Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji restoranai jau pažymėti „puodelių“ reitingu

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, kas ketvirtas į tarnybą besikreipiantis žmogus yra nepatenkintas viešojo maitinimo įmonių būkle: dažniausiai skundžiamasi higiena, atšalusiais patiekalais, įtartinu jų skoniu, kokybe, šviežumu, porcijų dydžiu.
Stalo serviravimas
Stalo serviravimas / Fotolia nuotr.

VMVT inspektoriai, tikrindami viešojo maitinimo įstaigas, įvairių pažeidimų nustatė kas antroje įmonėje. Siekiant vartotojui padėti susiorientuoti restoranų rinkoje, buvo nuspręsta įvesti „puodelių“ reitingą, kuris žymėtų visas higienos normas atitinkančių maitinimo įstaigų duris.

„Maitinimo įstaigų šeimininkai į šį vertinimą žvelgia palankiai: šiuo metu pagal veiklos aprašą yra patikrinta daugiau nei 160 įmonių, iš jų net 86 įvertintos, likusios įvertinimo dar laukia. Žinoma, būna atvejų, kai nelabai norima, jog įmonė būtų reitinguojama, tačiau esame vykdę nemažai mokymų, kuriuose buvo kalbama apie šios sistemos naudą ir poreikį, todėl net ir skeptiškai nusiteikę ar tokios naujovės įsibaiminę maitinimo įstaigų šeimininkai savo nuomonę pakeitė“, – sako VMVT maisto produktų vyr. specialistė inspektorė Asta Maminskienė.

Iš anksto neįspėję inspektoriai tikrina ir vertina bendrą kavinės higienos būklę, savikontrolės sistemos įgyvendinimą, maisto gaminimo technologijas, įrangą, produktus.

Pirmajame etape nuspręsta patikrinti apie 3 tūkst. kavinių ir užkandinių bei apie 700 restoranų, iš kurių 86 jau gavo įvertinimus.

Iš anksto neįspėję inspektoriai tikrina ir vertina bendrą kavinės higienos būklę, savikontrolės sistemos įgyvendinimą, maisto gaminimo technologijas, įrangą, produktus, produktų pirkimo atsekamumo užtikrinimą, pagrįstų skundų skaičių, veiklos sustabdymo atvejų skaičių ir net personalo kaitą.

Vertinimo kriterijų daug, tačiau svarbiausias jų – higienos būklė. Tad, kuo daugiau puodelių ant maitinimo įstaigos durų, tuo ji geresnė. 

Vieni iš geriausiai, 5 puodeliais, įvertintų – UAB „Amber Food“ priklausantys restoranai Vilniuje: „Charlie pizza“ Kalvarijų g., „La Crepe“ Ozo g. ir Šeimyniškių g. esantis „Carskoje selo“. 4 puodelius gavo „Katpėdėlė“, įsikūrusi  Gardino g. Šiauliuose. Kiti įmonės restoranai dar nebuvo tikrinti. 

Pasak VMVT specialistės A. Maminskienės, iš 86 viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įmonių, kurių vertinimas paskelbtas viešai, penkis balus gavo 30 įmonių, keturiais balais įvertinta 23, trimis balais įvertintos 27 įmonės, dviem balais įvertintos 6 įmonės. Įdomu tai, kad nebuvo nei vieno atvejo, kai įmonė būtų įvertinta vos vienu balu. Įvertinimas puodeliais galios pusę metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius