-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie „Litbioma“ jungiasi Vilniaus kogeneracinė jėgainė ir dar 5 nauji nariai

Lietuvos biomasės energetikos asociacija „Litbioma“ metus baigia stiprindama pozicijas. Asociacijos narių gretas papildė Vilniaus kogeneracinė jėgainė, advokatų kontora „Sorainen“, energetikos įmonė „Calidum Ember Alytus“, biokuro tiekėjai „Vudimeksus“, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija bei ENplus ženklu sertifikuoti granulių gamintojai UAB „LTFirewood“.
Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybų pradžios ceremonija
Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybų pradžios ceremonija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu „Litbioma“ vienija 52 narius, t. y., pusę aktyviai šalyje veikiančių biomasės energetikos įmonių.

Naujai prie Asociacijos prisijungusios įmonės atstovauja labai skirtingas sritis: mokslą, granulių, skiedrų gamybą, biomasės energetikos technologijas ir teisę. Jie papildys visas 4 asociacijos sekcijas ir svariai prisidės prie pagrindinio „Litbioma“ tikslo – šalies energetinės nepriklausomybės ir ekonomikos stiprinimo. Jau dabar asociacijos technologijų gamintojai eksportuoja savo technologijas ir praktinio patyrimo sprendimus po visą Europą, Skandinaviją ir Rytų valstybes (Ukrainą, Baltarusiją, Rusiją).

„Naujų rinkoje stiprias pozicijas užimančių narių prisijungimas prisidės prie Lietuvai strategiškai svarbios šilumos, elektros energijos gamybos ir biokuro rinkos stiprinimo. Biokuras – vietinis ir atsinaujinantis išteklius, o šio energetikos sektoriaus augimas ne tik prisideda prie švaresnės aplinkos, padeda kurti naujas darbo vietas, bet ir stiprina visos šalies ekonomiką. Tai patvirtina statistika – biomasės energetikos sektorius per metus sukuria 7,5 tūkst. darbo vietų, 2017 m. žadamas augimas iki 10 tūkst., o atlyginimų vidurkis siekia 1 110 eurų. Technologijų eksportuojama už 50 mln. eurų“, – sektoriaus rezultatus apžvelgia „Litbioma“ prezidentas Virginijus Ramanauskas.

„Litbioma“ duomenimis, 2015 m. 61 proc. centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje sudarė biokuras. Šiemet šis rodiklis siekia 65 proc. Baigus statyti Vilniaus kogeneracinę jėgainę, biokuro panaudojimas centralizuotam šilumos tiekimui iki 2020 m. pasieks 80–85 proc.

„Vilniaus kogeneracinė jėgainė padidins šalies energijos gamybos apimtis iš vietinių išteklių – atliekų ir biokuro, pagerins energijos tiekimo patikimumą ir didins Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Moderniausių jėgainėje įdiegtų technologijų dėka šiluma ir elektros energija bus gaminama aplinkai ir žmonių sveikatai nekenksmingu būdu. Planuojame, kad jau 2018 metų šildymo sezonu Vilniaus gyventojų būstus pasieks net penktadaliu pigiau pagaminta šiluma“, – teigia valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklausančios Vilniaus kogeneracinės jėgainės direktorius Saulius Barauskas.

„Litbioma“ vienija daugiau nei pusšimtį įmonių, dirbančių biomasės resursų tyrimo ir gausinimo, biokuro gamybos, deginimo technologijų ir agro biomasės naudojimo srityse. Asociacija yra Europos biomasės energetikos asociacijos AEBIOM, Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Pasaulio biomasės energetikos asociacijos (WBA) narė, bendradarbiaujanti su įvairiomis mokslinių ir praktinių tyrimų organizacijomis, turinčiomis įtakos biomasės energetikos vystymui Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius