Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmąjį pusmetį šalies bankų pelną mažino kritusios palūkanų pajamos

Pirmąjį 2013 m. pusmetį mažėjant bankų svarbiausioms – grynųjų palūkanų – pajamoms, šiemet ir toliau mažėjo bankų sektoriaus pelnas. Šių metų antrąjį ketvirtį Lietuvoje veiklą nutraukus „UniCredit“ grupei, sumenko metus augęs paskolų portfelis.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Bankų sistema pirmąjį pusmetį plėtojosi tvariai, o „UniCredit“ grupės pasitraukimas finansų sektoriui didesnės įtakos neturėjo. Dėl Europos centrinio banko sprendimų jau kurį laiką vyraujant mažų palūkanų aplinkai, o skolinimui atsigaunant pamažu, toliau mažėjo bankų pajamos iš palūkanų. Tokios tendencijos jau paveikė ir gali veikti netolimos ateities pelningumo rodiklius“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Bankų sistema pirmąjį pusmetį plėtojosi tvariai, o „UniCredit“ grupės pasitraukimas finansų sektoriui didesnės įtakos neturėjo“, - sakė V.Vasiliauskas.

2013 m. pirmąjį pusmetį bankų sistemos pelnas sudarė 550,3 mln. Lt. Eliminavus pelną iš sandorių, susijusių su bankų patronuojamosiomis bendrovėmis, visas sektoriaus pelnas prieš mokesčius ir atidėjinius, palyginti su 2012 m. atitinkamu laikotarpiu, sumažėjo 12,7 proc. – iki 378,6 mln. Lt. Pirmąjį pusmetį pelningai dirbo šeši bankai ir šeši užsienio bankų filialai, nuostolingai – vienas bankas ir trys užsienio bankų filialai.

Antrojo ketvirčio pabaigoje bankai valdė 75,6 mlrd. Lt turto. Didžiausią turto dalį sudarantis klientams suteiktų paskolų portfelis per 2013 m. pirmąjį pusmetį padidėjo 2,0 proc. (1,05 mlrd. Lt) ir liepos 1 d. sudarė 53,9 mlrd. Lt. Nors paskolų portfelis buvo 0,7 proc. mažesnis nei 2013 m. pirmąjį ketvirtį, tai iš esmės nulėmė minėtas UniCredit grupės sprendimas nutraukti veiklą Lietuvoje.

Antrąjį ketvirtį bankai kreditavo lizingo bendroves bei valstybės ir savivaldybių įmones. Šių segmentų paskolų portfelius bankai padidino atitinkamai 8 ir 2,1 proc. Pirmą kartą po ketverių metų pertraukos, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, fiksuotas būsto paskolų portfelio augimas 0,2 proc., arba 43,4 mln. Lt.

Per šių metų pirmąjį pusmetį indėliai bankų sistemoje augo 4,2 proc., ir liepos 1 d. jų suma siekė 45,7 mlrd. Lt. Nors antrąjį ketvirtį bendra indėlių suma sumažėjo 275 mln. Lt, tačiau vien gyventojų indėlių suma padidėjo 200 mln. Lt ir pasiekė 26,8 mlrd. Lt. Iš gyventojų laikomų bankuose didėjančių lėšų apimčių matyti, kad jie pasitiki šalies bankų sistema, tačiau mažos palūkanos keičia indėlių struktūrą: mažėja terminuotųjų indėlių dalis.

2013 m. liepos 1 d. visi bankai vykdė nustatytus bankų veiklos riziką ribojančius normatyvus. Bankų sektoriaus kapitalo pakankamumo rodiklis ir toliau yra aukštas – 15,6 proc. Likvidumo rodiklis 2013 m. liepos 1 d. siekė 39,3 proc. ir buvo daugiau kaip 9 proc. punktais didesnis, nei reikalaujama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius