Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Perlas Energijos“ vadovas: lėšų kompensacijoms turime

Įsipareigojimų klientams nesugebėjusi įvykdyti ir veiklą sustabdžiusi nepriklausoma elektros tiekėja „Perlas Energija“ yra pasiruošusi išmokėti kompensacijas buvusiems klientams – preliminariais skaičiavimais, tam reikės apie 2 mln. eurų, sako bendrovės vadovas.
Vilius Juraitis
Vilius Juraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak Viliaus Juraičio, bendrovė kompensacijas pradės mokėti spalio 10-ąją, kitų tiekėjų nepasirinkusiems buvusiems jos klientams gavus sąskaitas už rugsėjo mėnesį suvartotą elektrą.

„Mokėsime visiems, kuriems kompensacija priklausys. Jeigu vartotojas mokės tokį patį tarifą, kaip pas mus, tai kompensacija nereikalinga, jeigu daugiau – mokėsime. Nuo spalio 10 dienos laukiame iš klientų sąskaitų, esame pilnai pasiruošę“, – ketvirtadienį BNS sakė V.Juraitis.

„Perlas Energija“ buvusiems klientams iki metų pabaigos žada kompensuoti skirtumą tarp buvusios įmonės fiksuotos kainos ir naujo tiekėjo kainų, bet ne daugiau kaip 6,3 cento už kilovatvalandę.

„Preliminariai nematome, kas, kur ir su kokiais tarifais išėjo. Esame paskaičiavę, kad reikės virš dviejų milijonų eurų visoms kompensacijoms“, – teigė V.Juraitis.

Anksčiau V.Juraitis BNS sakė, kad tiksli įmonės turto vertė paaiškės jį pardavus – ji galėtų siekti apie 15 mln. eurų, beveik visą vertę sudaro apsidraudimo priemonės (angl. hedging), kuriomis bendrovė apdraudė elektros kainų svyravimą Suomijoje.

Dabar jis neatskleidė, ar šios priemonės jau parduotos, tačiau užtikrino, kad lėšų kompensacijoms nepritrūks.

„Šiuo metu tam tikruose procesuose, todėl komentuoti būtų sudėtinga, bet galiu užtikrinti, kad lėšų kompensacijoms turėsime“, – teigė V.Juraitis.

Elektrą tiekimą klientams rugpjūčio 31 dieną nutraukusi bendrovė taip pat liko skolinga tiekėjams, su kuriais sutarta atsiskaityti dalimis. Pasak V.Juraičio, skola vienu metu viršijo 5 mln. eurų.

„Turime įmonių, kurioms esame skolingi už elektrą, už kurią po truputėlį atsiskaitome, nes esame sutarę su partneriais, kad jie palauks. (...) Vienu metu už elektrą buvome skolingi virš 5 mln. eurų“, – sakė jis.

Iki rugpjūčio 28-osios „Perlas Energijos“ klientai galėjo pasirinkti kitą elektros tiekėją, o apie 38 tūkst. to nepadarę pirmojo ir antrojo rinkos liberalizavimo etapų vartotojai pateko į garantinį tiekimą. Tačiau kitą tiekėją jie gali pasirinkti iki kiekvieno mėnesio 28 dienos.

Kiek tokių yra dabar, ESO atstovas Paulius Kalmantas BNS sakė negalintis pasakyti ir žadėjo šią informaciją pateikti penktadienį.

Tokiems „Perlas Energijos“ klientams Vyriausybė praėjusį mėnesį apsisprendė mokėti kompensacijas iki gruodžio pabaigos. Rugsėjį jie turėtų mokėti apie 27 centus už kilovatvalandę, o dalį skirtumo tarp šios ir garantinio tiekimo kainos sumokės valstybė.

LRT anksčiau skelbė, kad valstybei iki Naujųjų metų tam reikės maždaug 3,5 mln. eurų kas mėnesį. Energetikos ministerija svarsto šias lėšas išieškoti iš bendrovės.

V.Juraitis sako, kad baigus mokėti kompensacijas ir skolas tiekėjams bendrovė kitų metų pradžioje turėtų baigti veiklą.

„Mūsų tikslas yra labai paprastas – atsiskaityti su vartotojais, elektros tiekėjais. Kai su visais atsiskaitome, jeigu lieka pinigų, mes tuos pinigus skiriame labdarai, o po to proceso tokiai bendrovei, kaip „Perlas Energija“, egzistuoti neverta. Norime procesą užbaigti, kaip ir esame vartotojus informavę, sausio pabaigoje arba vasario pradžioje, nes dar už gruodžio mėnesį galime sulaukti anketų dėl kompensavimo“, – ketvirtadienį BNS sakė V.Juraitis.

Anksčiau vieną mažiausių tarifų siūliusi „Perlas Energija“ rugpjūčio 5 dieną pranešė keičianti beveik visų 180 tūkst. klientų sutartis – pasirinkę fiksuotas kainas buvo perkelti į kintamos kainos planą, kurio tarifai priklauso nuo kainos biržoje. Augant elektros kainoms, jos pati negaminanti įmonė tapo nepajėgi vykdyti įsipareigojimų.

Rugpjūčio 18-ąją įmonė pranešė apie veiklos stabdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius