Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 11 /11:55

Prie į streiką panirusios „Achemos“ surengtas mitingas, vadovas tai vadina politiniu šou

Penktadienį prie Jonavos azoto trąšų gamyklos Jonavos rajone surengtas mitingas „Žmonės svarbiau už pelną!“, skirtas palaikyti jau keletą dienų streikuojančius „Achemos“ darbuotojus. Kaip tikina profsąjungos, streikuojantieji patiria milžinišką spaudimą. O štai bendrovės vadovas mitingą pavadino politiniu šou.
„Achemos“ darbuotojų mitingas
Streiko „Achemoje“ palaikymo mitingas / Erikas Ovčarenko/BNS

„Visi prisimename „Švyturio“ streiką, kuris taip ir neįvyko, nes darbdavio iniciatyva nekompetentingi teismai užkirto tam kelią. Šis streikas – vyksta, ir tai pirmasis pagal teisinį reglamentavimą surengtas streikas privačiajame sektoriuje.

Ši kova – ne tik „Achemos“ darbuotojų, ji – visų darbuotojų, nes jos baigtis turės įtakos visam darbuotojų judėjimui. Pralaužus ledus, mes įgalinsime streiko įrankį ir suteiksime vilčių milijonui Lietuvos darbuotojų, kad jie gali visavertiškai reikalauti didesnių algų ir geresnių darbo sąlygų savo darbovietėse“, – rašoma Lietuvos profesijų sąjungų konfederacijos (LPSK) išplatintame pranešime.

Streikuojančius „Achemos“ darbuotojus palaikyti penktadienį prie didžiausios chemijos pramonės įmonės teritorijos susirinko LPSK, Pramonės profesinių sąjungų federacijos (PPSF), Gegužės 1-osios profsąjungos atstovai, streikuojančiųjų artimieji.

„Mano vyras dirbo „Achemoje“, dabar sūnus dirba. Jis turi du vaikus, kaip išlaikyti šeimą už tokį atlyginimą?, – teiravosi viena iš mitingo dalyvių. – Jei čia esu, vilties, kad kas pasikeis, tikėtina, turiu“.

Mitinge laukta ir eilinių Jonavos gyventojų palaikymo.

Iš anksto planuota, kad palaikymo akcijoje dalyvaus apie 200 žmonių. Būtent tokiam mitingo dalyvių skaičiui leidimą išdavė Jonavos rajono savivaldybė.

Streikuoja 310 darbuotojų

„Noriu nulenkti galvą. Darbuotojai sulaukia tokio didelio palaikymo. Dalis jų atlaikė spaudimą, dalis jų negalėjo to padaryti – dirbo ypatingai sunkiomis sąlygomis. Streikas vertas tikslo.

Vakar padarėme susitikimą su streikuojančiais darbuotojais. Paklausiau jų, kas yra kalbėjęsis su generaliniu direktoriumi asmeniškai, išsakęs kylančias problemas. Tik vienas iš 150 pakėlė ranką. Kiti net matę jo nėra. Generalinis direktorius kolektyvinę sutartį vadina popierėliu. Norime pateikti įrodymus, kad tas popierėlis, pirmiausiai, darbuotojams draudžia streikuoti. Mūsų atveju – streiką tęsiame, nes popierėlio, draudžiančio streikuoti, direktorius nepasirašė“, – teigė mitinge pasirodžiusi „Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė.

Pasak jos, per visą streiko laikotarpį streikavo 310 darbuotojų. Nauji žmonės vis prisijungia. Šiandien darbą pradėjo nauja pamaina, kuri dar nedalyvavo streike.

Per visą streiko laikotarpį streikavo 310 darbuotojų.

Paklausta, kokį spaudimą patiria darbuotojai, B.Daškevičienė patikino, kad į streikuojančiųjų darbo vietas yra perkelti darbuotojai iš kitų cechų, kurie nestreikuoja, atvežta dalis darbuotojų iš kitos koncerno bendrovės. Tai dalį streikuojančiųjų išmušė iš vėžių.

Dėl darbdavio veiksmų žadėta kreiptis į teisėsaugą, bet tai dar neįvyko – fiziškai nebūta galimybių parengti dokumentų.

Vasario 9 dieną nestreikuojantiems darbuotojams buvo išmokėtas atlyginimas, streikuojantiems tai padaryta tik vasario 10 dienos vėlyvą vakarą.

„Akivaizdus, rafinuotas spaudimas“, – patikino profesinės sąjungos vadovė.

Erikas Ovčarenko/BNS/Birutė Daškevičienė
Erikas Ovčarenko/BNS/Birutė Daškevičienė

Streiko metu darbuotojai laisvai pasirenka savo vietą – dauguma jų atvyko į darbovietę padėti likusiems bendradarbiams.

„Streikas tęsis neterminuotai, kol bus kovojančių darbuotojų už savo teises. Labai nepavydėtina padėtis ir noriu atsiprašyti tų, kurie dirbo neišeidami iš gamyklos visą šį laikotarpį, turėjo didelį krūvį. Labai jums ačiū. Nors kartais pasireiškia tarp darbuotojų susipriešinimas, aš jums dėkinga. Dirbti šešias iš eilės pamainas yra sunku. Suprantu jūsų sudėtingą padėtį. Darbdavys, matyt, mano, kad jie gali tiek dirbti ir krūvį permeta jiems. Labai stebino tai, kad dalis darbuotojų streikuoja, o tie, kurie dirba, skyrė fondui paramą. Žmonės supranta, dėl ko tai vyksta“, – patikino B.Daškevičienė.

Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas
Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas

Vadina politiniu šou

Apie penktadienį organizuojamą renginį pasisakė ir „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Anot jo, šiandienos duomenimis, streikuojančių darbuotojų skaičius nuo 130 vasario 8 dieną yra sumažėjęs iki 98 darbuotojų. B.Daškevičienės teigimu, vadovas mini tą skaičius, kuris streikuoja konkrečią dieną, o ne iš viso prie streiko prisidėjusių darbuotojų sumą.

„Tai atskleidžia, kad mūsų darbuotojai palengva grįžta į darbus ir mažėja palaikančiųjų streiką. Gamykla jau nuo vakar dirba taip, kaip dirbo iki streiko.

Apie viešai skelbiamą renginį girdėjome ir vertiname jį kaip politinį šou, tam tikriems su gamykla nesusijusiems asmenims siekiant gauti žiniasklaidos dėmesio ir pasididinti savo žinomumą visuomenėje. Mes šiame renginyje nedalyvaujame, o dirbame, kad užtikrinti veiklos ir gamybos procesus bendrovėje“, – patikino gamyklos vadovas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ramūnas Miliauskas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ramūnas Miliauskas

Anot jo, gamykla dirba tuo pajėgumu, koks buvo pasiektas prieš streiką, tad nuostolių bendrovė neturėtų patirti.

Penktadienį savo poziciją dėl streiko išsakė ir „Achemos“ valdybos pirmininkė Lyda Lubienė. Pasak jos, šiuo metu Lietuvoje yra registruota apie 80 tūkst. įmonių. Kolektyvinių sutarčių yra sudaryta tik apie 400 – taigi, jų skaičius nesudaro ir 1 proc. nuo įmonių skaičiaus.

Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas
Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas

„Įstatymas neįpareigoja įmonių vadovų sudaryti tokias sutartis. Tokia galimybė yra numatyta, tačiau ji nėra privaloma. Tiek Europos Sąjungoje, tiek Lietuvoje, kuri yra jos narė, galioja sutarčių sudarymo laisvės principas – niekas negali būti verčiamas jų sudaryti prieš savo valią“, – savo pareiškime apie profsąjungos reikalaujamą pasirašyti kolektyvinę sutartį pasisakė L.Lubienė.

Jos teigimu, iki 2019 metų kolektyvinė sutartis galiojo „Achemoje“, tačiau vėliau ji buvo nepasirašyta dėl neva destrukcinės, radikalios, prieš įmonės tikslus nukreiptos, savo nariams išskirtinių sąlygų reikalaujančios bendrovės „Achema“ darbuotojų profesinės sąjungos vadovybės veiklos.

Kaip L.Lubienės poziciją pakomentavo B.Daškevičienė, derybos tarp darbuotojų ir darbdavio vyko jau nuo 2016 metų, tik niekaip nesibaigdavo jokia sutartimi. Derybininkai susiderėdavo, o valdyba nepatvirtindavo, tad socialinio dialogo nebuvimas, pasak jos, jau buvo matomas ir prieš šešerius metus.

2016 metais, anot jos, pavyko susiderėti atlyginimo pakėlimą 6,8 proc., tačiau pateikus derybų rezultatą valdybai, išgirsta, kad „atėjo blogi laikai“.

Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas
Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas

Streiko priežastis – kolektyvinė sutartis

„Achemos“ profesinės sąjungos inicijuotas neterminuotas „Achemos“ darbuotojų streikas prasidėjo vasario 8-osios ryte, reikalaujant bendrovės vadovybės pasirašyti dvejų metų trukmės kolektyvinę sutartį, kuri numatytų naujas darbo apmokėjimo sąlygas.

„Achemos“ generalinis direktorius pastarosiomis dienoms kartoja, kad įmonės vadovybė neketina vykdyti šio reikalavimo, nes tai esą būtų ne partnerystė. Bendrovės vadovai neva jaučiasi verčiami suteikti išskirtines privilegijas profsąjungos nariams, tokiu būdu apeinant likusius beveik du trečdalius bendrovės darbuotojų.

R.Miliauskas kalbėjo tik apie naujas individualias sutartis su darbuotojais ir 10 proc. didinamas algas.

„Achemos“ profsąjungai šiuo metu priklauso apie 37 proc. iš maždaug 1,3 tūkst. bendrovės darbuotojų.

Streiku siekiama ir to, kad tarifinis darbo užmokestis būtų indeksuojamas, atsižvelgiant į rinkos situaciją bei infliaciją, kartą per metus, o dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams būtų susitarta iki metų pradžios.

Reikalaujama visiems darbuotojams, įmonei uždirbus pelno, skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų. Siekia streikuotojai susitarti ir dėl ilgesnės nei numatyta Darbo kodekse viršvalandžių trukmės, nes įmonėje labai trūksta darbuotojų, tad darbininkai dirba viršvalandžius, viršijančius darbo kodekso normas.

Jau pirmąją streiko dieną sustojo amonio salietros cecho veikla, nes streikuoti išėjo sandėlio krovėjai. Vėliau darbas streike atnaujintas.

Streikuoti žadama, kol darbdavys sutiks įvykdyti šį reikalavimą.

Šis streikas – pirmasis Lietuvoje, kai streikuoti nusiteikę privačiame sektoriuje dirbantys asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius