Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentūra: „Perlas Energijos“ klientų kompensacijos – ir valstybės atsakomybė

Valstybės institucijos sukūrė sąlygas veikti vartotojų lūkesčių neišpildžiusiai nepriklausomai elektros tiekėjai „Perlas Energija“, todėl privalo įsitraukti į klientų nuostolių kompensavimo procesą, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas aplinkosaugos ir infrastruktūros klausimais Tomas Lukoševičius.
„Perlas energija“
„Perlas energija“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Valstybės institucijos aktyviai dalyvavo liberalizavimo pačiame procese, kūrė teisinė to bazę, sąlygas rinkos žaidėjams veikti joje ir dabar taip pat turi aktyviai įsitraukti bei reaguoti į susidariusią situaciją, tačiau dienos pabaigoje tą sąskaitą, reikėtų paprašyti, kad apmokėtų tie, kurie nesuvaldė tų rizikų ir visą šią nemalonią situaciją sukūrė iš principo savo veiksmais, diskreditavo didžiąja dalimi liberalizavimo procesą“, – antradienį Žinių radijui sakė T.Lukoševičius.

Pasak jo, kompensacijas galiausiai turėtų turėtų sumokėti „Perlas Energija“.

„Nes tai jie sudarė fiksuotos kainos terminuotas sutartis su vartotojais ir Vartotojų teisių apsaugos tarnyba kelia klausimų, ar tikrai jas galima nutraukti tokiu būdu, kaip jos buvo nutrauktos“, – kalbėjo T.Lukoševičius.

Pasak jo, kompensacijos turėtų būti tokios, kad elektros kaina būtų artima visuomeninio tiekėjo kainai.

„Paskutiniame susitikime su energetikos ministru sutarta, kad „Perlas Energijos“ vartotojams turėtų būti kompensuota dalis elektros kainos, kad ji būtų artima visuomeniniam tiekimui, tai yra 24 centais, arba tiek, kiek moka didžioji dauguma visų buitinių vartotojų iki šių metų pabaigos ir šiuo metu derinamas atitinkamas nutarimas“, – kalbėjo T.Lukoševičius.

Praėjusią savaitę apie veiklos stabdymą pranešusios „Perlas Energijos“ vadovas Vilius Juraitis sakė, kad bendrovė turi pakankamai turto užtikrinti visų klientų kainų skirtumo kompensavimui.

Energetikos ministras Dainius Kreivys tuomet teigė, kad Vyriausybė skirs dalines kompensacijas „Perlas Energijos“ klientams – anot jo, kito tiekėjo nepasirinkusiems vartotojams iki spalio 1 dienos bus tiekiama elektra iš garantinio tiekimo už kainą, artimą visuomeniniam tiekimui, o skirtumas tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos bus padengtas iš valstybės biudžeto.

Iki Naujųjų metų elektros kilovatvalandė šiems vartotojams turėtų kainuoti 24 centus – ministerija jau parengė tai numatančias įstatymo pataisas.

Visuomeninio tiekimo kaina antrąjį šių metų pusmetį siekia 33 centus už kWh, o su valstybės kompensacija – 24 centus. Garantinio tiekimo kaina priklauso nuo elektros kainos biržoje – šį mėnesį ji svyruoja apie 50 centų už kWh, prie jos dar pridedamas 25 proc. priedas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius