Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prašmatni Palangos vila be privažiavimo: į kampą įspeistas verslas nusitiesė keliuką

„Artėja Stintų šventė. Viešbutis užsakytas, kaip žmonėms privažiuoti? Atskristi sraigtasparniu? Vienintelis kelias – J.Basanavičiaus gatve, kur bus pristatyta pilna palapinių“, – klausia kitapus kopų Palangoje veikiančios istorinės vilos, kur įkurti poilsio namai, savininkas Egidijus Vičius. Šią prieš porą metų duris atvėrusią vietą netruko pamilti poilsiautojai, o tarp jų ir įvairių šalių ambasadoriai. Nors liaupsių „Vila Komoda“ sulaukia įvairiausių, tačiau svečiai neslepia kartėlio, mat patekimas į ją dvejus metus buvo itin komplikuotas. Pasijutęs įspaustas į kampą vilos šeimininkas ėmė ir suformavo privažiavimą. Čia netruko apsilankyti statybos inspekcija ir kiti sergėtojai. Palangos savivaldybės atstovo teigimu, projekto vystytojas kelią nusitiesė nepaisydamas teisės aktų reikalavimų ir procedūrų bei akivaizdžiai savavaldžiaudamas.
„Vila Komoda“
„Vila Komoda“ ir jos vadovė Karolina Vičiūtė-Meidė. Moteris sako dvejus metus kentusi svečių pyktį dėl važiavimo J.Basanavičiaus gatve. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Lankantis Palangoje nepastebėti „Vila Komoda“ neįmanoma. Baltutėlė vila akį patraukia vaikštinėjant Meilės alėja, jos grožis akį traukia ir iš J.Basanavičiaus gatvės. Šis statinys mena istorinius laikus, kai čia buvusioje viloje ilsėdavosi grafai Tiškevičiai. Vilą gyventojai vadino „Jūrapilis“, mat ši tada, kai dar nebuvo tokio tankaus kopų pušyno, puikiai buvo matoma nuo Palangos tilto.

Nukentėjusi karo metais, kiauru stogu, sienose augančiais medžiais vila dar visai neseniai rymojo tarsi kurorto vaiduoklis, tačiau verslininkas Egidijus Vičius ją nupirko, prikėlė naujam gyvenimui ir perdavė valdytojams. Jau porą metų čia verslą kuria iš emigracijos sugrįžusi Karolina Vičiūtė-Meidė, vadovaujanti viešbučiui, ir jos vyras, virtuvės šefas Martynas Meidus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Vila Komoda“ vadovė K.Vičiūtė-Meidė.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Vila Komoda“ vadovė K.Vičiūtė-Meidė.

Stresą keliantis privažiavimas

„Iš tikrųjų neperdedu ir nedramatizuoju. Mes dirbam jau beveik dveji metai. Man kiekvieno penktadienio popietė, kai žinau, kad turi suvažiuoti žmonės, tapo tokia traumuojanti... Žinai, jog žmonės paskambins, klaus, kaip privažiuoti, pasakysi važiuoti per Basanavičių ir tada jie ims piktintis, pasigirs „ką jūs man čia siūlote?“ ir panašiai.

Pamenu situaciją, kai svečių šeimoje kažkas nutiko, jie turėjo greit išvažiuoti, buvo dideliam strese. Klausia, kaip išvažiuoti? Vasara, daug žmonių J.Basanavičiaus gatvėje. Atsiprašiau, pasakiau, kad kito kelio nėra, tik per Basanavičių. Ta moteris mane taip aprėkė, kad neatlaikiau, ėmė riedėti ašaros, – pasakoja K.Vičiūtė-Meidė. – Mes kaip verslas, naujas, mažas, stengiamės viską sudėti į kokybę, tai ir maistas, ir aptarnavimas, rankšluosčiai, chalatai. Kai žmonės per „Booking“ užsisako, žinai, kad kiek besistengsi, tavo įvertinimas nebus, koks turėtų, nes jau prieš atvykstant sugenda nuotaika.

Man kiekvieno penktadienio popietė, kai žinau, kad turi suvažiuoti žmonės, tapo tokia traumuojanti... Žinai, jog žmonės paskambins, klaus, kaip privažiuoti, pasakysi važiuoti per Basanavičių ir tada jie ims piktintis.

Buvo situacija, kai popietę turėjo atvažiuoti labai svarbių svečių. Susisiekiau su savivaldybe, paklausiau, kaip nurodyti pasiekiamumą. Atsakė, kad galima nurodyti pasistatyti mašiną kitur. Aš siūlau svečiams tokią galimybę, bet žmonės atsako – gerai, mūsų automobiliai nauji, jei kažkas nutiks, jūs atsakysite. Pas mus prie viešbučio visa automobilių aikštelė kameromis stebima, jei kas atsitiktų, visą informaciją mes turėtume.“

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Pasiekti „Vila Komoda“ itin komplikuota, tad šeimininkas nutiesė keliuką.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Pasiekti „Vila Komoda“ itin komplikuota, tad šeimininkas nutiesė keliuką.

Vadovės teigimu, dėl probleminio privažiavimo verslas patiria didelių nepatogumų, esama grėsmių ir svečiams. Praėjusią vasarą lifte buvo užstrigusi maža mergaitė. Tąkart liftą prižiūrinti įmonė atvyko į pagalbą, tačiau viešbutį informavo, jog esant poilsiautojų pikui Palangoje ji neteiks paslaugų, nes J.Basanavičiaus gatve nevažiuos. Tokiais atvejais patarė kviesti policiją ir laužti liftą.

Dėl sudėtingo atvykimo pernai į vilą nebuvo pristatyta ir šaldymo įranga, kuri buvo suplanuota terasos atidarymui. Verslui nuplaukė visi savaitgalio planai, nors buvo nusamdytas personalas.

Važiuodama J.Basanavičiaus gatve vilos vadovė pati ne kartą susidūrė su nemaloniomis situacijomis, kai jos automobilis būdavo apspardomas. Svečiai ne kartą buvo bausti.

Savininkas Egidijus Vičius pernai pasakoja dėl šios problemos apsilankęs Palangos policijoje. Čia jam patarta statyti automobilius netoliese esančioje Gedimino gatvėje. Jau kitą rytą visa rikiuotė automobilių stovėjo apklijuoti raudonais baudų lapeliais.

„Booking“ sistemoje svečiai negaili pagyrų aukščiausios klasės vilai, tačiau kone kiekvienas jų pabrėžia sudėtingą prieigą prie viešbučio, komplikuotą važiavimą pėsčiųjų promenada, sudėtingą ir klaidų kelią, negelbsti net ir navigacinė sistema.

Važinėjo pro „Anapilį“

Pernai prieš „Stintų šventę“ verslininkai apsidžiaugė sulaukę alternatyvaus pasiūlymo važinėti pro vilą „Anapilis“, kur eismą reguliuoja pakeliami stulpeliai, valdomi pulteliu. „Stintų šventės“ metu į viešbutį automobiliu nėra galimybės patekti, mat J.Basanavičiaus gatvėje rikiuojasi prekybinės palapinės, šurmuliuoja šimtai svečių.

Deja, iš paskos „Anapilio“ darbuotojai važiavusi K.Vičiūtė-Meidė patyrė avariją. Vilos vadovei nespėjus pravažiuoti pro nuleistus stulpelius šie pakilo ir apdaužė automobilio bamperį, šis nukrito ir vilkosi žeme.

„Ji važiavo priekyje, greitis nebuvo didelis. Aš važiavau iš paskos, moteris tikrai mane turėjo matyti. Mano mašina liko be bamperio, aš sutrikau, o ji išlipo iš mašinos, užsimetė rankinę ir nuėjo. Suprantu, gal netyčia, bet galima prieiti, pakalbėti, kad taip nutiko“, – sakė K.Vičiūtė-Meidė, besibylinėjanti teisme dėl patirtų nuostolių. Teisme moteris neslėpė mačiusi važiuojantį automobilį, tačiau tikino taip pasielgusi, nes maniusi, kad neprivalo įleisti į teritoriją kitos mašinos.

Asmeninio arch. nuotr./Apdaužytas vadovės BMW automobilis.
Asmeninio arch. nuotr./Apdaužytas vadovės BMW automobilis.

Po nesėkmingo pravažiavimo vilos atstovai netrukus pajuto, jog išduoti pulteliai nebeveikia.

„Buvo likusios kelios dienos iki Naujųjų. Sutarėme su taksi, kad jei reikės privežti, veš keliu per kuoliukus ir aš nuleisiu juos, bet man nebeveikė pultelis. Paaiškėjo, kad jie buvo nunulinti. Apie tai mes net nebuvome informuoti“, – pasakojo moteris.

Pasijuto įspeistas į kampą

Po virtinės priekaištų viloje buvo surinkta daugiau kaip šimtas svečių parašų, kurie buvo nunešti į Palangos savivaldybę. Pastarosios vadovybė, sako verslininkas E.Vičius, nusiteikusi priešiškai jo atžvilgiu. Dokumentų derinimas paprastai užtrunka labai ilgai, ne kartą pasinaudodamas savo teisininko žiniomis ir teritorijų planuotojų patarimais jis problemas spręsdavo per Aplinkos ministeriją. Įstatymas numato galimybę detaliuosius planus derinti ir tokia tvarka.

Nacionalinė žemės tarnyba, įvertinusi įmonės, kuriai priklauso „Vila Komoda“, prašymą, suteikė servituto teisę formuojant privažiavimą per valstybinę žemę. Servitutas yra įregistruotas oficialiai.

E.Vičius pasakoja 2018 metais kreipęsis į Palangos savivaldybę dėl medžių, kuriuos norėjo pašalinti jų valdomoje žemėje keliui formuoti. Atsakymo sako nesulaukęs. Valstybinė miškų tarnyba jų pavaldume esančioje žemėje medžių kirsti neleido, tad teko bylinėtis teismuose. Galiausiai verslininkas pasiekė pergalę ir nusprendė nieko nebelaukti.

„Jei nebūtų iš mūsų to pultelio atėmę, nebūtume blaškęsi, būtume laukę, viską susitvarkę iki galo, bet mes nebent su sraigtasparniu čia galime patekti. Savivaldybė dar darydama bendrąjį planą turėjo numatyti keliuką. Negali būti suformuotas sklypas, prie kurio nėra privažiavimo, bet taip buvo padaryta“, – sakė E.Vičius.

Jei nebūtų iš mūsų to pultelio atėmę, nebūtume blaškęsi, būtume laukę, viską susitvarkę iki galo, bet mes nebent su sraigtasparniu čia galime patekti.

Prieš keletą savaičių teritorijoje buvo nupjauti keli medžiai ir suformuotas apie penkių metrų pločio įvažiavimas. Vos pasirodžius darbininkams, jų veiksmai buvo nufotografuoti, o įmonė sulaukė žinios, jog Statybų inspekcijoje gautas skundas dėl nelegalaus statinio – kelio.

Tikrino tarnybos

Antradienį prie „Vila Komoda“ atvyko inspektorius, aplinkosaugos atstovė, Nacionalinės žemės tarnybos specialistai.

Susitikimo metu, dalyvaujant ir žurnalistei, vienas iš Nacionalinės žemės tarnybos atstovų E.Vičiui tiesiai šviesiai pasakė, jog šiam keblumų tvarkant reikalus kyla būtent dėl jo pavardės.

E.Vičius teigė neketinantis niekam bučiuoti rankų, kad sulauktų elementarios pagalbos, kurios reikia verslui. Verslininkas, plėtojantis projektus ir Nidoje, sako, jog Neringoje į problemas reaguojama ir skubama jas spręsti, o Palangoje verslas, kuris nenori skirti paramos valdžiai, sulaukia pagalių kišimo į ratus. E.Vičius svarstė, kodėl pastarosiomis dienomis jis sulaukė Darbo inspekcijos ir kitų institucijų atstovų kitame plėtojamame projekte, kur vyksta statybos, vizitų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./E.Vičius (viduryje) antradienį sulaukė Statybos inspekcijos ir kitų institucijų tikrintojų.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./E.Vičius (viduryje) antradienį sulaukė Statybos inspekcijos ir kitų institucijų tikrintojų.

„Pažeidimas gal ir yra, bet iš kur jis? Jei mes nieko negalime daryti. Vila negali be privažiavimo funkcionuoti. Kuriozinė situacija. Čia savivaldybės aplaidumas. Kai pasidarėm keliuką, pradėjo visi judėt, – atvykus inspektoriams sakė E.Vičius. – Įvažiavimo kelias suderintas Kultūros paveldo departamento specialiajame plane, detaliajam plane yra įtrauktas, turime servituto sutartį. Kietų pagrindų ant kelio nedėjom. Bet koks teismo principas turi protingumu remtis. Bus stintų šventė, vila pilnai užsakyta, per kur liepsite privažiuoti? Jei juridiškai pažiūrėjus, ar padarėm įvažiavimo kelią? Padarėm. Ar turim leidimą? Neturim. Reikia baudą sumokėt, išrašykit, bet poilsio namai negali funkcionuot be įvažiavimo.“

Bus stintų šventė, viešbutis pilnai užsakytas, per kur liepsite privažiuoti? Jei juridiškai pažiūrėjus, ar padarėm įvažiavimo kelią? Padarėm. Ar turim leidimą? Neturim. Reikia baudą sumokėt, išrašykit, bet viešbutis negali funkcionuot be įvažiavimo.

Anot statybų inspektoriaus, nors visi suderinimai dėl kelio yra, tačiau prieš atliekant statybos darbus privalu parengti projektą, tad toks statinys laikomas savavališku.

Statybų inspekcija ketina surašyti savavališkos statybos aktą. Per pusę metų bendrovė turi parengti projektą ir įteisinti kelią. Prireikus, terminas galės būti pratęstas trims mėnesiams.

Savivaldybė: kelias įrengtas savavaldžiaujant

Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Žydrūnas Žvirblis 15min atsiuntė raštišką paaiškinimą, kuriame rašoma, kad kelias buvo įrengtas savavaldžiaujant ir nesilaikant procedūrų.

„Jūsų minimas kelias yra įrengtas valstybinio miško teritorijoje (šis žemės sklypas nuosavybės teise priklauso ne Palangos miesto savivaldybei, o Lietuvos Respublikai, ir jį valstybinės žemės patikėjimo teise valdo Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos). Palangos miesto savivaldybės administracija nėra išdavusi ir neturi jokio juridinio pagrindo išduoti leidimų (sutikimų) pušims šalinti bei keliui valstybiniame miške įrengti be sklypo savininko sutikimo ir su atsakingomis institucijomis suderintų reikiamų dokumentų (tai buvo paaiškinta ir „Komodos“ atstovams). Inžinerinis statinys, Savivaldybės administracijos vertinimu, įrengtas savavaldžiaujant – neteisėtai. Įrengiant kelią buvo atlikti ir neteisėti miško darbai.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai 2020 m. sausio 17 d. užfiksavo, kad valstybiniame pajūrio rekreaciniame miške buvo vykdomi kelio statybos darbai, kurių metu neteisėtai, neturint jokių leidimų, buvo iškirsti ir išrauti rekreaciniame valstybiniame pajūrio miške augantys medžiai bei įrengtas 6,0 m pločio kelias, jungiantis Gedimino gatvę su žemės sklypu Meilės alėja 5, Palanga.

Atkreiptinas dėmesys, kad žemės sklypas, kuriame įrengtas kelias, yra miškų ūkio paskirties, o naudojimo būdas – rekreacinių miškų sklypai. Remiantis Lietuvos Respublikos miškų įstatymo nuostatomis, šiuose miškuose galima tik formuoti ir išsaugoti rekreacinę miško aplinką. Be to, minimas valstybinis žemės sklypas patenka į kultūros paveldo vertybės – Palangos miesto istorinės dalies – teritoriją, skirtą viešųjų erdvių želdynams ir želdiniams, o prioritetinė tvarkymo kryptis – saugomi ir želdynai, ir želdiniai, todėl atlikti medžių kirtimo ir keliuko įrengimo darbai pablogino ir kultūros paveldo vertybės būklę.

Svarbu ir tai, jog, pagal Statybos techninį reglamentą, susisiekimo komunikacijos ir inžineriniai tinklai yra statiniai. Valstybiniame rekreaciniame miške, nepakeitus planavimo dokumentų ir negavus statybos leidimo, tokie statiniai negali būti statomi.

Kelias statiniams aptarnauti gali būti įrengiamas tik kitos paskirties žemėje, kurios naudojimo būdas – susisiekimo ir inžinerinių tinklų koridorių teritorijos, bet ne valstybiniame miške. Jei yra pagrindas, pirmiausia turėjo būti sprendžiamas klausimas dėl išmiškinimo procedūrų būtinumo ir teritorijų planavimo dokumentų pakeitimo. Transporto eismas galėtų būti vykdomas šioje teritorijoje tik tuo atveju, jei teisės aktų nustatyta tvarka būtų suderintas projektas ir gautas statybą leidžiantis dokumentas.

Bendrovės atstovai 2019 m. pavasarį kreipėsi į Savivaldybės Saugaus eismo komisiją su prašymu suderinti transporto judėjimą automobiliams, norint įrengti servitutinį privažiavimą į vilą „Komoda“, tačiau Saugaus eismo komisija nusprendė, jog šį prašymą bus galima svarstyti tik tuomet, kai bendrovė pateiks suderintą projektą ir statybą leidžiantį dokumentą. Toks atsakymas bendrovei buvo išsiųstas 2019 m. gegužės 14 d.

Atkreiptinas dėmesys, kad vila „Komoda“ privažiavimą prie viešbučio turi ne tik J.Basanavičiaus gatve – laikinas privažiavimas, kol bus parengti reikiami dokumentai servitutiniam keliui, buvo pasiūlytas ir pro vilos „Anapilis“ (Palangos kurorto muziejaus) kiemą.

Tačiau projekto vystytojas, nepaisydamas teisės aktų reikalavimų ir procedūrų, akivaizdžiai savavaldžiaudamas, iškirto valstybinį mišką bei valstybiniu mišku nusitiesė kelią iki nuosavybės teise turimų statinių“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius