Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patvirtinta Maišiagalos saugyklos likvidavimui svarbi ataskaita

Likviduojant neveikiančią Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklą (RAS), praėjusią savaitę patvirtintas vienas pagrindinių eksploatavimo nutraukimo licencijai gauti reikalingų dokumentų.
Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla
Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla / Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra (RATA) nuotr.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) suderino eksploatavimo nutraukimo projekto saugos analizės ataskaitą, kuri rodo, kad planuojama veikla yra priimtina saugos požiūriu, praneša valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė (IAE).

„Anksčiau atliktas Maišiagalos RAS eksploatavimo nutraukimo poveikio aplinkai vertinimas parodė, kad Maišiagalos RAS eksploatavimo nutraukimas nedarys ženklaus poveikio nei aplinkai, nei gyventojų sveikatai. Radiologiniu požiūriu pavojingo objekto pašalinimas pagerins esamą situaciją, nes nebeliks potencialaus radiologinės taršos šaltinio“, – teigia bendrovė.

Maišiagalos saugyklos eksploatavimo nutraukimo tikslas – iš jos teritorijos į Ignalinos AE pagrindinę aikštelę išvežti visas radioaktyviąsias atliekas bei radionuklidais užterštas statybines konstrukcijas ir gruntą, sutvarkyti teritoriją ir panaikinti jos kontrolę radiacinės saugos požiūriu.

Vyriausybė 2018 lapkritį nutarė nutraukti saugyklos naudojimą. Skelbta, kad tam prireiks beveik 16 mln. eurų Europos Sąjungos fondų lėšų.

Maišiagalos RAS įrengta Širvintų rajone, Bartkuškio miške, apie 7 km į šiaurės vakarus nuo Maišiagalos miestelio ir apie 30 km ta pačia kryptimi nuo Vilniaus. Tai yra trijų metrų gylyje esantis 200 kubinių metrų tūri gelžbetonio rūsys.

Nuo 1963 iki 1989 metų panaudotos radioaktyviosios atliekos iš pramonės įmonių, sveikatos priežiūros įstaigų, mokslo įstaigų ir karinių dalinių buvo neišrūšiuotos dedamos į saugyklą. Per tą laiką joje buvo sukaupta apie 114 kubinių metrų radioaktyviųjų atliekų. 1989 metais saugykla uždaryta ir užkonservuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius