Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Prancūzų „Total“ oficialiai pasitraukė iš Irano

JAV nusprendus atnaujinti sankcijas Teheranui, prancūzų energetikos milžinas „Total“ oficialiai pasitraukė iš milijardinio dujų projekto Irane, pirmadienį paskelbė naftos ministras Bijanas Namdaras Zaganehas.
„Total“ būstinė Paryžiuje
„Total“ būstinė Paryžiuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Total“ oficialiai pasitraukė iš Pietų Parso (dujų telkinio) 11-os fazės plėtros programos. Praėjo daugiau nei du mėnesiai nuo to laiko, kai įmonė paskelbė pasitraukianti iš sutarties“, – ministras sakė Irano parlamento naujienų agentūrai ICANA.

B.N.Zaganehas parlamente taip pat pabrėžė prastą Irano naftos ir dujų infrastruktūros būklę teigdamas, kad ji yra „nusidėvėjusi“ ir jai reikia renovacijos, kurios Iranas sau leisti šiuo metu negali.

Jungtinės Valstijos gegužę paskelbė pasitraukiančios iš 2015 metais pasirašytos Irano branduolinės sutarties, pagal sutartį palengvintas sankcijas Teheranui Vašingtonas grąžins per dvi stadijas – viena jau įvyko anksčiau šį mėnesį, o kita laukia lapkritį.

Antrojoje sankcijų sugrąžinimo stadijoje JAV nusitaikys į Irano naftos pramonę.

Kitos branduolinio susitarimo šalys – Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija – žada toliau laikytis sutarties, bet minėtųjų valstybių įmonių galimai laukia didžiulės baudos, jei jos toliau vykdys verslą Irane.

„Total“ jau anksčiau sakė, kad bendrovei bus neįmanoma likti Irane, jei ji negaus specialaus leidimo iš Vašingtono.

„Total“ 2017 metų liepą susitarė dėl 4,8 mlrd. JAV dolerių vertės projekto, pagal kurį bendrovė turėjo plėtoti dujų telkinį Irano pietuose kartu su Kinijos nacionaline naftos ir dujų korporacija (CNPC) bei Irano „Petropars“.

Prancūzai turėjo atlikti pirminę 1 mlrd. JAV dolerių vertės investiciją, bet gegužę pripažino dėl galimo JAV pasitraukimo iš Irano branduolinės sutarties iki tol projektui išleidę mažiau nei 40 mln. eurų.

Jei „Total“ būtų likusi Irane, įmonė būtų buvusi itin pažeidžiama baudoms iš Vašingtono.

Bendrovė Jungtinėse Valstijose yra „įdarbinusi“ 10 mlrd. JAV dolerių kapitalo, o JAV bankai veikia 90 proc. „Total“ finansavimo operacijų, gegužę teigė įmonė.

Kol kas nėra žinoma, ar „Total“ dalį dujų telkinio plėtros programoje perims kinų CNPC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje