-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 02 /11:03

Puikus įvartis: gyventojų sukauptos lėšos pensijų fonduose perkopė 5 mlrd. eurų

Pirmą metų pusmetį pensijų fondams toliau pavyko išlaikyti teigiamus rezultatus – preliminariais duomenimis, kaupiančiųjų senatvei uždirbta grąža viršijo 11 proc.
Pensija
Pensija /  123rf.com nuotr.

„Kalbant sportiniais, futbolo terminais, žiūrint iš kaupiančių perspektyvos, galime sakyti, kad pirmas pusmetis yra puikus įvartis. Pensijų fondų grąža ir toliau džiugina kaupiančiuosius“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) direktorius Tadas Gudaitis

Pasak jo, kalbant apie gyvenimo ciklo fondus nuo jų veiklos pradžios 2019 metais, jų grąža didesnė nei 40 proc.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Gudaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Gudaitis

Gyventojų sukauptos lėšos perkopė 5 mlrd. eurų

Tuo metu gyventojų sukauptos lėšos pensijų fonduose, anot T.Gudaičio, perkopė 5 mlrd. eurų.

„Tie gyventojai, kurie nesiblaškė pandemijos metu, nesiblaškė 2019 metų reformos kontekste, gali džiaugtis puikiais rezultatais. Pasižiūrėjus į bendrą gyventojų turtą, kuriuo jie prisideda prie savo papildomos pensijos ir ateityje pajus naudą, 5 mlrd. eurų yra rimta suma”, – tikino T.Gudaitis.

Jo teigimu, tiek centrinių bankų veiksmai, tiek vyriausybių veiksmai, tiek skatinimo programos, tiek vartojimo atsigavimas lemia, kad auga akcijų, įmonių vertės.

123rf.com/Pensija
123rf.com/Pensija

„Atitinkamai pensijų fondai, kurie investuoja į akcijas, kurie skirti jaunesniems žmonėms, uždirba didesnę grąžą. Pasižiūrėjus į pirmą pusmetį, tie gyventojai, kuriems yra tarp 33– 39 metų ir jie kaupia jiems skirtame gyvenimo ciklo fonde, jų grąža yra didžiausia ir siekia 14 proc.”, – nurodė LIPFA direktorius.

Jis akcentavo, kad trečios pakopos pensijų fondai taip pat demonstravo gerus rezultatus.

„Jei pasižiūrėtume į gyventojų sukauptą turtą, jis artėja prie 200 mln. eurų. Palyginti ketverių metų tendenciją, per ketverius pastaruosius metus gyventojų sukauptas turtas trečioje pakopoje išaugo du kartus. 2017 metų pabaigoje turėjome apie 100 mln. eurų sukaupto turto, dabar artėja prie 200 mln. eurų“, – nurodė T.Gudaitis.

Infliacija turi ir neigiamų, ir teigiamų pusių

„Aviva Lietuva“ investicijų valdytojas Petras Šablinskas, kalbėdamas apie akcijų rinkų pokyčius pirmą pusmetį, teigė, kad geriausiai pasirodė energetikos ir finansinių paslaugų sektoriai.

„Tai vyksta dėl kylančių energetikos resursų, žaliavų kainų, bet ir ne tik. Tobulėja technologijos ir tai irgi turi įtakos šitoms įmonėms. Tai neigiamai atsiliepia skrydžių bendrovėms, nes kylančios kainos neigiamai atsiliepia skrydžių ir avialinijų bendrovių pelningumui“, – nurodė P.Šablinskas.

123rf.com/Pensija
123rf.com/Pensija

Aptardamas infliacijos aspektą, jis sake, kad infliacija paveiks kaupiančiųjų turto vertes, bet yra ir teigiamų šio poveikio pusių.

„Neigiama – reali grąža bus veikiama infliacijos. Kita pusė – akcijų rinkoms didesnė infliacija paprastai yra geras momentas, nes augant infliacijai didėja įmonių pajamos. Tų įmonių, kurios gali kelti kainas, pajamos didėja, automatiškai didėja ir jų pelnai. Dėl to tikėtina, kad tai bus teigiamas pokytis akcijų daliai fonduose“, – kalbėjo „Aviva Lietuva“ atstovas.

Tuo metu „SEB investicijų valdymas“ Investicijų valdymo grupės vadovas Paulius Kabelis sakė, kad infliacija pavojingiausia bus konservatyviausiems pensijų fondams.

„Ten ir obligacijų dalis didžiausia, ir investavimo horizontas yra trumpesnis“, – nurodė P.Kabelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius