-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedantysis verslininkas NMA sprendimo dėl paramos laukia beveik metus: baigia prarasti ir darbuotojus, ir patalpas

Į 15min redakciją kreipėsi pradedantysis verslininkas, jau beveik metus nesėkmingai bandantis gauti Europos Sąjungos (ES) paramą iš Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA). Paraišką jis padavė dar 2020 metų vasaros pradžioje, tačiau teigiamo ar neigiamo sprendimo nesulaukė iki šiol. Neturint atsakymo dėl finansavimo, nepavyksta pradėti ir verslo – surasti darbuotojai nebenori laukti, nuomininkai patalpas nori perleisti kitiems. Tuo tarpu NMA teisinasi, kad dėl pandemijos darbo krūvis išaugo 1,5 karto, bet tvirtina, kad daugumą paraiškų išnagrinėja laiku.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Verslininkas Mantas paraišką NMA beveik 38 tūkst. eurų subsidijai pateikė 2020 metų vasario viduryje.

Anot jo, pagal paramos priemonės taisykles paraiškų vertinimas galėjo trukti iki dviejų mėnesių, o pagal bendras daugiamečio Europos Sąjungos (ES) biudžeto taisykles, paraiškos vertinamos ne ilgiau kaip keturis mėnesius.

Vis dėlto šiuo atveju taip neįvyko.

„NMA nuolat kartoja, kad vis dar nagrinėjama“, – 15min sakė vyras, atsisakęs viešinti savo pavardę ir įmonės pavadinimą teigdamas, jog baiminasi nemalonumų su institucija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kombainas laukuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kombainas laukuose

Pasak jo, turėjusi paraišką išnagrinėti iki rugpjūčio, NMA terminą atidėjo iki 2020 metų rugsėjo. Sukakus šiam terminui paaiškėjo, kad data nukeliama į gruodį.

Anot verslininko, tik vasarį NMA paprašė jo papildomų duomenų, tačiau juos pateikus iki šiol tyli.

„Po paskutinio susirašymo praėjo daugiau nei du mėnesiai, kai tuo metu net per tokį laikotarpį būna paskirta parama pilnai išnagrinėjus paraišką“, – sakė jis.

Pasak verslininko, per visą šį laikotarpį NMA neleido atnaujinti subsidijai pateikto verslo plano, nors jo įgyvendinimo laikotarpis numatytas iki 2021 metų pabaigos.

„Alantos žirgų“ sodybos nuotr./Kaimo turizmas
„Alantos žirgų“ sodybos nuotr./Kaimo turizmas

Be to, nesulaukiant pinigų paties verslo pradėti nepavyksta, išsivaikšto ir žmonės, su kuriais buvo sutarta dėl įdarbinimo, nuomininkai irgi nori perleisti patalpas kitiems asmenims.

Augo darbo krūvis

Nacionalinė mokėjimų agentūra atsakyme 15min nurodė, kad deda visas pastangas išnagrinėti paraiškas paramai gauti kuo greičiau, tačiau pernai prasidėjusi koronaviruso pandemija ypač padidino darbo krūvį.

„Dėl COVID-19 pandemijos 2020 metai buvo išskirtiniai ir NMA – ne tik dėl kilusių darbo organizavimo iššūkių, bet ir ženkliai padidėjusio darbo krūvio“, – teigiama institucijos atsakyme.

Anot jos, 2020 metais NMA prioriteto tvarka per ypač trumpus terminus turėjo įvertinti paraiškas pagal 13 papildomų tikslinių priemonių, skirtų COVID-19 pasekmėms šalinti. Šioms priemonėms papildomos valstybės biudžeto lėšos buvo skirtos su sąlyga jas panaudoti iki metų pabaigos.

NMA ES
NMA ES

Institucija tvirtina 2020 metais gavusi išnagrinėti maždaug 241 tūkst. dokumentų, lyginant su 165 tūkst. 2019-aisiais.

„Taigi, NMA specialistams darbo krūvis padidėjo net 1,5 karto“, – rašoma atsakyme.

Vis dėlto nepaisant išaugusio darbo krūvio, NMA teigia, jog laiku įvertintų paraiškų skaičius pandemijos pradžios metais augo ir sudarė beveik 98 proc. visų paraiškų.

Agentūra taip pat atkreipia dėmesį, kad paramos teikimą reglamentuojančiuose teisės aktuose yra nustatyti atvejai, kai paraiškos vertinimo terminas gali būti pratęstas. Pavyzdžiui, kai pareiškėjas turi patikslinti pateiktą paraišką, yra nepateikęs būtinų dokumentų ar kai būtina kreiptis į kitas institucijas dėl būtinos informacijos gavimo.

Taip pat, anot NMA, pasitaiko atvejų, kai pareiškėjai patys prašo pratęsti atsakymų į paklausimus terminus.

„Tokiu atveju paraiškų vertinimas gali užtrukti“, – nurodė institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius