Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO narės nerimauja dėl prieigos prie JK ir ES rinkų po „Brexit“

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) narės ketvirtadienį pareikalavo kompromisų iš Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės (JK), nerimaudamos, kad po „Brexit“ užsienio verslo įmonės gali netekti prieigos prie rinkų.
Didžiosios Britanijos gatves užplūdo protestuotojai
„Brexit“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

PPO Prekybos prekėmis tarybos posėdyje penkiolika šalių, įskaitant JAV, Indiją, Australiją ir Kanadą, išreiškė nerimą dėl vadinamųjų tarifinių kvotų, kurios bus taikomos po JK pasitraukimo iš bloko.

Pagal PPO taisykles, šalys taiko tarifines kvotas, kad nustatytų ribą, nuo kurios užsieninės prekės gali būti importuojamos taikant sumažintus muitus.

Ne Europos šalys perspėjo, kad jų gamintojai gali prarasti prieigą tiek prie JK, tiek prie ES rinkų.

Baiminamasi, kad ES kvotas išnaudos britų importuotojai, tuo tarpu Jungtinės Karalystės kvotas „pasiglemš“ importuotojai iš Europos Sąjungos.

„Netrukus būsime išstumti ir prarasime prieigą prie abiejų rinkų“, – sakoma JAV pranešime, pateiktame PPO posėdyje.

Naujoji Zelandija sutiko, kad „sunku įsivaizduoti“, kokių realių galimybių pasinaudoti kvotomis turės PPO narės ne iš Europos.

Naujoji Zelandija taip pat paragino Londoną ir Briuselį įvesti kvotas, skirtas „tik kitoms PPO narėms, kad būtų išlaikytas esamas prieigos lygis, arba smarkiai padidinti kvotas, atsižvelgiant į didelės apimties dvišalę ES ir JK prekybą“.

Tuo tarpu Australija teigė, kad jos įmonės, turinčios leidimus eksportuoti žemės ūkio produktus į ES pagal galiojančią kvotų sistemą, jau patyrė „ženklių prekybos sutrikimų“ dėl neapibrėžtumo, susijusio su „Brexit“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius