Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis sniegas lietuviams priminė apie kalėdines eglutes: kur jų ieškoti ir kokios šiemet kainos

Pagrindinę švenčių puošmeną nusprendę įsigyti gyventojai šį savaitgalį jau užplūdo medelynus, traukė į prekybos centrus ar dairėsi internete. Kai kurios internetinės parduotuvės tvirtina, kad populiariausių dydžių eglutės jau rezervuotos. Tad, kiek šiemet kainuoja eglutės ir kokias naujas tendencijas pastebi pardavėjai?
Prekyba kalėdinėmis eglutėmis šalia prekybos centro Žirmūnuose
Prekyba kalėdinėmis eglutėmis šalia prekybos centro Žirmūnuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šeštadienį iškritęs pirmasis sniegas ir pagrindinių šalies eglių įžiebimo ceremonija lietuviams priminė apie artėjančias šventes. O kokios gi šventės be kalėdinės eglutės.

Nors lauko prekyba eglutėmis prasidės tik gruodžio viduryje, medelynų ir internetinių parduotuvių darbuotojai šį savaitgalį jau dirbo visu pajėgumu.

„Gavojau, kad šį savaitgalį praleisiu laiką su šeima, bet teko atsakinėti į pirkėjų paklausimus, rezervuoti eglutes. Nuo vakar, kai pasnigo, labai jaučiasi susidomėjimas. Pagrindinės eglės įžiebimas taip pat žmonėms priminė, kad laikas namuose pasipuošti eglę – nuotaika pakyla“, – 15min komentavo internetinės parduotuvės Kaledineseglutes.lt vadovas Miroslavas Kolenda.

Nuo vakar, kai pasnigo, labai jaučiasi susidomėjimas. Pagrindinės eglės įžiebimas taip pat žmonėms priminė, kad laikas namuose pasipuošti eglę – nuotaika pakyla, – sakė M.Kolenda.

Kitos eglutėmis prekiaujančios internetinės parduotuvės Holitrees.lt projektų vadovas Armandas Martinkus pritaria, kad internetinės prekybos pikas – šis ir kitas savaitgaliai, nors eglutės užsakinėjamos visą lapkritį.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prekyba kalėdinėmis eglutėmis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prekyba kalėdinėmis eglutėmis

Tokias pat tendencijas stebi ir medelynai. Kai sekmadienį paskambinome į „Mačių medelyną“, jo direktorius Vytenis Mačys 15min įspėjo, kad kalbėtis daug laiko neturi – laukia eglučių įsigyti atvykę pirkėjai.

„Nuo lapkričio vidurio jau didelis susidomėjimas eglutėmis. Šis savaitgalis ir kitas bus didžiausi pikai“, – pasakojo V.Mačys. Medelynas kalėdinėmis eglutėmis prekiauja jau nuo spalio pradžios – pirmieji klientai eglutes pirko įvairiems filmavimams, laidoms.

Nuo lapkričio vidurio jau didelis susidomėjimas eglutėmis. Šis savaitgalis ir kitas bus didžiausi pikai, – pasakojo V.Mačys.

Rezervuoja iš anksto, gauna – prieš Kalėdas

Gruodžio viduryje, kai eglutėmis pradedama prekiauti prie parduotuvių, prekyba internetu ir medelynuose nuslūgsta. Tiesa, internetinės prekybos išskirtinumas, kad eglutę įsigiję pirkėjai gali pasirinkti pristatymo laiką.

„Susidomėjimas, kaip visada, stebimas jau nuo lapkričio ir kiekvieną savaitę užsakymų kiekis auga. Žmonės stengiasi užsakyti iš anksto, o pristatymo datą pasirenka, kada jiems patogu. Labai populiari data gruodžio 1-oji ir paskutinės dvi gruodžio savaitės“, – atskleidė M.Kolenda, eglutėmis internetu prekiaujantis nuo 2011 metų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prekyba kalėdinėmis eglutėmis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prekyba kalėdinėmis eglutėmis

Tiesa, kai kurių eglučių internetinės parduotuvės jau tvirtina nebeturinčios. Kaledineseglutes.lt išpardavė jau visus nedidelius kėnius, kurių turėjo tik apie porą dešimčių. Holitrees.lt internetinėje parduotuvėje išgraibstytos kirstinės, 1,75-2 metrų eglės, o tokio dydžio vazoninė liko tik viena.

Tikina, kad kainos beveik nesikeitė

Eglučių pardavėjai tvirtina, kad šiemet kainos nuo praėjusių metų beveik nepakitę – prisidėjo nebent eglučių pristatymo išlaidos, nes kai kurios internetinės parduotuvės šiemet atsisakė galimybės eglutę pirkėjams patiems pasiimti iš sandėlio.

Prekybininkai tvirtina, kad kainos nekyla, nes kalėdinių eglučių prekyboje konkurencija kasmet stiprėja.

„Kainos mūsų jau keletą metų nesikeičia. Kasmet didesnius kiekius nuperkame, todėl augintojai papildomų nuolaidų padaro ir dėl to galime visko pabrangimą kompensuoti savo sąskaita“, – aiškino M.Kolenda.

Visgi kalėdinių eglučių kainos gana smarkiai priklauso nuo dydžio, eglutės rūšies ir išvaizdos – kalėdinį medį šiemet galima įsigyti nuo 8 iki net 100 eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalėdinės eglutės
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalėdinės eglutės

Pavyzdžiui, Kaledineseglutes.lt parduotuvėje populiariausia yra 1,1-1,5 metro sidabrinė eglutė vazone su šaknimis – jos kaina 25 eurai su nemokamu pristatymu Vilniuje. O premium kokybės labai tankus kirstas kėnis iki 2 metrų atsieis 59 eurus su nemokamu pristatymu.

„Mačių medelyne“ populiariausios yra metro aukščio sidabrinės eglutės vazone, kainuojančios 15-20 eurų. Kirstos eglutės atvykęs pirkėjas dairosi aukštesnės – apie 2,5 metro aukščio. Tokios kainuoja 30-40 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./medelynas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./medelynas

Holitrees.lt internetinėje parduotuvėje 1,5-1,7 metrų aukščio sidabrinė eglė vazone kainuoja 54 eurus. 1-1,25 metrų kėniai vazonuose – 54 eurai, o kirsti 2,25 metrų – 77 eurus su nemokamu pristatymu. Tuo tarpu paprastoji 1,75-2 metrų lietuviška eglė atsieis 31 eurą.

Eglučių galima jau įsigyti Valstybinių miškų urėdijos medelynuose bei girininkijose ir parduotuvėse. Pavyzdžiui, „Moki-veži“ prekybos tinkle už 1,7-1,85 metrų aukščio eglę vazone sumokėsite 30 eurų.

O Valstybinių miškų urėdijos, skelbiančios, kad šiemet kainos beveik nepakito, medelynuose paprastoji eglutė iš miško priklausomai nuo jos dydžio kainuoja 2-36 eurus, užauginta plantacijoje – 5-20 eurų, o vazonuose – 8-40 eurų.

Kaip ir kasmet, brangesnės yra plantacijose užaugintos pušys (juodoji ar kalninė) (8-80 Eur), baltoji, dygioji ir sidabrinė eglės (8-112 Eur) bei kėniai (8-80 Eur). Kainos priklauso nuo augalo dydžio: parduodami 0,5-4 m aukščio kalėdiniai medeliai. Visų rūšių medelių šakos kainuoja po 1 eurą.

Lauko prekyba prasidės gruodžio viduryje

O štai Andrius Misiūnas, kuris po poros savaičių, nuo gruodžio vidurio, pradės lauko prekybą Vilniuje, Ševčenkos gatvėje, ir Panevėžyje žada kur kas mažesnes kainas.

Prie savo miško augintas mažas ir vidutinio dydžio, iki 2 metrų, eglutes jis ketina pardavinėti po 8-15 eurų.

„Eglučių prekyba nėra mūsų pagrindinė veikla ir pastarųjų metų patirtis rodo, kad daugiausiai klientų būna paskutinėmis dienomis prieš šventes“, – kodėl prekybos nepradeda anksčiau 15min pasakojo A.Misiūnas.

Grįžta paprastosios lietuviškos eglės populiarumas

Pirkdami internetu pastaraisiais metais lietuviai labiausiai domėjosi sidabrinėmis eglutėmis, prieš porą metų į madą atėjo ir kėniai.

„Jei norisi didelės gražios eglės, siūlome danišką kėnį. Jei kažko mažo, tai tada Lietuvoje augintą sabrinę eglutę vazone, kurią galima po švenčių pasodinti į sodybą ar mums atgal atiduoti“, – pataria M.Kolenda.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės medelyne

Tačiau A.Martinkus pastebi, kad vėl sugrįžta ir paprastų lietuviškų eglių populiarumas.

„Antri metai sugrįžta populiarumas paprastosios lietuviškos miško eglės, nes ji turi stipriausią kvapą iš eglučių ir kai kam gal asocijuojasi su vaikyste, kai iš miško parsinešdavo“, – tvirtino A.Martinkus.

Beje, populiarėja kalėdinės eglutės nuomos paslauga – tiek kirstą, tiek vazone laikytą eglutę po švenčių atgal pasiima pardavėjai, todėl gyventojams nereikia rūpintis, kur ją dėti ar kaip išnešti iš namų nepaliekant ant grindų visų spyglių.

„Nuomos paslauga prieš kelis metus dar buvo nepopuliari. Didžiausio susidomėjimo sulaukė pernai – šiemet dar daugiau renkasi nuomą. Po švenčių surenkame ir vazonines, ir kirstas eglutes.

Jei nepavyksta išgyventi eglutei klientų namuose, ją mulčiuojame į trąšą kitoms eglutėms medelyne. Jei pavyksta išsaugoti, pasodiname į medelyną. Be to, mažiname ir plastiko vartojimą, nes plastikinius vazonus pernaudojame, o sulūžusius išrūšiuojame“, – pasakojo į tvarumą besiorientuojančios įmonės projektų vadovas A.Martinkus.

VIDEO: Saldžios saldžios Kalėdos Kaune: Rotušės aikštėje įžiebiama „morenginė“ žaliaskarė
VIDEO: Kaune įžiebta Kalėdų eglutė – Kalėdų senelio, cukrinės pasakos kūrėjos ir mero komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius