Pajūryje ir jo prieigose taip pat vykdoma prekyba iš laikinųjų įrenginių, mobiliųjų maisto vežimėlių, mobilių specializuotų priemonių, kuriose leidžiama prekiauti fasuotais, negreit gendančiais maisto produktais, taip pat ledais, rūkyta žuvimi, spragintais kukurūzais, nealkoholiniais ir gaiviaisiais gėrimais, kava, pilstoma gira iš statinių.
„Nuo šių metų vasaros sezono pradžios patikrinta 70 proc. Palangos, Šventosios, Klaipėdos ir Neringos paplūdimiuose esančių sezoninių lauko kavinių ir paviljonų. Dauguma šių įmonių viešojo maitinimo versle dalyvauja ne vienerius metus, gerai žino specifinius reikalavimus, keliamus jų veiklai, todėl pažeidimų nustatyta nedaug. Tik 14 proc. patikrinimų metu už nustatytus pažeidimus taikytos atitinkamos nuobaudos. 2 kavinių maisto tvarkymo veikla buvo laikinai sustabdyta, o 3 atvejais atsakingiems asmenims skirtos piniginės baudos“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.
Pasak specialistės, dažniausiai pasitaikė higienos pažeidimai: tinkamai neįrengtos, netvarkingos patalpos, nepajungtas tekantis vanduo, netinkamai įrengtas nuotekų surinkimas. Pasitaikė produktų laikymo sąlygų, realizavimo terminų pažeidimų, rasta pasenusių maisto produktų. Kai kuriose sezoninėse maitinimo įmonėse trūko priemonių įrangai ir rankoms dezinfekuoti, pavieniai darbuotojai dirbo nepasitikrinę sveikatos bei neišklausę higienos žinių kursų.
„Norėčiau atkreipti poilsiautojų dėmesį, kad 2013 metais (kaip ir ankstesniais) paplūdimiuose nebuvo išduotas nei vienas leidimas išnešiojamai prekybai maisto produktais (čeburekais, kibinais ir pan.), todėl siūlyčiau nepirkti tokių gaminių, nes neaišku, kaip ir iš kokių produktų jie pagaminti. Geriau rekomenduočiau maitintis sezoninėse paplūdimių lauko kavinėse“, – teigė V.Šturmienė.