Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po nutekintų „CityBee“ klientų duomenų J.Sabatauskas Seime inicijuoja tyrimo parlamentinę kontrolę

Programišiams nutekinus 110 tūkstančių Lietuvoje registruotų automobilių dalijimosi paslaugos „CityBee“ vartotojų duomenis, Seimo pirmininkės pavaduotojas Julius Sabatauskas inicijuoja tyrimo parlamentinę kontrolę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Netradiciniai "Ryto" žaidėjų automobiliai
Netradiciniai „Ryto" žaidėjų automobiliai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pasak J.Sabatausko, tokią būtinybę diktuoja nutekintų duomenų mastas. Todėl būtina suformuoti ir tokių situacijų prevencijos praktiką.

J.Sabatausko teigimu, nors duomenų nutekėjimo atvejų būta anksčiau, su tokiu mastu Lietuvoje susiduriame pirmą kartą, todėl būtina užtikrinti, kad tyrimai būtų vykdomi objektyviai, o atsakingi už šią situaciją asmenys neišvengtų atsakomybės.

„Kalbu ne tik apie fiziškai duomenis nutekinusius asmenys, bet ir institucijas, kurios privalo vykdyti įmonių, kurios tvarko asmeninius duomenis, kontrolę. Taip vadinamasis Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) Lietuvoje galioja jau beveik trejus metus, tačiau, panašu, kad tinkamo jo laikymosi užtikrinti taip ir nepavyksta. Todėl inicijuosiu šios situacijos parlamentinę kontrolę Teisės ir teisėtvarkos komitete“, – informavo J.Sabatauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

Susirūpinimą parlamentarui taip pat kelia ir išankstiniai teisingumo ministrės Evelinos Dabrovolskos situacijos vertinimai.

Ministrės komentarai, anot J.Sabatausko, gali būti vertinami ir kaip tam tikras spaudimas tyrimus atliksiančioms įstaigoms, taip galimai pažeidžiant nuo duomenų nutekėjimo nukentėjusių asmenų teises.

„Ministrės noras nuraminti visuomenę yra sveikintinas, tačiau pareigas einantis ministras turėtų apsiriboti informavimu apie jo inicijuotus tyrimus ir jam pavaldžių institucijų veiksmus bei susilaikyti nuo išankstinių vertinimų dėl duomenų jautrumo ar galimų rizikų vertinimų. Tam yra šios srities profesionalai ir tyrimus atliekantys pareigūnai.

O pareiškimai apie žemas rizikas gali būti vertinami kaip atsakomybės kratymasis dėl jai pavaldžių įstaigų darbo kokybės arba tam tikras spaudimas tyrimą vykdančioms institucijoms ar pareigūnams, o tai gali turėti įtakos nukentėjusių teisėms. Juk jau dabar aišku, kad šioje situacijoje nei baudžiamojo persekiojimo, nei civilinių ieškinių išvengti greičiausiai nepavyks“, – sako J.Sabatauskas.

Dėl duomenų nutekėjimo Socialdemokratų frakcijos ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys inicijuos parlamentinę esamos situacijos kontrolę, kurios metu bus siekiama išsiaiškinti, ką ir kaip dėl duomenų nutekėjimo iš „CityBee“ daro valstybinės institucijos, taip pat, kaip Lietuvoje yra užtikrinama duomenų apsaugos kontrolė.

Primename, kad pirmadienio popietę paaiškėjus, kad kibernetiniai nusikaltėliai forume paskelbė apie 110 tūkst. Lietuvoje registruotų „CityBee“ klientų informaciją, ikiteisminį tyrimą dėl pavogtų duomenų pradėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Tyrimą taip pat pradėjo asmens duomenų apsaugos priežiūros institucija Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI).

Tuo metu teisingumo ministrė E.Dobrovolska antradienį sakė, kad rizikos, kylančios nutekėjus dalies „CityBee“ klientų asmens duomenims, yra laikomos mažomis, todėl nukentėjusiems asmenims kol kas nesiūloma keisti banko kortelių ar vairuotojo pažymėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius