TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po vienu stogu užsieniečiams teikiamos paslaugos padeda greičiau įsikurti ir taupo laiką

Užsieniečiams, nusprendus kurtis svečioje šalyje, gali kilti daugybė klausimų ir neaiškumų – nuo ko pradėti naują gyvenimą, kur kreiptis, ar pavyks susikalbėti su valstybinių įstaigų darbuotojais, kur ieškoti darbo?
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Apie tai kalbamės su „International House Klaipėda“ projektų vadove Viktorija Paldauske bei Klaipėdos jaunimo užimtumo skyriaus vyriausiąja specialiste Galina Buivolenko, kurios teigia, jog po vienu stogu teikiamos paslaugos užsieniečiams padeda integruotis kur kas greičiau bei palengvina įsidarbinimo procesą.

V.Paldauskė sako, kad tam, jog užsienietis galėtų sėkmingai pradėti savo gyvenimą Lietuvoje, jam reikia apsilankyti bent aštuoniose skirtingose institucijose, turinčiose skirtingą priėmimo tvarką ir esančias skirtingose vietose, todėl po vienu stogu teikiamas paslaugas jau spėjo įvertinti ne vienas užsienio talentas.

„International House Klaipėda“ nuotr./Viktorija Paldauskė
„International House Klaipėda“ nuotr./Viktorija Paldauskė

Visos užsienio talentams reikalingos paslaugos prieinamos anglų ir rusų kalba

Nuo „International House Klaipėda“ veiklos pradžios – 2023 m. birželio 1 d., daugiau kaip 1000 užsienio piliečių kreipėsi į centrą Migracijos, Užimtumo tarnybos, Valstybinės Mokesčių inspekcijos, Sodros ir kitais klausimais, susijusiais su integracija ir gyvenimu mieste. Klaipėdos mieste 2023 m. duomenimis gyvena 34 053 užsienio piliečiai, todėl tokia paslauga yra itin svarbi didelei daliai miesto gyventojų.

„Čia susibūrę penkių skirtingų institucijų atstovai, galintys iš savo srities suteikti reikiamą informaciją užsieniečiams, o Klaipėda ID darbuotojai pataria bendriniais klausimais, nukreipia į reikiamą įstaigą, jeigu ji nėra įsikūrusi „International House Klaipėda“, – dalinasi V.Paldauskė.

Ji vardija, kad Migracijos tarnyba suteikia ar išduoda leidimus gyventi – tiek laikinus, tiek ilgalaikius, o prireikus juos keičia; Užimtumo tarnybos paslaugos užsieniečiams prieinamos lygiai tokios pačios kaip ir mūsų šalies gyventojams, be to, galima kreiptis įsidarbinimo, konsultacijos, karjeros klausimais.

„Konsultuojami tiek individualūs žmonės, tiek verslai, kurie nori įdarbinti užsieniečius. Užimtumo tarnyba suteikia galimybę užsieniečiams mokytis lietuvių kalbos – siūlo lankyti kursus bei gauti finansavimą“, – sako V.Paldauskė.

Po vienu stogu įsikūrusi ir Sodra, kurios specialistai konsultuoja socialinio draudimo ir išmokų klausimais. Kaip teigia pašnekovė, kone dažniausias klausimas būna apie kaupiamąjį pensijų fondą.

„Mokesčių inspekcija pataria mokesčių, pajamų deklaravimo, individualios veiklos klausimais, taip pat konsultuojamos ir įmonės, kurios nusprendžia kurti savo verslą Klaipėdoje, aptariama mokesčių sistema. Teikiamos ir kitos Savivaldybės paslaugos – nuo registracijos į darželius, mokyklas, gyvenamosios vietos deklaravimo, savivaldybės išmokų ir pan.“, – sako projektų vadovė.

Neišleidžia be sprendimo

Ji pabrėžia, kad „International House Klaipėda“ – tai pirminis taškas, padedantis užsieniečiui susigaudyti nuo ko viską pradėti: „Vadovaujamės tuo, jog neišleidžiame žmogaus be sprendimo. Net jeigu paslauga suteikiama ne mūsų įstaigoje, nukreipiame ten, kur reikia. Nors dirbame tik nuo birželio 1 d., per tą laiką aptarnauta jau apie 1000 klientų, išspręsti patys įvairiausi klausimai. Klientai domisi, kaip sukurti verslą, vykdyti individualią veiklą ir, pastebime, labai vertina, kad visos įstaigos po vienu stogu, kadangi tai pagreitina jų įsikūrimą, taupo laiką, reikiami procesai vyksta sklandžiau“.

Nors pasak V.Paldauskės tobulintinų vietų tikrai yra, dedamos visos pastangos, kad klientams reikalingos paslaugos būtų įgyvendintos kuo lengviau ir greičiau. „Svarbiausia užtikrinti, kad klientas gautų tai, ko jam reikia. Patobulinę skirtingų įstaigų „susikalbėjimą“, bendradarbiavimą, kad tam tikri procesai galėtų vykti lengviau ir greičiau, nacionaliniu mastu, pasieksime puikių rezultatų“, – teigė projektų vadovė.

Klaipėdos jaunimo užimtumo skyriaus vyriausioji specialistė Galina Buivolenko: „Norime padrąsinti darbdavius“

Vienas svarbiausių tikslų iš užsienio atvykusiam žmogui – susirasti darbą, kuriame galėtų save realizuoti, todėl naujoje šalyje atsidūrusiam žmogui kyla ne vienas klausimas – kur kreiptis ir nuo ko pradėti darbo paieškas?

Užimtumo tarnybos atstovė Galina Buivolenko teikia konsultacijas aukštą pridėtinę vertę šalies darbo rinkoje kuriantiems kvalifikuotiems specialistams iš užsienio bei jų šeimos nariams – pradedant nuo informavimo, konsultavimo, karjeros planavimo, baigiant tarpininkavimo įdarbinant paslaugomis. Specialistė sako, kad aukštos kvalifikacijos specialistai ieško darbo informacinių technologijų, mechanikos inžinerijos, medicinos srityse ir pan. Nekvalifikuoti darbuotojai ieško darbo tarptautinėse kompanijose, gamybos, maitinimo ir paslaugų teikimo srityse

Ji dalinasi, kad sudarius sąlygas nemokamai mokytis lietuvių kalbos, užsieniečių srautas gerokai padidėjo: kreipiasi ir bedarbiai, ir užimti (dirbantys) asmenys iš pačių įvairiausių šalių – nuo Amerikos, Belgijos, Čekijos iki Pakistano, Indijos ar Afganistano, Ganos, Ukrainos ir t.t.

„Skatiname pasinaudoti šia galimybe, nes pagrindinis tikslas – sklandesnis ir tvaresnis integravimas į darbo rinką, – pastebi G. Buivolenko. Ji prideda, kad viena iš paskatų darbdaviui galėtų būti remiamo įdarbinimo priemonė. Ką tai reiškia? Darbdavys įgyvendindamas įdarbinimo subsidijuojant priemonę ne tik randa sau tinkamą darbuotoją, bet ir gauna įdarbinto asmens darbo užmokesčio kompensaciją, skatina užimtumą, prisideda prie socialiai pažeidžiamų asmenų darbo vietų išlaikymo ir integracijos į darbo rinką. Būsimasis darbuotojas individualaus pokalbio metu su darbdaviu, turi pranašumą prieš kitus pretendentus, taip padidina savo konkurencingumą darbo rinkoje.

„Taip pat siekiame maksimaliai išlaikyti talentus Klaipėdos krašte, kadangi jie, įgiję įvairiausių kompetencijų, patirties, motyvacijos, tad trūksta tik palankesnio darbdavių požiūrio integruojant į lietuviškai kalbančių kolegų aplinką“, – aiškina specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius