-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilnutėlius Kauno barus savaitgalį apstulbino patikrinimai: „Atrodo, laukė, kol kažkas įtemptu momentu paslys“

Savaitgalį Kaune vykusios Eurolygos finalo ketverto rungtynės barams ir restoranams atnešė gerokai didesnes nei įprasta apyvartas, tačiau netrūko ir kartėlio. Verslininkai pasakoja, kad tuo metu, kai maitinimo įstaigos lūžo nuo lankytojų, patikrinimų ėmėsi net trys įstaigos – Mokesčių inspekcija, Darbo inspekcija bei Maisto ir veterinarijos tarnyba. Vieno baro vadovas sako, kad per valandą sulaukė net dviejų įstaigų darbuotojų apsilankymo. Tuo metu institucijos tvirtina, kad tokia praktika įprasta ir pastebi, jog patikrinimai pasiteisino, nes pažeidimų nustatyta.
Sirgaliai Laisvės alėjoje
Sirgaliai Laisvės alėjoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno barai savaitgalį dirbo iš peties – tomis dienomis miestą užplūdo graikų sirgaliai, mieste taip pat lankėsi aistruoliai iš Ispanijos, netrūko ir krepšinio mėgėjų iš įvairių Lietuvos kampelių.

Maitinimo įstaigos tomis dienomis fiksavo du–tris kartus didesnes apyvartas, tačiau džiaugsmą aptemdė institucijų sprendimai imtis patikrinimų tuo metu, kai barai lūžo nuo žmonių.

Dviejų „Genys Taproom“ barų vadovas Laurynas Lisauskas 15min sakė, kad per valandą sulaukta net dviejų įstaigų apsilankymo.

Asmeninio albumo nuotr./Laurynas Lisauskas
Asmeninio albumo nuotr./Laurynas Lisauskas

„Šeštadienį patikrino vieną iš „Genio“ barų senamiestyje. Per valandą atėjo dviejų tarnybų inspektoriai – iš pradžių Valstybinės darbo inspekcijos, o po penkių minučių estafetės principu atėjo ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai. Aišku, kad tai stabdo mūsų darbą, nes visi savaitgalį norėjo dirbti maksimaliais pajėgumais“, – 15min komentavo L.Lisauskas.

Pasak jo, kuo vieta didesnė, tuo patikrinimai skaudesni, ypač jei sulaukiama Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) apsilankymo.

„Mes esame mažas baras, bet didesniuose restoranuose patikrinimai gali trukti ir tris valandas. Faktas, kad prekyba tuo metu yra beveik neįmanoma“, – apmaudo neslėpė jis.

Verslininkas tokį elgesį pavadino „verslo žlugdymu vidury baltos dienos“.

„Turėjome labai sudėtingą situaciją Kaune. Ne tik koronavirusą ir popandeminius dalykus, kai daug kas vis dar yra neišsimokėję mokesčių. Buvo ir gatvės remontas senamiestyje, Vilniaus gatvė buvo ilgą laiką uždaryta. Barams [praėjęs savaitgalis] buvo šviežio oro gūsis ir būtent tuo momentu institucijos sugebėjo kažkaip tai sustabdyti“, – stebėjosi L.Lisauskas.

Tuo metu įmonės „Pub projektai“, kuri valdo du „rePUBlic“ barus Kaune, projektų vadovas Mantas Jonušas taip pat neslėpė pasipiktinimo institucijų veiksmais.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Baras „rePUBlic No.3“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Baras „rePUBlic No.3“

Baras VMI apsilankymo sulaukė šeštadienį, penktą vakaro. VMI jame užtruko pusantros valandos.

„Jie įprastai ateina inkognito, užsisako maisto ir gėrimų, kad patikrintų visą sistemą. Tada, kai gauna sąskaitą ir čekį, atsiskaito ir prisistato, kas jie tokie. Tada stabdo kasas, jas suskaičiuoja, tikrina darbuotojus, grafiką, banderoles ir ką tik nori. Tame šeštadienio įkarštyje, kai visiems stresas, visi pavargę, tokia pusantros valandos pašaipa“, – kalbėjo M.Jonušas.

Kontrolės veiksmus jis pavadino „nusikaltėlių medžiokle“, siekiant pažiūrėti, gal kas nors „įtempčiausiu momentu slystelės ir suklups“.

„Iš žmogiškos pusės jokios pagarbos darbuotojams ir jų amatui, o iš verslo pusės – sustabdžius kasas, baras pusantros valandos darbuotojai negalėjo prekiauti ir aptarnauti klientų. Tai yra nuostolio formavimas ir, kaip bepažiūrėsi, negalėčiau rasti nė vieno logiško paaiškinimo, kodėl jie tai atliko būtent tą dieną. Labai neskaniai ir prastai viskas atrodo“, – tvirtino barų atstovas.

Darbo inspekcija: patikrinimai buvo reikalingi, turėjome gerą rezultatą

Tačiau institucijos nesutinka, kad patikrinimams galėjo pasirinkti ir kitokią dieną.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) nurodė, kad gegužės 20 dieną, šeštadienį, atliko 23 patikrinimus ir nustatė 5 galimai nelegaliai dirbusius asmenis, 4 pažeidimus dėl Lietuvoje dirbančių užsieniečių, taip pat rasta darbo ir poilsio laiko pažeidimų.

„Matome, kad patikrinimai buvo reikalingi, turime gana gerą rezultatą. Kai tikrinamas ūkio subjektas dirba be pažeidimų, papildomos naštos verslui tikrai nesudarome, tikrinimų metu prisitaikėme, kantriai laukėme būtinos informacijos tikrinimui atlikti“, – teigiama institucijos komentare 15min.

Tuo metu Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė komentavo, kad viešojo maitinimo sektoriuje, kuris vertinamas kaip vienas iš rizikingesnių, VMI patikrinimus savaitgaliais rengia nuolat.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

„Tai yra įprasta VMI praktika kadangi išaugus klientų srautui maitinimo įstaigose, padidėja ir pajamų neapskaitymo rizika, padaugėja nelegalaus darbo atvejų. Apsilankymų maitinimo įstaigose savaitgaliais tikslas – užtikrinti, jog apskaitant pajamas būtų laikomasi reikalavimų“, – nurodė L.Brazlauskienė.

Ji tvirtino, kad masinių renginių metu, kai darbo krūvis yra padidėjęs ir norint kuo mažiau trukdyti verslininkus, VMI vis dažniau renkasi alternatyvas operatyviems patikrinimams – prevencinius veiksmus, pavyzdžiui, susisiekia su festivalių, varžybų, renginių organizatoriais ir jų metu veikiančiais prekybininkais dar iki renginio ir primena jiems apie tai kaip tinkamai turi būti apskaitomos pajamos, kokie leidimai privalomi ir panašiai.

Savaitgalį maitinimo įstaigose inspekcija atliko 27 patikrinimus, kurių metu nustatė 20 pažeidimų, dažniausiai susijusių su pajamų neapskaitymu, 7 atvejais vengta išduoti fiskalinį kasos aparato kvitą, 9 kartus nustatytas grynųjų pinigų neatitikimas kasoje.

Ji patvirtino, kad patikrinimai atlikti bendradarbiaujant su VDI ir VMVT.

VMVT sako, kad pretenzijų iš maitinimo įstaigų nesulaukė

VMVT savo ruožtu antrino, kad patikrinimų imtasi įvertinus, jog viešojo maitinimo sektorius yra vienas iš rizikingesnių, o Eurolygos finalo metu baruose ir restoranuose bus žmonių antplūdis.

„VMVT patikrinimų metu vertino subjektų patalpų atitiktį higienos reikalavimas, maisto produktų atsekamumą, žaliavų kokybę, žaliavų ir patiekalų laikymo sąlygas, temperatūrinį režimą ir kt. Tarnyba patikrinimus atliko penktadienį ir šeštadienį. Jie vyko didžiausio svečių ir kauniečių sulaukusiose Rotušės aikštės ir Vilniaus gatvės viešojo maitinimo įmonėse. Viso per dvi dienas VMVT patikrino 16 kavinių, restoranų“, – komentare sakė VMVT.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Patikrinimų metu buvo nustatyta mažareikšmių pažeidimų.

„Kavinių, restoranų veikla patikrinimo metu nebuvo trikdoma, pretenzijų nebuvo sulaukta“, – teigia tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius