Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pandemija ir sparčiai didėjanti įtampa tarp JAV ir Kinijos apkarpė HSBC pelną 69 proc.

Didžiosios Britanijos bankas „HSBC Holdings“ pirmadienį pranešė, kad 2020 metų pirmojo pusmečio pelnas sumenko 69 proc. dėl neigiamo koronaviruso pandemijos poveikio ir augančios įtampos tarp JAV ir Kinijos.
JAV ir Kinija
JAV ir Kinija / 123RF.com nuotr.

Bankas pranešė, kad pelnas po mokesčių siekė 3,1 mlrd. JAV dolerių, o ikimokestinis pelnas sudarė 4,3 mlrd. JAV dolerių – tai reiškia, buvo 64 proc. mažesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pajamos susitraukė 9 proc. ir sudarė 26,7 mlrd. JAV dolerių.

Banko vadovas Noelis Quinnas pirmuosius šešis šių metų mėnesius apibūdino kaip „sunkiausius, kiek jis atsimena“.

„Mūsų pirmojo pusmečio rezultatams įtakos turėjo COVID-19 pandemija, krentančios palūkanų normos, sustiprėjusios geopolitinės rizikos ir padidėjęs rinkos nepastovumas“, – sakoma banko pranešime, skirtame Honkongo vertybinių popierių biržai.

Netgi vertinant pagal šiuo metu vyraujančius ekonominius sunkumus, su kuriais susidūrė visi pasauliniai bankai, HSBC susidūrė su labai nelengvais metais.

Dar prieš prasidedant COVID-19 pandemijai bankas fiksavo pelno augimo lėtėjimą, kurį sukėlė su JAV ir Kinijos prekybos karu susijęs neapibrėžtumas bei Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos.

Į Azijos rinką orientuotas skolintojas metų pradžioje ėmėsi didžiulės išlaidų mažinimo iniciatyvos, įskaitant planus panaikinti apie 35 000 darbo vietų ir sumažinti finansavimą mažiau pelningiems padalinimas, visų pirma JAV ir Europoje.

Visgi HSBC turi dar vieną galvos skausmą – geopolitinė įtampa dėl banko, kaip pagrindinės verslo jungties tarp Kinijos ir Vakarų, statuso.

Bankas gauna 90 proc. savo pelno Azijoje, o pagrindinės augimo rinkos yra Kinija ir Honkongas.

Dėl to jis tapo labiau pažeidžiamas atsidūręs vis karštesnėje Pekino ir Vašingtono santykiu kryžminėje ugnyje ir siekė išlaikyti Pekino palankumą.

Jis palaikė drakonišku vadinamą nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas birželio mėnesį paskelbė Honkongui, mėgindamas padaryti galą metus trunkantiems neramumams ir demokratiniams protestams.

Šis žingsnis sukėlė kritikos Vašingtone ir Londone bangą, tačiau analitikai tai įvertino kaip banko mėginimą apsaugoti savo prieigą prie Kinijos rinkos, kurioje Pekino linijos nepalaikančios įmones jau sulaukia bausmių.

Visgi tai neapsaugojo banko nuo Pekino rūstybės.

Praėjusį mėnesį Kinijos valstybinėje žiniasklaidoje pasirodė daug pranešimų apie banką, kuriose teigiama, kad jis padėjo surinkti įrodymus, kurių pagrindu Kanadoje JAV prašymu buvo sulaikyta Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų direktorė Meng Wanzhou.

HSBC savo paskyrose Kinijos socialiniame tinkle Weibo“ paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad jis „nerinko įrodymų“ prieš telekomunikacijų milžinę ar jos finansų direktorę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius