-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio gamintojus kamuojant mikroschemų trūkumui, didėjančių kainų banga gali pasiekti ir Lietuvą

Elektronikos prietaisai nuo televizorių iki mobiliųjų telefonų ar žaidimų konsolių jau kuris laikas veikiami vadinamosios pasaulinės puslaidininkių krizės. Mikroprocesorių trūkumas, pasaulyje jaučiamas nuo praėjusių metų, lemia gamybos trikdžius ir mažėjančią elektronikos pasiūlą. Lietuvos pardavėjams nerimą kelia galimas produktų trūkumas, tačiau jiems tai daugiau papildoma problema šalia daugelio kitų. Tuo tarpu šaldytuvų gamintoją „Snaigė“ labiausiai jaudina augančios kitų žaliavų kainos.
Telefonas
Telefonas / 15min nuotr.

Dėl per pandemiją sutrūkinėjusių tiekimo grandinių ir padidėjusios namų elektronikos prietaisų paklausos pasaulio mikroschemų gamintojai jaučia itin didelę jų produkcijos paklausą. Įprastai puslaidininkiai yra santykinai nebrangūs, tačiau pastaruoju metu jie tapo retu ir brangiu komponentu.

Mažieji lustai šiandien yra montuojami kone visur ir šiuo metu jų trūkumas daugiausiai nerimo kelia pasaulinei vis daugiau elektronikos savo gaminiuose diegiančiai automobilių industrijai. Pandemijos pradžioje daugelis pasaulio automobilių gamyklų arba stabdė savo veiklą, arba ribojo produkciją. Po truputį atsigaunanti ši industrija susidūrė su kita problema – taip trokštamus mikroprocesorius nesustodami graibstė elektronikos gamintojai, kurių produkcijos, tokios kaip televizoriai, kompiuteriai ar nauji 5G ryšį palaikantys telefonai, paklausa per pandemiją ne tik nesulėtėjo, bet ir gerokai išaugo.

123RF.com nuotr./Elektronikos lustas
123RF.com nuotr./Elektronikos lustas

Tačiau su mikroschemų trūkumu susiduria visi – tarp jų ir tokios bendrovės kaip „Apple“, „Samsung“, CAT, Sony, „Huawei“ ir daugelis kitų gamintojų. Pietų Korėjos elektronikos milžinė „Samsung“ yra antra pasaulyje mikroprocesorių pirkėja po „Apple“, tačiau ši bendrovė yra ir viena didžiausių mikroprocesorių gamintojų. „Samsung“ parduoda puslaidininkių už 56 mlrd. JAV dolerių, o pati sunaudoja už 36 mlrd. JAV dolerių. Tačiau net ir jai savų pajėgumų neužtenka – dėl elektronikos trūkumo „Samsung“ turėjo atidėti pirkėjų laukto telefono „Galaxy Note“ pristatymą iki 2022 m.

Visi šie gamintojai puikiai žinomi Lietuvos rinkoje. 15min aiškinosi, ar elektronikos platintojai ir gamintojai Lietuvoje jau pajuto lustų trūkumo rezultatus ir kaip ši situacija galėtų paveikti mūsų šalies pirkėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius