valstybės tarnybos tobulinimo uždavinių. Dabartinės Vyriausybės programoje numatyta tobulinti valstybės tarnautojų atranką, diegiant nešališką, objektyvią, iš dalies centralizuotą atranką. Tai ir bus daroma įgyvendinant šį Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą.

Pirmiausia atliekant valstybės tarnautojų atrankos sistemų tinkamumo ir efektyvumo tyrimą bus analizuojami Lietuvos privačiame sektoriuje taikomi personalo atrankos metodai ir ne mažiau kaip 6 užsienio šalių praktika atrenkant valstybės tarnautojus. Vėliau bus rengiama Lietuvos valstybės tarnautojų atrankos tobulinimo koncepcija.

Kopijuoti neužtenka – reikia kurti savo

Europos Socialinio fondo lėšos suteiks galimybę atlikti privataus sektoriaus ir kitų šalių atrankos sistemų tyrimą, kuris turėtų pasiūlyti nemažai galimų atsakymų į klausimus, kurie pastaruoju metu itin plačiai svarstomi. Tai aukščiausiųjų kategorijų valstybės tarnautojų atranka – šiuo metu ji atliekama pagal tas pačias procedūras kaip ir specialistų. Taip pat dabar dažnai diskutuojama apie tai, kad vien teorinis testas ne visada atskleidžia kandidato tinkamumą į pareigas, kurioms reikia specifinių gebėjimų: taigi reikia sukurti praktinių užduočių, testų sistemą.

Deja, neužtenka rasti labiausiai tinkantį atrankos modelį ir „perkelti“ jį į Lietuvos valstybės tarnybos sistemą. Paprastai tokie „perkėlimai“ nepasiteisina – būtina susikurti savo modelį, įvertinus daugybę dalykų, kurie būdingi mūsų valstybės tarnybai ir visai šaliai.

Projekto įgyvendinimas sudarys sąlygas efektyviau panaudoti turimus valstybės finansinius ir žmogiškuosius išteklius, stiprinti valstybės tarnautojų administracinius gebėjimus, didinti viešojo administravimo veiklų vykdymo efektyvumą, gerinti valstybės strateginių planų įgyvendinimą, gerinti valstybės tarnybos įvaizdį bei patrauklumą.

Pavadinimas
Pavadinimas
 

 

 
 
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius