Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsiautojams žadama ramybė – kurortuose vasarą statybos bus draudžiamos

Kurortuose dirbančios statybų bendrovės stveriasi už galvų. Seimas palaimino Turizmo įstatymo pataisą, kuri pačioms savivaldybėms leidžia spręsti, kokius apribojimus taikyti statybų darbams. Dabar kurortų savivaldybės galės uždrausti statybininkams plušėti vasarotojų piko metu ir taip drumsti jų poilsį.
Palangoje Bangpūtys gintarą žarstė saujomis
Palangoje Bangpūtys gintarą žarstė saujomis / Lauros Sėlenienės nuotr.

Strigs statybos

Objektus kurortuose statančios bendrovės nustėro, sužinojusios apie Seimo sprendimą riboti jų darbo valandas. Dabar, esą, bus nebeįmanoma suspėti baigti statybų per užsibrėžtą laiką.

„Mes kaip tik neseniai su kolegomis iš kitų bendrovių diskutavome ir vieningai sutarėme, kad tai visiškas absurdas. Jei bandyti apriboti viską, kas kelia triukšmą, tai ir mašinoms teks uždrausti važinėtis vasaros metu po kurortus“, – piktinosi Palangoje įsikūrusios statybų bendrovės vadovas Modestas Kaunas.

J. Vanagės nuotr. /Palangos tiltas
J. Vanagės nuotr. /Palangos tiltas

Verslininko įsitikimu, statybininkams surišamos rankos pačiu darbingiausiu metų laiku.

„Yra daug darbų, kurių nei rudenį, nei žiemą neatliksi. Jei uždraudžia dirbti vasarą, tai klausimas, kada reikia dengti pastato stogą, kloti trinkeles ar nudirbti tuos darbus, kurie yra išskirtinai vasariniai“, – pasakojo M.Kaunas.

Dėl naujų apribojimų gali strigti ne tik privačių objektų, o ir pačių savivaldybių inicijuoti projektai.

„Tikriausiai turėsime numatyti statybų terminuose tą laikotarpį, kuomet statybos nevyks. Nežinia, kaip su Europos Sąjungos finansuojamais projektais. Jie juk turi būti įgyvendinti preciziškai tiksliai, ir jokie statybų atidėjimai ten neįsivaizduojami“, – svarstė Palangos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Staskonienė.

Verslininkai reikalauja kompensacijų

Kurortų savivaldybių atstovai džiaugiasi, kad naujoji įstatymo pataisa leis efektyviau kovoti su į poilsiautojų interesus numojančiais statybininkais Kol kas savivaldybės neturėjo jokio įstatyminio pagrindo uždrausti statybų bendrovėms darbuotis vidurvasarį. 

„Seniau, išduodami statybų leidimą, mes galėdavome taikyti apribojimus, kad statybų darbai vyktų tik konkrečiu metų laiku. 2004 m., kardinaliai pasikeitus statybų įstatymui, tokių galių savivaldybė neteko. Nuo tada ir prasidėjo statybininkų savivalė.

Įsivaizduokit   – pilnos kavinės lankytojų, ir statybininkai pradeda pjaustyti trinkeles, gręžti ką nors ar kasti  tranšėjas. Visi lankytojai išsilaksto, o kavinių savininkai savivaldybei pradeda grasinti reikalausiantys kompensacijų“, – apie ligšiolinę tvarką pasakojo Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas.

Kokiu metu statybininkai gali darbuotis, o kada kurortuose turi įsivyrauti tyla, kiekvieno kurorto savivaldybių tarybos spręs atskirai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Poilsiautojai Nidoje
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Poilsiautojai Nidoje

Dabar riboja tik triukšmą

Aptarnavimo sektoriuje dirbantys verslininkai antrina savivaldybių atstovams, kad statybininkų darbo laikas turi būt ribojamas.

Iki šiol statybininkus ribodavo tik savivaldybių tarybų priimti sprendimai dėl triukšmo ribojimo. 

„Viešbučiai ar restoranai ir patys stengiasi susitvarkyti iki vasaros sezono pradžios. Iki atidarymo šventės apsitvarko fasadą, atlieka vidaus remonto darbus.

O jei koks kaimynystėje įsikūręs verslininkas sugalvoja triukšmą kelti viduryje sezono, bandome tartis taikiai. Tačiau būtų žymiai lengviau, jei būtų aiškūs reikalavimai ir niekam nereikėtų įrodinėti, kad statybos vasarą neturi vykti“, – savo poziciją išdėstė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas.

Iki šiol statybininkus ribodavo tik savivaldybių tarybų priimti sprendimai dėl triukšmo ribojimo. Triukšmingi statybų darbai negalimi savaitgaliais ir švenčių dienomis taip pat po 17 val. O štai vibracijos, statybinių dulkių ar kvapų sklaidos neriboja jokie dokumentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius