Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerės patarėjas: neketinama atsisakyti „Lifosos“ laikinojo administravimo

Vyriausybė šiuo metu neplanuoja švelninti Kėdainių fosforo trąšų gamyklai „Lifosa“ taikomos sankcijų kontrolės skiriant laikinąjį administratorių, sako premjerės patarėjas Kęstutis Lančinskas.
Kęstutis Lančinskas
Kęstutis Lančinskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jo teigimu, ES nesant vieningos sankcijų įgyvendinimo praktikos kiekviena šalis tai daro savaip.

„Visos šalys narės ieško būdų savaip įgyvendinti tas sankcijas. (...) Reglamente yra numatyti du būdai sankcijų įgyvendinimo, tai vieną būdą Lietuva yra pasirinkusi – paskirti laikinąjį administratorių“, – trečiadienį žurnalistams sakė K.Lančinskas.

„Kol kas ne“, – teigė premjerės patarėjas, atsakydamas į klausimą, ar nesvarstoma rinktis kito sankcijų kontrolės būdo.

K.Lančinskas susitiko su trečiadienį prie Vyriausybės rūmų Vilniuje surengto Lifosos“ darbuotojų mitingo organizatoriais – profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininke Kristina Krupavičiene bei įmonės nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininku Vitalijumi Varnu.

K.Lančinskas teigė jiems pakartojęs pirmadienį Ingridos Šimonytės išsakytą poziciją, jog Vyriausybė yra suinteresuota, kad „Lifosa“ tęstų veiklą ir išsaugotų darbo vietas.

„Vyriausybė netrukdo įmonei veikti, kaip kažkam atrodo, Vyriausybė suinteresuota, kad įmonė veiktų, bet Vyriausybė privalo užtikrinti, kad sankcijos būtų įgyvendintos“, – teigė K.Lančinskas.

Premjerės patarėjas pabrėžė, kad laikinojo administratoriaus darbas yra ne kontroliuoti „Lifosos“ veiklą, o „tik vertinti teisine prasme įmonės sandorius, kad sankcionuoti asmenys negautų asmeninės naudos“.

„Šita įmonė yra privati įmonė, ji priklauso tam tikrai įmonių grupei ir šita įmonė nėra sankcionuota, kaip yra sankcionuotas vienas iš asmenų, kuris turi sąsajų su Rusijos vadovybe. Mūsų darbas yra įgyvendinti Europos Sąjungos reglamentą dėl sankcijų tam, kad tas asmuo negautų naudos“, – teigė K.Lančinskas.

„Visa kita – įmonė gali veikti ir įmonės vadovybė, valdyba, įmonės akcininkai gali priiminėti sprendimus, ieškoti naujų sprendimų, gali ieškoti būdų, kaip apeiti susidariusią situaciją“, – pridūrė patarėjas.

Jo teigimu, Vyriausybė dar nevertino „darbiečio“ Vytauto Gapšio siūlymo leisti administratoriaus kandidatūrą teikti ir pačioms įmonėms, kurioms taikomos sankcijos.

„Duokime laiko naujam administratoriui – jis dirba tik du mėnesius. Kaip suprantame, dar nėra nusiskundimų jo darbu, tegu įsivažiuoja ir pažiūrėsime kaip toliau“, – teigė K.Lančinskas.

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam A.Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, dėl to balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė ir ją atnaujino rugpjūtį, o nuo rugsėjo iki gruodžio gamyba stojo dėl amoniako trūkumo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A.Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius