Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Paspaudus šaltukui atkuto žvejai: į žvejybos parduotuves traukia dieną naktį

Lietuvą sukausčius šalčiui žvejai trina rankomis – jau svajoja, kaip iš ekečių trauks karšius ar ešerius. Atkuto ir žvejybos reikmenų parduotuvės, į kurias neretai žvejai užsuka ir vidury nakties.
Užšalusios Kuršių marios jau kelias savaites džiugina poledinės žūklės gerbėjus.
Žvejys ant ledo / K.Dirsės nuotr.

„Yra žavesys, kai geras oras, lengvas minusas, saulė šviečia. Super, atsisėdi ant savo žvejybinės dėžės, žvejoji, arbatytė karšta, super. O jeigu dar kimba gera žuvis...“, – apie žvejybos malonumus 15min pasakojo žvejys Kęstutis Pivoriūnas, žvejų klubo „Žvejys“ prezidentas.

Dirba visą naktį

Paskutinėmis dienomis, kai visi sužinojo, kad ateina šalčiai, tai ženkliai suaktyvėjusi prekyba, – pasakojo bendrovės „Kotas“ direktorius.

„Tarkime, man reikia iš Vilniaus važiuoti į Mingės kaimą pažvejoti. Kad ten būčiau anksti ryte, man reikia išvažiuoti apie antrą valandą nakties. Aš nusiperku masalų, kažkokių dar smulkmenų, sėdu ir važiuoju“, – pasakojo K.Pivoriūnas.

Bendrovės „Kotas“, kuri turi visą parą veikiančią žvejybos parduotuvę, direktorius Saulius Vigraitis pasakojo, kad pastarosiomis dienomis, žvejams sužinojus apie šalčius, prekyba yra intensyvesnė.

„Paskutinėmis dienomis, kai visi sužinojo, kad ateina šalčiai, tai ženkliai suaktyvėjusi prekyba. Nuo vasaros prekyba kardinaliai skiriasi, nes yra visiškai kitokia žūklė. Perka šiltus rūbus, batus, kepures, pirštines, šiltus žvejybinius kombinezonus, įrankius, skirtus žieminei žūklei, ledo gręžimui, žiemines dėžes, meškeres, skirtas žiemai, avižėles“, – pasakojo S.Vigraitis.

Į sostinėje esančią parduotuvę apsipirkti žvejai užsuka visą parą.

„Tarkime, sugalvoja žvejai važiuoti į žemupį žvejoti – Miniją Šilutės rajone. Tai čia trys valandos kelio. Tai prieš važiuojant kartais kažko pritrūksta, ar ten kirmėlių, kad namie nereikėtų laikyti, ar meškerėlė sulūžo, jauko, tai atvažiuoja 2-3 valandą nakties. Aktyviausias laikas yra nuo trijų valandų nakties, jeigu žiūrint iš vakaro, tai iki kokios 11-12. Tada būna pauzė iki 2-3 val. ir tada vėl. Nėra kažkokie antplūdžiai, bet atvažiuoja kiekvieną naktį“, – pasakojo S.Vigraitis.

Jo parduotuvė kiaurą parą dirba visus metus, mat žvejai dažnai užsuka apsipirkti naktį. Tik lapkritis, S.Vigraičio teigimu, yra sunkesnis mėnuo.

„Labai priklauso nuo orų. Jeigu dabar nebūtų ledo, tai prekybai būtų mirtis. Aktyvesnis yra atviro vandens sezonas, nes žiemą nelabai žvejoja žmonės arba retai. Vasarą yra geresnis sezonas negu ledo. Bet labai priklauso, koks mėnuo, kokie orai“, – pasakojo „Koto“ direktorius.

Ragina žvejoti atsargiai

Nors žvejai jau suskubo apsipirkti poledinei žūklei, K.Pivoriūnas ragina ant ledo dar lipti atsargiai.

K.Pivoriūno teigimu, žvejoti dabar, kai šąla dar tik kelias dienas, nėra itin saugu.

„Žvejai dar laukia normalaus ledo. Ir gruodžio 31 dieną buvo žmonių, kurie lipo ant ledo, kai dvi savaites lijo ir buvo pliusas. Žmonės rado ledo ir žvejojo. Nebuvo labai saugu, bet tą darė žmonės sportininkai, jie žinojo, ką daro. Jie taip norėjo uždaryti metus“, – kalbėjo žvejys.

Pasak jo, saugu lipti ant ledo yra tuomet, kai jis yra bent septynių centimetrų storio.

Valdo Kopūsto/15min.lt nuotr./Poledinė žūklė
Valdo Kopūsto/15min.lt nuotr./Poledinė žūklė

„Kai yra tokia temperatūra ir nespėja sniegas padengti susidariusio pirminio ledo, tai užšals storai greitai. Manau, kad sekmadienį ant nedidelių ežerų drąsiai bus galima žvejoti“, – sakė K.Pivoriūnas.

Jis pasakojo, kad poledinė žūklė labai skiriasi nuo žvejybos vasarą: „Meškerės yra kitos, masalai visai kiti, žiemą reikalingas grąžtas, reikia būtinai turėti smaigų, jeigu netyčia įlūši. Kitokia ir specifika – gręžioji eketes ir ieškai tos žuvies. Vasarą kitaip – atsisėdi į kėdutę ar valtelę ir žvejoji“.

Pats K.Pivoriūnas žvejoja visais metų laikais. Pasak jo, gerą laimikį galima pagauti ir žiemą.

„Aš pagavęs ne vieną didelę žuvį iš ledo. Ešerys mano didžiausias pagautas lygiai kilogramo. Žmonės pagauna karšių gerų“, – kalbėjo K.Pivoriūnas.

Žvejoti susiruošusiems žmonėms jis siūlo dar kelias dienas palaukti, o, atėjus prie vandens telkinio iš karto pragręžti eketę prie kranto ir pasižiūrėti, koks yra ledo storis. „Kam per tą malonumą žudytis“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje