-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permainos Kauno centre – priešais „Žalgirio“ areną atsidarys du viešbučiai ir biurų centrai

Prieš ketvirtį amžiaus Kauno centre pradėtas statyti, bet taip ir nebaigtas viešbutis „Respublika“ po kelių metų pagaliau turėtų būti naudojamas pagal paskirtį. Betoninis monolitas virs dviem moderniais viešbučiais, vienas jų bus skirtas turistams, kitas – studentams. Šalia esančiuose dviejuose sklypuose iškils biurų centrai.
Viešbutis „Respublika“: vizija ir realybė
Viešbutis „Respublika“: vizija ir realybė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šalia Karaliaus Mindaugo prospekto esančio pastato ir sklypų savininkai ir architektai neabejoja projekto sėkme. Jų teigimu, visoje Lietuvoje pajudėjo panašios „amžiaus“ statybos, nes tam atsirado palankios ekonominės ir juridinės sąlygos.

„Viešbučiu-vaiduokliu“ kauniečių pramintos „Respublikos“ rekonstrukcijos projektą rengiantis žinomas šalies architektas Gintautas Natkevičius neslepia optimizmo: „Viskas tikrai realu. Situacija yra gera. Ir tai ne tik deklaracija, nes jau sėkmingai pasibaigė viešas viešbučių ir greta esančių dviejų sklypų detaliųjų planų svarstymas (vyko liepos 30 d., – red. past.). Bus savotiškas trikampis – „Žalgirio“ arena, „Akropolis“ ir viešbučiai, kurie bus logiška šios vietos baigtis“.

Mažėja juridinio chaoso

KVR nuotr./Viešbučio „Respublika“ vizija
KVR nuotr./Viešbučio „Respublika“ ir šalia esančių dviejų sklypų vizija

Architektas pabrėžia, kad 26 tūkst. kv. metrų ploto „Respublikos“ atvejis – vienas iš daugelio panašių visoje Lietuvoje. Nebaigtų statyti didžiulių pastatų statybas ir rekonstrukcijas iki šiol stabdė biurokratija, „ekonominių ir juridinių aplinkybių mišinys“.

„Dabar viskas juda, ir apskritai viskas valosi iš juridinio chaoso. Po ekonomikos pakilimo ir staigaus kritimo valstybė pati ėmėsi labai smarkiai tvarkyti juridinę bazę, pradėjo kovoti kaip antivirusas.

Dabar visi šitie trys sklypai (prie Karaliaus Mindaugo prospekto, – red. past.) juridiškai yra „švarūs“. Tai buvo tik laiko klausimas – reikėjo apsikuopti, išsivalyti. Todėl taip optimistiškai ir kalbu, nes neliko jokių paslėptų kliūčių toliau vystyti projektą“, – tvirtino architektų biuro G.Natkevičius ir partneriai vadovas.

„Respublikos“ projekto vystymas anksčiau buvo sustojęs ne tik ekonominės krizės, bet ir dėl patvirtinto detaliojo plano, kuris, kaip paaiškėjo, neatitinka įstatymo.

Vidurinę dalį išgriaus

Studentų viešbutis turėtų pradėti veikti 2015 m. vasarą, o viešbutis – 2016 m. pavasarį. Panašiu metu duris atverti turėtų ir šalia iškilsiantis biurų kompleksas.

G.Natkevičiaus teigimu, dabar beliko tik apsvarstyti pačiame miesto centre, šalia Nemuno, esančių ir iškilsiančių pastatų estetinę pusę, kad jie organiškai įsilietų į aplinką, neužgožtų upės, derėtų su „Akropoliu“, „Žalgirio“ arena. Todėl ketinama išgriauti vidurinę „Respublikos“ dalį, tokiu būdu betono monolitas vizualiai „palengvėtų“, taptų grakštesnis, atsivertų vaizdas į gražius prieškarinės architektūros Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir kitus pastatus.

Arčiau „Akropolio“ esančioje 10 aukštų pastato korpuso dalyje įsikurtų studentų viešbutis („student camp“), orientuotas į Kaune studijuojančius užsienio studentus. Studentams vasarą išvažinėjus, paprastai, bet patogiai įrengtą viešbutį galėtų naudoti neišrankūs keliautojai, atvykstantys sportininkai.

Kambariams numatoma skirti viršutinius šešis aukštus. Daugiausia galima būtų įrengti 136 vienviečius kambarius, kurių plotas – 24 kv. metrai. Dviviečių kambarių plotas siektų 45 kv. metrus. Visuose kambariuose būtų dušas, nedidelė virtuvė.

Ketvirtas viešbučio aukštas yra techninis, jame nėra langų. Aukštas skirtas pastato infrastruktūrai – vamzdžiams, laidams.

Pirmuose trijuose studentų namų aukštuose įsikurtų auditorijos, laboratorijos, maitinimo įstaigos, poilsio zonos.

Viešbutį-bendrabutį operuotų „Respublikos“ savininkė bendrovė „Kauno arka“, kurios 100 proc. akcijų priklauso nekilnojamojo turto valdymo ir vystymo įmonei Kauno verslo rūmai (KVR). KVR, per kitas bendroves, yra ir šalia esančių dviejų sklypų savininkė.

VIDEO: Architektas G.Natkevičius apie „Respublikos“ viešbutį

Pastatas geros būklės

Kairiajame pastato korpuse įsikurs vidutinės (3-4 žvaigždučių) klasės viešbutis. Jį valdys gerai visame pasaulyje žinomas viešbučių tinklas. Preliminari sutartis su juo jau pasirašyta. Daugiausia pastate galėtų būti įrengti 144 kambariai, taip pat konferencijų salės, komercinės patalpos, maitinimo įstaigos.

„Nuo seno čia „įdirbta“ vieta viešbučiui. Nežinau priežasties, kodėl ji neturėtų pasiteisinti ir šiandien. Prie arenos viešbutis prašyte prašosi“, – svarsto G.Natkevičius.

Jis paneigė viešoje erdvėje sklandančius svarstymus, kad 1988 m. pradėtas statyti viešbutis yra ir morališkai, ir fiziškai pasenęs, kad jį telieka nugriauti.

„Prisiminkite, kad buvo vedamos derybos su gerai žinomais viešbučių tinklais „Radisson“, „Rezidor Hotels“. Jiems visiems tiko pastatų aukštis, statinių kokybė, koridorių sistema, liftų ir laiptinių išdėstymas. Pastatų būklė yra labai gera, nes tai monolitinio gelžbetonio statiniai.

„Respublika“ sovietmečiu statyta kaip „inturistas“ – užsieniečiams turistams skirtas viešbutis, o rusai aklai kopijavo vokiečius, jų normas sau prisitaikė. Todėl viskas kaip buvo, taip ir liko. Po visų apdailų kambariuose liks 2,5 metro aukštis, atitinkantis visas normas“, – teigė architektas.

Trikampis: Kauno „Akropolis“, „Žalgirio“ arena ir viešbutis „Respublika“
Trikampis: Kauno „Akropolis“, „Žalgirio“ arena ir viešbutis „Respublika“

Tarp abiejų viešbučių atsiras apie 3,4 tūkst. kv. metrų ploto komercinės paskirties patalpos, kuriose įsikurs vieno ar kelių gerai žinomų prekinių ženklų parduotuvės.

Turi investuotoją biurams

Šalia „Respublikos“ esančiame sklype, Kauno verslo rūmų akcininko Gintaro Kviliūno įsitikinimu, natūraliai įsikomponuos maždaug 8 tūkst. kv. metrų ploto biurų centras, talpinantis apie pusę tūkstančio žmonių. Bus įrengta erdvi automobilių stovėjimo aikštelė. Teigiama, kad investuotojas biurų centrui jau yra.

Šiek tiek mažesnis, apie 6 tūkst. kv. m ploto biurų pastatas numatytas tolimesniame trečiajame sklype. Jis ypač turėtų sudominti per ekonominę krizę išgyvenusias ir sustiprėjusias informacinių technologijų įmones, kurioms atsirado poreikis iš nedidelių pigių kabinetų persikelti į prestižinėse miesto vietose esančius erdvius biurus.

Studentų viešbutis – 2015 metais

Daugelis nepatiklių gyventojų šyptelėtų: „Kalbos, kalbomis, o kada jos virs realybe?“. G.Kviliūnas patikino, kad, jei Kauno miesto taryba rudenį patvirtins visuomenei jau pristatytą detalųjį planą, darbai turėtų prasidėti ateinančių metų pavasarį. Taupant laiką, kol architektai rengs viešbučių projektą, būtų galima vykdyti viešbučio vidurinės dalies griovimo darbus.

„Šiuo metu negalime užbaigti derybų, nes nežinome konkrečių objektų atidarymo datų. Planavome, kad galime parengti detalųjį planą per metus, o pavyko tik per dvejus. Jei patvirtinamas detalusis planas ir pradedame planuoti savo laikus, jau galime pasirašinėti ketinimų protokolus“, – aiškino Kauno verslo rūmų akcininkas, kol kas apie investicijų sumas nekalbantis.

Jis planuoja, kad studentų viešbutis turėtų pradėti veikti 2015 m. vasarą, o viešbutis – 2016 m. pavasarį. Panašiu metu duris atverti turėtų ir šalia iškilsiantis biurų kompleksas.

Mažiausiame trečiajame sklype statybos tuo metu nebus vykdomos, nes jame bus laikoma statybinė technika, apsistos darbininkai.

Kauno centre yra dar vienas nebaigtas statyti pastatas-vaiduoklis – šalia Kęstučio ir A.Mickevičiaus sankryžos stūksantis viešbutis „Britanika“. Jį planuojama paversti gyvenamuoju namu, tačiau darbai kol kas neprasidėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius