-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzas šefas ir palangiškė kurorte atidarė restoraną: meniu keičia kas savaitę

Palangoje, J.Simpsono gatve, vaikštantys žmonės šiemet turėjo nustebti dėl čia atsidariusio restorano „Le Pari“. Jo savininkai – lietuvė Džiuljeta Gosselin, kuri prieš daugiau nei du dešimtmečius emigravo į Prancūziją, ir jos vyras profesionalus šefas Benoit’as. Veiklūs žmonės 15min papasakojo savo pažinties istoriją ir kodėl sugalvojo ramioje miestelio gatvėje atidaryti restoraną.
Restoranas „Le Paris“
Restoranas „Le Paris“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Le Pari“ restoranas yra įsikūręs pastate J.Simpsono gatvėje, kuriame veikia ir viešbutis. Ši gatvė rami, pro ją traukia žmonės, kurie vengia J.Basanavičiaus gatvės šurmulio. Būtent čia galima mėgautis laiku be automobilių zvimbesio.

Džiuljeta pasitinka su plačia šypsena ir prašo palaukti, kol aptarnaus klientus. Pastarieji, beprasidedant pokalbiui, giria šefo keptą sūrio pyragą ir sako, kad tai – skaniausias Lietuvoje ragautas pyragas. Ir ne veltui, nes Benoitas – profesionalus šefas, dirbęs geriausiuose Paryžiaus restoranuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“

Porą sujungė maistas

Iš Normandijos kilęs Benoitas ir palangiškė Džiuljeta susipažino Paryžiuje, į kurį moteris atvyko būdama 19-kos metų ir gyvena jau 25 metus.

„Norėjau atrasti naują šalį. Man čia buvo nebeįdomu, nuobodu ir norėjau kitko. Visą laiką svajojau kitur, ne Lietuvoje, gyventi“, – sakė ji.

Džiuljeta pasakojo, jog ją Prancūzija patraukė gražia kalba, istorija.

„Ir nelabai toli, tai ne Amerika ir ne Australija. Atvykus reikėjo išmokti kalbą, nes, be prancūzų, ten nieko nenuveiksi, jei nori įleisti šaknis. Todėl per dvejus metus gerai išmokau kalbą. Vėliau sekė mokslai, darbai“, – tvirtino ji. Lietuvė Paryžiuje dirbo aukštosios mados ateljė meistre.

O Benoitas nuo pat penkerių metų savo mamai sakydavo, kad jis dirbs virtuvėje ir šio plano niekada nepakeitė.

„Kodėl? Nes visą savo vaikystę mačiau mamą gaminančią. Jau vėliau, būdamas paaugliu, restoranuose atlikdavau praktikas, norėjau patikrinti, ar tikrai ir padirbus patiks, bet paskui dar labiau „prilipo“. Todėl būdamas šešiolikos paprašiau, kad mane įtrauktų į viešbučių instituto studentų sąrašus“, – teigė jis.

Benoitas pasakojo, jog Prancūzijoje kasmet renkamas geriausias darbininkas. Ir jam pasisekė pakliūti pas jį pasidarbuoti. Čia vyras išdirbo dvejus metus, o per šį laiką po truputį kilo karjeros laiptais. Aukščiausioje pozicijoje - šefu - Benoitas dirba jau daugiau nei 20 metų.

O Džiuljeta apie jųdviejų su Benoitu meilės istoriją nedaugžodžiauja.

„Susitikome restorane, įsimylėjome...“, – šypsojosi moteris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“

Postūmį davė karantinas

Ne paslaptis, kad karantinas daugeliui restoranų buvo gana skaudus. Tiesa, nors Džiuljetos darbas taip smarkiai nenukentėjo, ji pasakojo nusprendusi dažniau darbus perkelti į namus.

„Nejau jis vienas bus... Taip subrandinome minčių. Man šie metai tarsi vienas ilgas karantinas. Bet kai nereikia lėkti ir stresuoti, kyla mintys, kurios galbūt miegojo. Buvo laiko ir pasigaminti namuose maisto, ir labai gražiai pasidengti namuose stalus. Jis maistą gamindavo, o aš dekoruodavau. Ir pagalvojome, kad galima įdomių dalykų nuveikti“, – prisiminė D.Gosselin.

Anot Džiuljetos, ši mintis kirbėjo jau kurį laiką, tačiau pribrendo tuomet, kai galutinai atsibodo nieko neveikti.

„Ši mintis jau nebe kirbėjo, o vis labiau augo“, – tikino ji.

Kodėl tuomet Lietuva ir Palanga, o ne Paryžius ar kiti didieji miestai? Džiuljetos teigimu, tose rinkose ir taip gausu vietinių šefų, o Benoitas pabrėžė, kad jam mūsų šalis labai patinka.

„Lietuva panaši į mano gimtąją Normandiją – daug karvių laukuose, daug obuolių. Netgi peizažai panašūs. Karvės, obuoliai ir jūrinis oras“, – sakė jis.

Atidaryti restoraną Palangoje paskatino ne tik tai, jog Džiuljeta kilusi iš šio kurorto. Šeima pastebėjo ir tai, jog nepaisant to, kad lietuviškame kurorte yra prancūziškų restoranų, pačių šefų iš Prancūzijos pasigedo.

„O kodėl gi ne? Norėjome padėti žmonėms atrasti tą tikrąjį skonį“, – tikino lietuvė.

Tiesa, Džiuljeta pabrėžia, kad kol kas jie visam laikui nepersikėlė į Lietuvą. Šeima nori savo naują veiklą išbandyti šiltuoju periodu.

„Mūsų namai vis dar Prancūzijoje. Aišku, užrakinti. Bet aš esu optimistė. Visa tai turi suveikti. Kodėl gi ne? Juk ne pradinukai kuria restoraną“, – įsitikinusi pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“

Kiekvieną savaitę kitoks meniu

„Le Pari“ savininkai stengiasi meniu keisti kiekvieną savaitę. Anot Džiuljetos, prancūzų virtuvė labai plati, todėl jie neįsivaizduoja, kaip būtų galima pasitenkinti nuolatos tais pačiais gaminiais. Be to, ir patiems taip dirbti būtų neįdomu.

Galiausiai, jie neapsiriboja prancūzų virtuve, mat Benoitas yra stažavęsis po keletą mėnesių ir įvairuose Azijos, Indonezijos, Ispanijos restoranuose.

„Benoitas išmano ne tik Prancūzų, bet ir kitų šalių virtuvių pagrindinius patiekalų ruošimo būdus“, – tvirtino Džiuljeta.

Pavyzdžiui, šiame restorane galima išvysti ir berberų, Šiaurės Afrikos virtuvės patiekalų.

„Beje, berberų virtuvė labai dominuoja Prancūzijoje. Taip pat ir visoje Šiaurės Afrikoje. Kiekvienas šefas moka pagaminti berberų patiekalus. Taip pat ir Antilų ar Kreolų virtuvė, kur yra senosios prancūzų kolonijos, irgi yra specifinė, spalvinga. Joje dominuoja tropiniai vaisiai“, – sakė ji.

Pasak Džiuljetos, jų virtuvės filosofija paprasta – visas maistas turi būti šviežias, jokių pusfabrikačių.

„Čia pagrindinė filosofija“, – pabrėžė pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Le Pari“

Nesijaudina šeima ir dėl konkurencijos. Pasak Džiuljetos, jei šalia būtų įsikūrę panašūs restoranai, tuomet tik būtų galima kalbėti apie didžiulę konkurenciją.

„Bet juk mūsų stilius visai kitoks. Be to, dažniausiai restoranai kas savaitę meniu nekeičia. Konkurencija nėra mums didžiausias galvos skausmas. Tie, kurie mus mėgsta, jie ateis“, – įsitikinusi ji.

Sunkiausia – biurokratija ir darbuotojų trūkumas

Anot Džiuljetos, sunkiausia buvo ne susirasti patalpas, o biurokratija, su kuria teko susidurti jauno verslo savininkams.

„Anksčiau galvojau, kad būtent Prancūzija yra popierizmų šalis, bet pasirodo ne. Jau kelis mėnesius taip negalvoju. Jei viso to būtų mažiau, verslams būtų lengviau kelti ekonomiką, kurti naujas darbo vietas. Be to, nereikėtų bėgti į kitas šalis. Labai daug nelogiškų dalykų, neatitikimų“, – tvirtino ji.

Taip pat Benoitą ir Džiuljetą nustebino, jog sunku susirasti darbuotojų.

„Man Lietuvoje nėra tekę dirbti. Visą gyvenimą dirbau tik Prancūzijoje, kur visai kitokia darbo kultūra. Benoitas stebėjosi – nejau čia žmonės bijo dirbti. Mergaitės dirbo virtuvėje ir pabėgo, sakė, kad per sunku. Dabar radome vieną, kuriai čia patinka“, – sakė ji.

Džiuljetos teigimu, iš pradžių ji galvojo, kad ji tiesiog nemoka ieškoti darbuotojų, tačiau pakalbėjus su kitų restoranų savininkais, paaiškėjo, kad situacija visur panaši.

„Savimi suabejojau, kad galbūt nemoku ieškoti. Bet ne, čia ne ta problema“, – apibendrino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius