Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kritikos bangos ESO atsitraukia – abonementinio mokesčio už elektrą kol kas nebus

Elektros energiją tiekianti ESO nusprendė kol kas nesiūlyti taikyti abonementinį mokestį vartotojams, nes jis „nepakankamai išdiskutuotas“. Tačiau laikosi pozicijos, kad toks mokestis yra reikalingas.
Elektrikai vilnietei elektrą atjungė tik dėl to, kad keletą metų negalėjo patekti į jos butą ir patikrinti ten esančių skaitiklių.
Elektros skaitiklis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po neigiamos visuomenės reakcijos ir Vyriausybės kritikos bendrovė teigia pateiksianti naują siūlymą dėl kitų metų elektros kainų.

„Suprantame, kad pateiktas pasiūlymas dėl pastoviosios dalies įvedimo „Standartiniame“ mokėjimo plane nepakankamai išdiskutuotas, todėl toliau dirbsime derindami visų šalių nuomones ir argumentus. Pokyčiui įgyvendinti reikia daugiau diskusijų, todėl savo siūlymą atidedame. Dabar visą dėmesį skirsime išsamiam šio klausimo aptarimui su visomis suinteresuotomis pusėmis ir bendravimui su visuomene“, – sako ESO valdybos pirmininkė ir generalinė direktorė Dalia Andrulionienė.

Primename, kad ESO siūlymą įvesti abonementinį mokestį sukritikavo tiek Energetikos ministerija, tiek premjeras Saulius Skvernelis.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ketvirtadienį Seime taip pat kalbėjo, kad tokio mokesčio nebus.

"Šis pasiūlymas buvo neišdiskutuotas, nepakankamai įvertintas ir, mano žiniomis, artimiausiu metu bus priimti sprendimai, kad jis nebūtų teikiamas siūlymui Kainų komisijai. Tiesiog tokio mokesčio nebus“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

ESO teigia artimiausiu metu pateiksianti Kainų komisijai naujas perskaičiuotas elektros kainas be pastoviosios dalies „Standartiniame“ tarifų plane.

Tiesa, bendrovė tebesilaiko pozicijos, kad pastoviosios dalies atsiradimas „kainodarą padarytų ekonomiškai teisingesnę visiems – tiek atokių vasarnamių gyventojams, tiek daug energijos naudojantiems klientams didžiuosiuose miestuose“.

Pasak ESO, pokyčiai nedarytų įtakos pačios įmonėms pajamoms, nes tokiu atveju atitinkamai būtų sumažinta kintama kainos dalis.

Bendrovė aiškina, kad tinklui reikalinga nuolatinė priežiūra, nepriklausomai nuo paskirstomo elektros kiekio. „Užsienio šalių pavyzdžiai rodo, kad pastoviosios dalies įvedimas leidžia optimizuoti tinklo veiklą, o mažėjančios sąnaudos teigiamai veikia elektros kainą.“

Minėtas atsiskaitymo modelis taikomas kitų komunalinių paslaugų teikėjų Lietuvoje ir užsienyje, išskyrus Bulgariją ir Rumuniją. Dalis ESO klientų jau nuo 2011 m. naudojasi mokėjimo planais „Namai“ ir „Namai plius“, kurie turi pastoviąją dedamąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius