Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pretendentai į „Rising Star“ startuolio apdovanojimą: nuo darbo paieškos be CV iki tvarių miško investicijų

Gruodžio 9 d. įvyks vienas svarbiausių startuolių ekosistemos renginių – „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“, kuriame bus įvertinti ir visuomenei pristatyti didžiausią vertę kuriantys ir Vilnių garsinantys startuoliai bei jų pasiekimai. Viena iš 6 nominacijų, kuriose varžosi startuoliai – „Rising Star“. Šia nominacija norima atkreipti dėmesį į didžiulį augimą per itin trumpą laiką pademonstravusius startuolius, tarp pretendentų – ryškūs, ambicingi ir labai perspektyvūs verslai – „Turing College“, „Ondato“, „NO CV“, „In balance“ ir „Foros“.
„Startup Lithuania“ apdovanojimų akimirkos
„Startup Lithuania“ apdovanojimų akimirkos / Adas Vasiliauskas

Šuolis į aukštumas

Sparčiausiai kylančią startuolių ekosistemos žvaigždę apdovanos Lietuvos verslo angelų tinklo „LitBAN“ vykdomasis direktorius Justinas Pašys, jo nuomone – tai itin svarbi kategorija.

„Kandidatai į „Rising Star“ nominaciją ypatingi todėl, kad pradėję nuo nulio jie sparčiai kyla į startuolių ekosistemos aukštumas. Šios komandos geriausiai atspindi startuolio DNR – pradžią ir produkto kūrimą be reikšmingų resursų, bet su didžiuliu užsidegimu, atsidavimą idėjai ir rizikingą, tačiau greitą augimą“, – komentavo J. Pašys.

Pradėję nuo nulio jie sparčiai kyla į startuolių ekosistemos aukštumas.

„LitBAN“ vadovo teigimu, sparčiai augantys startuoliai su savimi į priekį traukia visą startuolių ekosistemą, o tuo pačiu – ir šalies ekonomiką: „Klientai gauna startuolio sukuriamą naudą, investuotojai atsiperkančią investiciją, o valstybė – darbo vietas bei mokesčius. Tačiau šių kylančių žvaigždžių sukuriamos naudos matavimas vien skaičiais nebūtų tikslingas – savo augimo istorija šie startuoliai įkvepia samdomus specialistus pradėti naujus verslus.“

Pirmasis startuolis Silicio slėnyje

Susipažinkime su „Rising Star“ nominantais, vienas iš jų – ambicingą tikslą turintis startuolis „Turing College“. Tai – duomenų mokslo specialistus ruošianti karjeros mokykla, pirmasis Lietuvos startuolis, patekęs į prestižinio Silicio slėnio akseleratorių „Y Combinator“.

Trijų bendraminčių – Luko Kaminsko, Tomo Moškos ir Beno Šidlausko – įkurtas startuolis nuo 2020 m. iki dabar pritraukė 2,5 mln. dolerių, įskaitant vienkartinę 125 000 JAV dolerių injekciją būtent iš „Y Combinator“ akseleratoriaus.

Startuolio vadovas Lukas Kaminskas tikina, kad komanda kuria ne tik efektyvią duomenų mokslo programą būsimiems specialistams, bet kartu ir inovatyvią mokymosi metodologiją.

„Turing College“ nuotr./„Turing College“ įkūrėjai Benas Šidlauskas, Lukas Kaminskis ir Tomas Moska
„Turing College“ nuotr./„Turing College“ įkūrėjai Benas Šidlauskas, Lukas Kaminskis ir Tomas Moska

Augo kelis kartus

Dar viena kylanti startuolių ekosistemos žvaigždė – „Ondato“, tai sparčiai auganti AML (angl. Anti-money laundering), KYC (angl. Know Your Customer) valdymo technologijų įmonė, paslaugas teikianti finansinėms institucijoms. Baltijos šalyse „Ondato“ yra savo srities lyderis, o iš viso veikia 34-iose valstybėse. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu, įmonė išaugo net 4 kartus – darbuotojų skaičius augo nuo 60 iki 180, o klientų – nuo keliasdešimt iki 200.

„Ondato“ nuotr./„Ondato“ komanda
„Ondato“ nuotr./„Ondato“ komanda

Pasak „Ondato“ rinkodaros ir komunikacijos vadovo Vytauto Urbono, įmonė kuria sistemą, kuri padeda verslams ir finansų įstaigoms pažinti savo klientą: „Mes padedame jiems tą daryti nuotoliniu būdu – atpažinti tapatybę, įsitikinti, kad asmuo yra būtent tas. Taip pat padedame atlikti monitoringą ir surinkti visą reikiamą informaciją apie klientą, kad būtų išvengta nemalonių apgaulės ar tapatybės vagysčių atvejų. Iš esmės, mūsų tikslas yra pagelbėti verslams atitikti įstatymų keliamus reikalavimus, mes dirbame tam, kad elektroninė erdvė būtų saugesnė.“

Džiaugsmą teikianti darbo paieška

NO-CV tai dar vienas itin sparčiai augantis HR-TECH startuolis, kurio tikslas, kaip sako idėjos autorius Gediminas Vilčiauskas, įprastą darbuotojų paiešką pakeisti automatizuotu ir džiaugsmingu procesu.

Šiais metais veiklą pradėjęs lietuviškas startuolis padėjo net 400 įmonių iš Lietuvos, Danijos ir Latvijos surasti darbuotojus. „Darbuotojų skaičius nuo sausio mėnesio išaugo nuo 1 iki 13, mūsų programėlę dabar galima naudoti šešiomis kalbomis, o dar penkios kalbos šiuo metu yra ruošiamos. Tai irgi rodo augimą ir poreikį“, – tikino pašnekovas.

Asmeninio arch. nuotr./Gediminas Vilčiauskas (kairėjė)
Asmeninio arch. nuotr./Gediminas Vilčiauskas (kairėjė)

Veržli technologija

Komanda „Inbalance“, kurianti ir valdanti išmanias elektromobilių įkrovimo stoteles, per pastaruosius metus išsiplėtė tris kartus, neseniai antrojo investicinio raundo metu pritraukė 1,5 mln. eurų.

„Inbalance“ nuotr./„Inbalance“ komanda
„Inbalance“ nuotr./„Inbalance“ komanda

„Pirmąją investiciją, pritrauktą 2020 metais, skyrėme technologijai, inovacijoms ir produkto kūrimui, todėl 2021-ieji mums yra augimo metai – aktyviai vykdome plėtrą ir pardavimus. Dirbame labai įdomiame ir sparčiai besiplečiančiame sektoriuje. Elektromobilių skaičiai auga ir toliau augs vis greičiau tiek visame pasaulyje, tiek ir Lietuvoje.

Pavyzdžiui, ketvirtadalis visų Lietuvos elektromobilių buvo užregistruoti vos per pastarąjį pusmetį, kiekvienas naujas mėnuo – rekordinis, lyginant su praėjusiais. Savo verslo modeliu atliepiame kylantį poreikį, o technologiniais sprendimais – sprendžiame plėtros iššūkius“, – įmonės augimą komentavo vadovas Simonas Stankus.

Ambicingi miško valdymo planai

Startuolis „FOROS“ yra šiuolaikinė miško valdymo ir investavimo platforma, kurios tikslas – pritraukti daugiau investicijų į miškų rinką, padidinti miškų plotus pasaulyje, tvariai juos valdyti, kad kiekvienai ateinančiai kartai perduotume tinkamai prižiūrėtus miškus.

„Šią vasarą pritraukėme 1,2 mln. eurų rizikos kapitalo investiciją augimui finansuoti. Šiandien jau esame 28 žmonės, su komandos nariais Latvijoje, Norvegijoje ir nauju biuru Suomijoje. Kitąmet planuojame nestoti ir dvigubinti savo kolektyvą.

Mūsų artimiausi planai yra įsitvirtinti Suomijoje, tuomet Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Tokiu būdu mes pasieksime iš viso net 23 proc. pasaulio privačių miškų rinkos. Matome didelį susidomėjimą JAV ir artimiausiu metu vyksime į MITA organizuojamą akseleratorių Bostone, kur savo sprendimus ir planus pristatysime vietos investuotojams“, – apie „Foros“ šuoliavimą į pasaulinę rinką pasakojo vienas iš įkūrėjų Justas Kaveckas.

Asmeninio arch. nuotr./„Foros“ vienas iš įkūrėjų Justas Kaveckas
Asmeninio arch. nuotr./„Foros“ vienas iš įkūrėjų Justas Kaveckas

Kasmetinis startuolių ekosistemos renginys „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“ suvienijo du tradicinius startuolių ekosistemos renginius: VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio „Startup Lithuania“ septintus metus organizuojamą „Wrap Up of The Year“ ir „Go Vilnius“ jau trečią kartą rengiamus startuolių apdovanojimus.

Renginys bus viešinamas virtualioje erdvėje, todėl pranešimus ir apdovanojimus bus galima stebėti tiesiogiai. Daugiau informacijos apie renginį rasti ir į jį registruotis galite „Startup Lithuania“ paskyroje „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius